Podcast “Tagasi”. Meelis Oidsalu: kuidas sõjaohu pingega toime tulla

Mikk Pärnits ja Meelis Oidsalu.

Seekordseks Edasi podcast’i külaliseks on teatrikriitik ja julgeolekuekspert Meelis Oidsalu, kellega arutatakse, kuidas kodanikena ja ühiskonnana sõjaohu pingega paremini toime tulla ning mida tema soovitab selleks teha. Samuti tuleb jutuks sisepoliitika – kas rasketel aegadel võib poliitikutele kriitilisi küsimusi esitada ja kas uued ministrid pandi valimiste eel “tanki”. Mida arvata valimistsükli pikkusest ning pikema narratiivi vajalikkusest Eestile.

Valitud mõtteid:

  • Rasketel aegadel poliitikutele kriitiliste küsimuste esitamisest. Sain vastu päid ja jalgu, kui kommenteerisin Kaja Kallase avaldust NATO kaitseplaanide kohta. Ka meedias oli ajakirjanike poolt tunda peer pressure’it, et ärme koti ja trolli peaministrit, tal on niigi raske jne.
  • On tekkinud teatud hirmufoon. Mõnes mõttes ei olnud sõda eelmisel aastal meie jaoks veel olemas, ka Eesti valitsuse jaoks mitte. Mäletan, et tegime augustis 2021 valitsusega üht mobiliseerimise või sõjapidamise õppust ja enamus ministritest arvas, et kõik see kaitsetegevus on inimeste hüsteeriasse ajamine, hirmutamine ja et Eestis tuleb riigipööre, kui keegi räägib vajadusest relvajõud piiri äärde viia kaitsmaks meid rünnakute eest.
  • Poliitikul on suhteliselt lihtne riigikogu saalist kõvatada, aga kui silmapiiril on tõesti meie iseseisvusaja, taasiseseisvusaja kõige suurem torm, siis ootad, et tuleksid need nelikümmend vägimeest merest ja tõesti kaitseksid ning hoiaksid meie riiki. Seda praegu ei nähta, ikka mõeldakse järgmistele valimistele ja väristatakse jalga.
  • Võib kõlada veidralt ja kooliõpetajalikult, aga pingeseisundis aitab meid just see, kui fokuseerime oma tähelepanu iseenda heaolule, tekitades enese suhtes hoituse tunde. Olen oma kogemusest näinud, kuidas depressiivsematest faasidest saab kõige paremini ja kiiremini välja just selle abil, kui keskendud hoitusele. Sest see on ühtlasi sõnum sulle endale: ma tegelikult armastan ennast. Ja kui see sõnum on antud, oled sa võimeline paremini haigustele vastu panema, aga ka lähedasi hoidma ja neile pühenduma.

“Tagasi” on Edasi podcast, kus kirjanik ja kultuurikriitik Mikk Pärnits kohtub Eesti kultuuris ja elus silmapaistvate isikutega ning puudutab vestluse käigus ka neid teemasid, millele mõtleme, aga millest võib-olla ei julge juttu teha.

Mikk Pärnits

Mikk Pärnits on kirjanik, tõlkija ja kultuurikriitik. Loe artikleid (15)