Maarja Nuut: “A Feast”. Uut Eesti muusikat

Juuli alguses ilmunud uus videosingel “A Feast” on Maarja Nuudi teine avaldatud lugu tema 20. augustil ilmuvalt sooloalbumilt “Hinged”. “A Feast” on sünteesitud albumi nimiloost “Hinged” ja peegeldab ühendusi mineviku ja oleviku vahel. Maarja kirjeldab loos kõlavaid kergelt hullumeelseid vokaalmanipulatsioone ja rütmikat justkui helilist fantaasiat joviaalsest taaskohtumisest kadunud sugulastega.

Lugu saatva pildikeele loojaks on inglise eksperimentaalfilmide autor Benjamin Wigley. “A Feast” video on katkend Wigley tulevasest mängufilmist ja multidistsiplinaarsest kunstiprojektist “Hart of the Wood”, mis uurib inimeste suhet metsaga. Video visuaalid kujutavad raku teekonda läbi seeneniidistiku sügavalt maa alt ülespoole – liikudes mööda juurestikku, mahla ja toiduga lehtedeni muundub rakk lõpuks hapnikuks. Audiovisuaalse sümbioosi loomisel kasutas Wigley orgaanilisi fotograafia- ja trükitehnikaid, taimset filmiilmutit ja käsitsi tehtud filmiemulsiooni ning mikroskoopilisi kujutisi, tehes koostööd mitmete teadlaste, kunstnike ja fotograafidega.

20. augustil ilmuv “Hinged” on Maarja Nuudi kolmas sooloalbum, mille loomisega on tihedalt seotud Maarja kogemus oma perekonna vana talumaja korrastamise ning läinud põlvedest maha jäänud kultuurikihtide läbi kammimisega. Albumilt on eelnevalt ilmunud avasingel “Kutse Tantsule / A Call for Dance”, mis on end keerutanud nii kohalikes raadioeetrites kui ka BBC’s. Rahvusvaheline muusikapress on Maarja kolmandat sooloalbumit kirjeldanud kui “tekstuuride, toonide ning uudishimu rohket õnnestumist, mis avab Euroopa ühe novaatorlikuma artisti maailma” (Tom Jones, Future Music Magazine).

Maarja Nuudi kolmandat sooloalbumit “Hinged” saab digitaalselt ning kassett- ja vinüülkandjal eeltellida Bandcampist.