Raivo Vare: maailm kokkupõrke ja peataoleku kursil

Nagu ennustati, ei tõtanud Biden võimule saades sugugi kohe tühistama eelkäija kehtestatud piiravaid tariife Hiina kaupadele ega ka astuma vastu Pekingi jõudemonstratsioonidele nii Taiwani, uiguuride kui Hongkongi suhtes. Foto: Shutterstock.

Pandeemia ei taha lõppeda, aga maailm kulgeb ikka edasi. Kui möödunud aasta lõpus olid kõigi lootused pandeemia kiireks lõpetamiseks ja normaalse elu juurde tagasi pöördumiseks seotud vaktsineerimise kiire käivitamise mõjuga, siis nüüdseks on selgunud, et vaktsiinide turule jõudmine ja piisava hulga inimeste ära vaktsineerimine, mis võimaldaks võtta maha piirangud, pole kulgenud ega kulge veel niipea loodetud tempos.

Olgu süüdi kes tahes – tootjatest farmaatsiafirmad, valitsused, kes on hädas vaktsiini administreerimise logistikaga, Euroopa Komisjon, kelle sõlmitud lepingud tootjatega ei pea, inimesed, sh meditsiinipersonal ja teised eesliini töötajad, kes ei soovi end vaktsineerida, või veel keegi – see ei muuda asjade seisu. Ning mida kauem me vaktsineerimisega venitame, seda rohkem on viirusel aega kohaneda ja tekitada üha uusi mutatsioone, millest mõnedki ei pruugi nii hästi ka vaktsiinide mõjule alluda.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)