Peep Käiss: 5 olulist asja, mida õppisin pärast Skype’ist lahkumist

Peep Käiss

Rohkem kui aasta tagasi hakkasin ma üha enam tundma, et minu ligi viis aastat kestnud karjäär Skype’is ärianalüütikuna hakkab läbi saama. Miks? Microsoft on ju fantastiline ettevõte, kelle heaks töötada ning selles osas ei olnud minu arvamus muutunud. Ometigi tundsin, et see “miski”  – igapäevane energia ja kirg, oli lahtumas. See, mis mind aastaid tegutsema, õppima ja probleeme lahendama oli tõuganud –  seda enam ei olnud. Üha rohkem avastasin end mõtlemast tegevustele, mis oleks mulle südamelähedasemad ning mis tooks tagasi selle kire ning põnevuse ka igapäevastesse tegemistesse. Avastasin, et olen teelahkmel.

Karjäärimuutus ei ole kerge. Eriti, kui sa oled juba 30+ nagu mina. Aga see ei takistanud mind. Tõepoolest  – elad ju vaid korra.

Pärast tõsiseid arutelusid ja plusside-miinuste nimekirja tegemist otsustasin anda sisse lahkumisavalduse, lahkuda kindlalt ja stabiiselt töökohalt ning võtta sihiks veebiarendaja karjäär  – valdkond, mis mulle endale rohkelt huvi pakkus ning milles hobikorras juba üle 15 aasta vaikselt tegev olin olnud. Järgnes kuude-pikkune tõsine õppimismaraton, mille käigus üritasin taas saavutada kompetentsuse valdkonnas, mis juba oma olemuselt on igapäevases muutumises. Oli palju higistamist, loobumistunnet, aga ka palju saavutamisrõõmu ning rahulolu. Siht oli ju silme ees. Ja kui mul avanes ligi pool aastat hiljem võimalus ühineda Velveti tiimiga, ei pidanud ma kaua mõtlema. Olin oma uuel rännakul jõudnud uue tähiseni. Rännakul, mis kestab tänase päevani.

Siin on viis kõige olulisemat asja, mida selle kogemuse käigus olen õppinud:

1. Karjäärimuutusi saab teha ka 30ndates eluaastates

Vanus pole siin määrav. Küll aga on määrav julgus ning enesekindlus, et ka kõige raskematel hetkedel hakkama saada. Ja kui asjad enda jaoks ausalt, ilma enesepettuseta läbi mõelda, on sul energiat ja sihikindlust välja ujuda ka sellest uuest tundmatusest, kuhu pea ees sisse hüppasid või hüppad.

2. Ümbritse end inimestega, kes sind sinu rännakul toetavad ning innustavad

Ja seda mõlemas  –  nii professionaalses kui ka eraelus. Ainult nii on sul võimalik üle elada õppimiskõvera alumisse poolde jäävad rasked hetked ning täiel rinnal tunda mõnu väikestest võitudest, mida koged nendest välja rabeledes.

3. Uusi jahimaid vallutades keskendu väiksematele tiimidele ja ettevõtetele, saad vastu vahetuma kogemuse, kiiremad tulemused ja rahulolu

Tänases ametis arendajana oman ma kontrolli kogu tööprotsessi üle. Vastutan projekti eest algusest lõpuni — nii planeerimise, teostuse kui tulemuste eest. Mitte kunagi ei teki küsimust, kas see miski, mille kallal nii pikalt ja tõsiselt oled töötanud, ka kellelegi kasulik on. Siin sa mitte ainult ei tea, vaid ka näed, et kõigel, mida teed, on eesmärk. Ja see on kirjeldamatult hea rahuldustpakkuv tunne. Suures korporatiivmaailmas kipub teinekord selline tunne kaduma.

4. Hea ettevõtte suurim väärtus on tema inimesed, mitte isegi ärimudelid ega suurepärased ideed

Tõepoolest  – motiveeritud ja kirglik meeskond on iga eduka ja hästitoimiva ettevõtmise võti. Meeskond kus on sünergia, koostöötamise tahe ning usaldus. Ja see oli üks esimesi arusaamu, mida ma Velvetis tundsin. Inimesed töötavad tõsiselt, kõvasti ning pühendunult. Ent samal ajal naerdakse, tuntakse rõõmu ning võetakse aeg maha kui selleks on vajadus. Ja mitte kunagi ei öelda ära kaasamõtlemisest ja kaaslase abistamisest või toetamisest, kui selleks on vajadus. Minu hinnangul on just need tõekspidamised ning olukorrad võtmetähtsusega töörahulolu kujundamisel.

5. Kogemused suurtes ettevõtetes töötamisest ning korporatiivmaailma eripärad on miski, mille üle tuleb uhke olla

Kuigi väikeses ettevõttes töötamine tähendab kiiremat tulemuste nägemist ning vahetumat kontakti tiimi ja inimestega, ei ole korporatiivmaailmast paremat keskkonda õppimaks inimeste ja kommunikatsiooni eripärasid ning nägemaks ja kogemaks otsuste tegemist, mis mõjutavad tuhandeid või miljoneid inimesi. Olla üks töötaja ettevõttes, kus teenib igapäevast leiba 120 000 inimest, annab suurepärase võimaluse töötada koos väga erinevate inimestega kümnetest kultuuriruumidest ning õppida olukordadest, kus sinu otsustest võidavad või kaotavad miljonid kliendid ja kasutajad. Ja seda kogemust ei anna üksi ülikooli õppekava, kursus ega seminar. See on väärtus omaette.

Kokkuvõtvalt saan enda näitel öelda, et iga inimene, sõltumata vanusest või muudest kohustusest, saab oma karjääri pöördeid tuua. Tuleb vaid päriselt tahta, olla enda vastu aus, motiveeritud ning valmis ka rasketeks hetkedeks, et need siis tahtejõu abil enda kasuks pöörata. Ja muidugi, natuke õnne peab ka kõige selle juures olema. Õnne kohata endaga ühtmoodi mõtlevaid ja motiveeritud inimesi, kes sind sinu rännakul toetavad ja innustavad.

Peep Käiss on Velvet Creative Alliance arendaja

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)