Peeter Koppel: aktsiatesse investeerimisel tuleb vaadata ka suurt pilti

Peeter Koppel. Illustratsioon: Toon Vugts

Aktsiaturud (USA-s) on nüüd ametlikult sisenenud korrektsiooni. Enam ei ole võimalik meediast lugeda järjekordsest kangelasest, kes tehes tegevusi X, Y ja Z “imelihtsalt” finantsvabaduse saavutas. Kohalikud gurud on tolmu pühkinud lauselt, mida on saanud kasutada suvalisel hetkel: “Kõik on kallis!” Geopoliitilised pinged panevad kätt väristama ja tekitavad tunde, et nüüd ongi kõik halvasti ning tegelikult on investeerimine vist ikkagi “Päh!” See arvamus on ekslik.

Nimelt kipuvad investorid sageli haarama kinni mingist üksikust uudisest, arengust või andmepunktist ning mitte vaatama suurt ehk makropilti. Nimelt, kui hakata süvenema sellesse, mis aktsiaturgu peamiselt n-ö sõidutab, siis on need loomulikult kasumid. Kui sealt aga edasi vaadata, mis omakorda kasumeid sõidutab, siis on see majandustsükkel. Siit esimese järelduseni jõudmiseks ei pea olema jõuluvana meenutava formaalloogika õppejõu eksamit esimese korraga läbinud – aktsiate hindu sõidutab majandustsükkel. Või ütleme siis nii, et trend sõltub majandustsüklist.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)