Moe- ja disainiuudised: september

Mariti Ilisoni kollektsioon "Vintage Chintz". Foto: Sadu / Anditshappening.ee

Septembrikuu on Eesti moe- ja disainimaailmas alati tavapärasest elavam, kuna esitletakse paljusid uusi kollektsioone ning toimub Disainiöö. Lisaks pakub samal ajal teisel pool Soome lahte toimuv Helsinki Design Week rahvusvahelisi disaininäitusi ja -sündmusi ning toob kokku põhjanaabrite parimad värsked disainimõtted.

Mood

Marit Ilisoni erikollektsioon Vintage Chintz äratab ellu romantilised mälupildid

Marit Ilisoni eelmisel aastal KUMU-s ja ERM-is eksponeeritud kontseptuaalsest teosest “77 sitsi” sai alguse uus limiteeritud kollektsioon “Vintage Chintz”, mis on moelooja tõlgendus paljudele nõukogude ajast tuttavatest Kreenholmi manufaktuuris valminud sitskitlitest.

“Ma arvan, et taaselustada vana ja tuua see kaasaegsesse konteksti, kus see on oodatud, on oluline,” ütleb Ilison. “Lisaks liigume lõigetega selles suunas, et väga erinevas suuruses naistel oleks võimalik kollektsioonist osa saada.”

Ükski kasutatud arhiivimuster ei ole üks ühele taaskasutatud, vaid kõik on digitaliseeritud, muudetud, värskesse värvigammasse toodud ning digitrükitud loodussäästliku tehnoloogia abil satiinisele puuvillale. Ka kleitide mudelid põhinevad 1964. aasta töökilti lõikel, mida Ilison on kaasajastanud ning mida nüüd täiendab luksuslikku varjundit lisav kuldse pandlaga signatuurvöö.

Kott Marit Ilisoni kollektsioonist “77 sitsi”.

Mariti Ilison on Kreenholmi pärandiga töötanud juba aastaid, puutudes esimest korda arhiiviga kokku juba 2014. aastal, kui juhendas EKA-s eksperimentaalse vormiõpetuse kursust, andes tudengitele ülesandeks Kreenholmi kahemõõtmelised mustrid ruumilisse vormi tuua. Järgnes monumentaalne teos “77 sitsi” ning Marit Ilison Creative Atelier’ valikust leidis juba enne kleidikollektsiooni valmimist Kreenholmi mustritega tekstiilist unikaalseid kandekotte, mida kõiki on vaid üks eksemplar.

Marit Ilisoni teos “77 sitsi” KUMU-s. | Foto: Stanislav Stepashko / KUMU

Marimo sügist inspireeris elegants igas olukorras

Moemaja Marimo toob edaspidi välja vaid kapselkollektsioone ning esitleb sel nädalal neist esimest, “The Art of Elegance”, mille olemust mõjutas paljuski kevadine eriolukord.

“Juba kevadel jõudsin mõelda ja omale märkmikusse kirja panna, et sel hooajal on kollektsiooni vaja pükse! Puhtalt seepärast, et kuulsin väga palju seda, kuidas hommikul ärgatakse ning pidžaamas arvuti taha istutakse,” ütles moemaja asutaja ja loovjuht Marilliis Pikkar. “Eesmärk oli luua vähemalt sama mugavad püksid, mida saaks kanda tööl, kodus ja puhkehetkel ning siidipluusiga kombineerides nii online- kui ka offline-kohtumistel suurepärane välja näha.”

Kuna suur osa elust toimub täna online-maailmas, suurejoonelisi show’sid kollektsioonide lansseerimiseks enam ei tehta ning rahvusvaheline klientuur ostab tooteid e-butiigist, mõtestas ta kevadise kriisi ajal üleüldiselt ümber ka Marimo edasiste kollektsioonide mahud ja väljatulemise ajakava.

Marimo lansseerib edaspidi umbes iga kolme kuu tagant uue kapselkollektsiooni oma veebilehe kaudu – nii koosneb ka seekordne kollektsioon vaid kümnest erinevast tootest.

“Minu peamiseks eesmärgiks oli ka koroonast räsitud maailmas, kus paljude inimeste elu on muutunud, säilitada endale omane klassikaline ja elegantne stiil, samal ajal mõeldes sellele, mida meie klientidel täna garderoobi vaja on,” ütleb Mariliis Pikkar.

Kollektsiooni läbivaks kangaks ongi mugavust silmas pidades valitud veniv ruuduline peenvillane kangas, millega on võimalik luua nii casual-stiilis kui ka pidulikke komplekte, voodriks ikka termoreguleeruv siid.

Disain

Eestis on paiku, kus kadakat võib kasvamas näha väga rohkelt. Niisugused paigad on meil näiteks meresaared – Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Vormsi. Kadakas on neil maastikel nii omane, et seda puud on peetud nende saarte sümboliks.

Kui varem on Kaia Saarna ehteseeriad valminud kadakamarjadest ja -oksadest, siis nüüd jätkab ta samuti kadaka teemaga, milleks on salapärane kadaka õis. Kadakas õitseb aprillist juunini ja jääb meil tavaliselt märkamata. Kadakal on nii emas- kui ka isasõied. Uus ehteseeria on inspireeritud just emasõiest.

Ehteseeria “Kadaka õis” on valmistatud hõbedast (925), kuhu on lisatud ka kadakamarju ja -oksi. Esindatud on kõrvarõngad, kaelaehted, käeehted ja sõrmused.

Kuld- ja Hõbenõelad antakse üle virtuaalsel etendusel, nominendid selgunud

Tallinn Fashion Week leiab aset 20.–23. oktoobril rgb stuudios minimaalse publikuga ning moefännid saavad seda jälgida ülekande vahendusel.

Kuldnõela galal kroonitakse taas Eesti moedisaini ihaldatuima auhinnaga Kuldnõel viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile.

Tänavused Kuldnõela nominendid on Roberta Einer, Riina Põldroos ja Britta Laumets-Merila. Hõbenõela nominendid on Tauri Västrik, Karl Korsar ja Cärol Ott. Esmakordselt annab Kuldnõela žürii välja parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille nominendid on Stella Soomlais, Kadri Kruus ja Sigrid Kuusk.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 20. oktoobril toimuval Kuldnõela galal.  

Rõivadisainietendus

17. septembril toivuval Disainiöö omanäolisel moeetendusel “D_O_M – DISAIN ON MOES” eksponeeritakse kontseptuaalse vaatemängu kaudu rõivaid, mille loomisele on pühendutud otsekui disainilahendusele, disaintootele. Rõivas, see kehale kõikse lähemal olev argine tarbeese, on määrava rolliga inimese tervisliku seisundi, liikumisvabaduse, turvalisuse, üldise heaolu osas. Elamusliku lavastuse jooksul avanevad brändide sisu, nägu ja tegu. Oma loomingut esitlevad Eesti päritolu ambitsioonikad tegijaid, kes otsivad alati järjest kaasaegsemaid lahendusi rõivaste valmistamisel ning püüdlevad ülima kvaliteedi poole igas aspektis. Need on rõivad, mis kestavad ning mida tasub parandada ja pärandada.

Kaader 2019. aasta rõivadisainietenduselt, kui üheks osalejaks oli spordirõivaste bränd Susimust. Foto: Tago Kalbri.

Festival

Helsingis toimub 3.–13. septembrini tänavuse aasta üks väheseid disaininädalaid. Kümme päeva on täidetud erinevate näituste, loengute ja Euroopa suurima PechaKucha õhtuga. Helsinki Design Weeki peanäitus toimub seekord Helsingi Olümpiastaadionil ning selle raames toimub ka laste disaininädalavahetus 12.–13. septembril.

Alati populaarne Disainiturg leiab aset 3.–5. septembrini ning sel aastal on disaininädala programmi osaks ka Open House Helsinki, mis avab uksed hoonetesse, kuhu tavapäraselt ei pääse.

Reklaam, pressiteated, pakkumised

Plokis “Reklaam, pressiteated, pakkumised” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)