Moe- ja disainiuudised: august

Hyti joogiklaasid Egg. Foto: Katrin Press.

Suve nautivad disainerid on toonud ranna- ja tänavapilti uued kollektsioonid ja ka ühe täiesti uue moebrändi – Atelier Duree. Klaasidisainer Anne-Liis Leht sai lõpuks aega teostada ammu mõttes olnud joogiklaaside seeria ja Eestit igal suvel tabava remondivaimustuse vaimus valmis ka Miurio uus tapeedikollektsioon. Rannaraamatu lugemise asemel soovitame teil kuulata uut Eesti moe-podcast’i.

Mood

Kevadtülpimus jõudis Tauri Västriku uude kollektsiooni

Foto: Marin Sild.

Noore Eesti moelooja Tauri Västriku uus kollektsioon “Smizing Lockdown” räägib loo hotellituppa lukustunud karakterist, kes hetkeks unustab end fantaasiamaailma, mis põimib endasse ettekujutluse “America’s Next Top Modeli” seriaalis osalemisest, lõputust “silmadega naeratamisest” ja elunautlemisest.

Drag performance’i kunstnik Helgi Saldo lõi moeseeri jaoks karakteri, kes oma kevadtülpimust koos koerakese Ripsuga ei karda väljendada.

Kollektsioonis on valikus linaseid prindiga T-särke, pluuse, pükse ja reguleeritava sangaga kotte. Kõik tooted on valminud piiratud koguses Eestis ja on müügil Very Hard Store’is ( T1 Mall of Tallinnas).

Tauri Västriku uus kollektsioon. Foto: Marin Sild.

Atelier Duree asutaja Mirjam Parik: hetkemood mind ei paelu

Disainer Mirjam Parik tuli välja naistele mõeldud igapäevatoodete brändiga Atelier Duree (pr k kestus). “Mõni aasta tagasi Taanis disani – ja moodi õppides sain õige pea aru, et ma ei taha mitte kunagi luua ega toota terveid kollektsioone, kuid mõte omast väiksest rõivamärgist jäi alles. Tunnistan, et hetkemood mind ei paelu, vaid eelistan asju, mida tean, et kannan ka viie aasta pärast. Atelier Duree tooted on just sellised,” räägib Mirjam Parik. “Võin öelda, et kriis pigem julgustas oma visiooniga edasi minema, sest usun, et tarbmine liigub sinnapoole, et inimesed tõepoolest ostavad oluliselt vähem ja teadlikumalt.”

Üha enam väärtustatakse asju, mis on tihedalt kasutuses, vajalikud ja kestvad ning mille tootmine on läbipaistev ja aus.

Hetkel leiab Atelier Duree tootevalikust trikotaažsärke, kuid brändi kasvades on soov hakata pakkuma ka kudumeid. Atelier Duree ideed väljendab kõige paremini kõigega kombineeritav must särk, kuid lisaks mustale leidub ka öösiniseid, kirsipunaseid ja valgeid mudeleid. “Tunnistan, et ise luusin mööda rõivapoode harva ja veel harvem leian sealt sobiva toote. Seepärast tahaksin Atelier Duree tootevaliku hoida sellisena, et enamüüdud tooted oleksid pidevalt valikus. Sügistalveks ja suveks on mõttes mõned üllatusmudelid. Kindlasti jääb tootevalik kompaktseks ja läbimõelduks,” ütleb Mirjam.

Toodete materjal on kvaliteetne OEKO-TEX®-i märgistusega viskooskangas ja kõik tooted on õmmeldud Eestis. Terve augustikuu saab Atelier Duree tooteid proovida ja osta Telliskivi 60A esimesel korrusel paiknevas pop-up-poes.

Rannarõivad sportlikule päevitajale

Paari aasta eest alustanud Eesti spordibränd Susimust tuli välja rannarõivaste kollektsiooniga Beach. See on Susimusta tervitus suvele – mis kusagil maailmas algab kogu aeg – ja kõigile neile naistele, kellele meeldib rannas päikese käes liikuda, olgu selleks siis mõni pallimäng, SUP-iga sõitmine või laste järel jooksmine.

“Kõik algas rannapükstest – need on üles ehitatud nii, et seisaks paigal ja kataks kõik, mis vaja, et end sporti tehes hästi tunda. Bikiinipüksid on valikus kahe mudeliga – Laine ja Liiva. Mõlemad madala vööga, üks tagant rohkem kaetud kui teine,” räägib brändi asutaja ja kollektsiooni autor Kersti Mikkov. “Sporditegemisel tasub rinnahoidjaks kasutada spordirinnahoidjat meie eelmisest kollektsioonist. Beachi kollektsiooni omad sobivad rahulikuks liikumiseks ja puhkehetkeks.”

Kollektsiooni loomisel kasutas Kersti Mikkov ära Susimusta varasemate kollektsioonide kangajäägid – see annab ka väga hea võimaluse uusi tooteid juba varasematega kombineerida. Voodriks on kasutatud uut ülipehmet taaskasutuskiust kangast.

Beach on limiteeritud kollektsioon, mida saab tellida Susimusta kodulehel ja praegu on ooteaeg 3–4 päeva.

Disain

Klaasid EGG

Brändi Hyti disainer Anne-Liis Leht on varemgi oma loomingus “muna” kujundiga tegelenud, tema tööde hulgast leiab äratuntava vaagna Egg, mis valmis sulatustehnikas ja kujutab praemuna pannil. Nüüdsest täiendavad seda joogiklassid.

Joogiklass Egg. Foto: Katrin Press.

“Eggi joogiklaaside idee tabas mind lihtsalt ühel hetkel. Tekkis selline ahhaa-moment ja klaaside visuaal oli peas olemas,” räägib Anne-Liis. “Varem polnud õiget hetke nende teostamiseks. Kevadel tekkis Hiiumaal karantiinis olles olukord, kus peale paberi, pliiatsi ja arvuti muid töövahendeid käepärast ei olnud. Otsustasin alustada idee teostamisest, mis mind aastate jooksul kõige rohkem kummitanud on – ehk joogiklaasidest Egg.”

Klaasid valmivad klaasipuhumise tehnikas ja on teostatud Olustvere klaasi- ja keraamikakojas. Ehkki Eestis on palju klaasikunstnikke ja ka -näitusi, on tänapäeval koju Eesti klaasi päris keeruline osta, sest puudu on just klaasitehasest, nagu oli omal ajal Tarbeklaas, kus saaks valmistada tarbenõusid (klaase, vaase jne). Hyti vaimukad, ent samas elegantsed joogiklaasid on üle pika aja jälle midagi sellist, mida kodus lauale panna saab.

Miurio ökotapeetide mustrid kannavad tänulikkuse sõnumit

Eesti bränd Miurio esitles oma päris esimesi ökotapeete paari aasta eest ning siis põhinesid need Miurio asutaja Rita Assori magistritöö raames valminud kavanditest teemal “Aas. Mets. Meri”, mis sai inspiratsiooni Valdur Mikita loodusfilosoofiast.

“Tänavused suvetekstiilide kollektsioonid sündisid karantiiniajal ning kannavad endas vastureaktsioonina positiivset ja romantilist sõnumit,” ütleb disainer Rita Asor kahe uue mustritekollektsiooni kohta. “Soovisin luua “õitsvat keskkonda”, mis jääks klientide interjööri püsivalt.”

Üks kollektsioon on sirelimustriline ning teise peategelaseks on lopsakas hortensia, millele on lisatud efektsete lehtedega troopiline monstera deliciosa.

“Hortensia on Jaapani kultuuris tänulikkuse ja vabanduse sümbol,” selgitab Rita Assor valikut.

Rohelise energia toel Saksamaal trükitud Miurio ökoloogilised fliistapeedid ei sisalda plastitsiide, PVC-d ega klaaskiude ning need on trükitud lõhna- ja toksiinivaba tsellulooskummiga.

Tapeedid on mugavalt seina liimitavad nn easy-up-tehnikas, mis tähendab, et liim kantakse seinale ja tapeet kleebitakse selle peale. Miurio tapeete on võimalik ka aastaid hiljem seinast tervete paanidena hõlpsalt maha võtta.

Lisaks tapeetidele on saadaval ka sama mustriga diivanipatjade katted.

Miurio stuudio suvised kodutekstiilide kollektsioonid kannavad nimesid “Lilac garden” ja “Hydranega paradise”.

Podcast

Helsingis Aalto ülikoolis moe magistriõpinguid lõpetav Tauri Västrik on Euroopa moelavadel juba silma jäänud, ent Eesti publikule on ta jäänud ka kõrva – moeteemalise podcast’i Very Hard juhina.

“Hetkel on plaanis teha nädalas üks episood, iga kord on külas mõni moedisainer või -tudeng, kellega üleüldiseid erialaseid teemasid arutleme. Saadete eesmärk on jääda võimalikult orgaaniliseks ja jagada mõtteid värskes õhus, ilma piirideta vestlusvormis,” ütleb Tauri.

Praegu on podcast kuulatav Soundcloudi kanalil, kuid varsti-varsti jõuab see ka Spotifysse.

Reklaam, pressiteated, pakkumised

Plokis “Reklaam, pressiteated, pakkumised” on võimalik avaldada tasu eest lühiinfot oma toodete kohta. Huvi korral võta ühendust: hello@edasi.org

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale.  Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)