Karl Martin Sinijärv: Edasi on suur sõnarõõm, suur mõtterõõm. “Edasi on ka minu mõte”

Karl Martin Sinijärv kirjandustänaval. Foto: Ave Maria Mõistlik, wikipedia

“Edasi on ka minu mõte” on lühiintervjuude sari, kus uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Karl Martin Sinjärv on ajakirjanik ja luuletaja.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Solarise keskuse rulltrepil lipsas silm tänavalt paistva välireklaami peale, nägin midagi Edasi-nimelise väljaandega seonduvat. Mõtlin, et ju on tegu hästi disainitud ja tasuta jagatava reklaamlehekesega. Hulk aega hiljem, kui sõbrad mõnedele põnevatele lugudele juhatavaid linke saatsivad, mõistsin, et kolb tuksub mujal.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020-2022” selgub,  et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Kui keskeltläbi aitab üks õlu läbida paar-kolm meediaväljaannet, siis Edasi peale kulub vähemalt kuuspakk. On, mida lugeda. On ka rõõm kulunud – mitte raisatud – ajast.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Palju on head. Ma soovitaksin Edasi raamatusarjale tähelepanu pöörata, see on kontsentraat. Head autorid, kellele kohati takka kiita ja teinekord vaimliselt tümpi anda tahad, puhas lugemisnauding. Rein Veidemann, Annika Laats, Ilmar Raag… Suur sõnarõõm, suur mõtterõõm.

Kui sa vaatad eesti kultuuriajakirjandust täna, siis millised on sinu tähelepanekud, mis on hästi, millest on puudu?

Ilmavõrgus on kõik väga laiali. Kes elab seal, leiab küllap kõik üles. Kes teps ei ela tos võrgus, nonde jaoks võiks püsiajakirjad enam kajastada toimunut, toimuvat ja toimuma saavat. Klassikaline “Loomingu” kroonikarubriik ei kata eluilma ära, kui kirjandusest rääkida. Muis žanres sama kamm. Tuleb kämblad istmiku alt välja võtta ja ergastada ilmakulgu. Siin on paar lihtsat nuppu, millele vajutada, aga nendele ei saa vajutada Edasi, vaid ta ületeenaaber Kultuuriministeerium.

Mida ma ei küsinud, aga millele sa oleksid tahtnud vastata? 

Sa ei küsinud, kas tuleks kaasata riskiohje rakkerühm sidusjagude sisendpakkumuste parendamiseks postmodernistliku paradigma diskursiiv-narratiivse dekonstruktsiooni kontekstis. Respondeerin, et kultuurilised aktiviteedid tuleb senisest jõulisemalt markeerida riigieelarve strateegia vaates. Mulle meeldib puhas lihtne eesti keel.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

 

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)