Fotolugu: asümptoot*

Foto: Evelyn Bencicova/ Fotografiska Tallinn.

“Minu teosed koosnevad arvukatest kihtidest nii portreedes kui ka kehadest sümmeetrilisi arhitektoonilisi kompositsioone luues, kasutades enamasti modellidena oma sõpru. Pealtnäha võib kõik tunduda harmooniline, kuid siiski on fotodes peidus ebakõla tekitavad pisidetailid. Need võivad muuta pildi ebameeldivaks, tekitada segadust või panna mõtlema, ärgitades vaatajat rohkem süvenema,” kirjeldab Evelyn Bencicova, kelle näitust “Merror” näeb Fotografiskas, oma loomingut.

Näituse pealkiri “Merror” on moodustatud ingliskeelsetest sõnadest mirror ehk “peegel” ja error ehk “viga”. Peegli ja vea ideede ühendamine viitab millelegi pealtnäha täpselt komponeeritule ja kontrollitule, mis võib sellegipoolest peita pinna all ebakõlasid. Just seal saab võimalikuks tõeliselt autentne kogemus.

Näitusetööde hulgas on fotod seeriast “Asymptote” (“Asümptoot”), mis ühendab mineviku ja oleviku ühtseks visuaalseks vormiks.

Pildistatud peamiselt endistes nõukogude kohtades, segab “Asümptoot” tänapäevast digikeelt arhiivimaterjaliga. Rõivad on peamine vahend iga inimese puhul terviku loomiseks ja seetõttu tähistab iga anomaalia läbikukkumist.

Evelyn Bencicova on noor Slovakkia kunstnik ja tõusev talent, kes ületab oma loomingus žanripiire, kasutab erinevaid meediume ning käsitleb fotot pigem loomingulise väljendusvahendi kui omaette eesmärgina. Tema näitus Fotografiskas on avatud 21. märtsini. 

*Asümptoot (sõna algallikas on vanakreeka sõna ἀσύμπτωτος (asymptōtos, “mitteühtelangev”)) tähendab sirget, mis võib ilmneda joone lõpmatu haru puhul selliselt, et kui joone punkt kaugeneb tõkestamatult mööda haru, siis ta samal ajal läheneb lõpmatult sellele sirgele.