Vice Versa: villemdrillem & Steps To Synapse

Villemdrillem ja Alina Brjuk. Foto: Pressimaterjalid.

Sel korral kohtub easy-going instrumentaalitihke pala popivalemi järgi valatud hitiga ehk Steps To Synapse ja Villemdrillem uute lugudega meie ees.

Steps To Synapse on indie-pop ansambel, kes ammutanud kodulinnast & suvepealinnast Pärnust sellele omast essentsi. Nii positiivset energiat, soojust, rannas tantsimist kui ka lihtsalt olemist. Kõrvale meeldiv ja meelele mõnus tunnetus koos sellise.. puuviljase olemusega on nende muusikas kenasti kokku valatud. Nende uus singel “Two Tides” on rubriigis luubi all, kandes edasi indie-pilvel hõljuva noore ja vaba hinge unelmat, mis viib mõtetes vabaõhufestivalile, briisi kätte vedelema.

Villemdrillem alustas oma karjääri Soundcloudis, kogudes keskkonnas enam kui miljon striimi. Laiema avalikkuse teadvusesse jõudis ta 5MIINUST x villemdrillem talvise hitiga “Paaristõuked”, mis püsis Eesti digitabelite #1 kohal 14 järjestikust nädalat. Tema kevadine singel ”sumsum” jõudis samuti digitabeli top10sse. Luubi all olev, koos Elina Borniga väljaantud lugu “niiea” troonib eesti muusika tipp-40 tabeli eesotsas. Numbrid räägivad seega uue räpp-artisti eest tugevalt ja kuuldavasti on ka noormehe live-etteasted võrdväärselt tugeva energiaga laetud. Värske veri räpi ja popi segus.

Villemdrillem Steps To Synapse’st: “Ma küll ei ole sellise muusikastiili tihe kuulaja, kuid mulle väga kruvis kogu see vibe, mida nad suudavad iga oma lauluga luua”

“Ausalt öeldes kuulsin seda nime praegu esimest korda. Esialgu kõlas bändi nimi rohkem rokiliku muusika bändina, kuid laule kuulates sain aru, et asi on hoopis teisiti. Et neid paremini “tundma õppida” panin nende lood Spotifyst käima ning natukene tegutsesin omaette. Laulud mängisid taustaks ja endale üllatuseks olin kuulanud läbi kõik lood ning ring hakkas uuesti jooksma. Kõiki lugusid on kerge kuulata ning muusika liigub kogu aeg. Ma küll ei ole sellise muusikastiili tihe kuulaja, kuid mulle väga kruvis kogu see vibe, mida nad suudavad iga oma lauluga luua. Selline roadtrip- muusika, päike loojub, hea tuju ja täiskäik maakodu poole. Lisaks jäi mulle silma nende cover art’id, mis on küll üsna pisike asi, kuid minu meelest võib see nii palju laulule juurde anda. Laulu “Fire” kaanekas on siuke Vogue’i stiilis värk, väga vinge!” jagab enda jaoks uue bändi avastust Villemdrillem.

Steps To Synapse “Two Tides”

“See lugu.. see lugu. Väga f**king mõnna. Gruuv on olemas, soundid paigas, upbeat ja meloodiad väga ilusad. Kindlasti kuulaksin seda laulu päikeseloojangu ajal, näpus klaasike proseccot… Tsipa cliché, kuid see lihtsalt on selline ideaalne vaib. Laul ei veni ka liialt, kuigi mina oleksin võib-olla peale seda prantsuse jutu sample’t pillid kotti pakkinud ja kiiremini loo lõpetanud. Ootamatu prantsuse keel siin loos on ka kindel kirss tordil. Seda kohta, kus peale teist refrääni asi rahulikuks tõmbab ja see süntesaator tiniseb – seda kuulasin küll 10 korda järjest nii, et kerisin iga kord täpselt sinna kohta tagasi, et need 3-5 sekundit uuesti kogeda. See süntekas, no nii hea. Kokkuvõttes võin seda öelda, et ma natukene kartsin kuulata seda lugu, arvasin, et ma ei klapi lauluga üldse ja pean häid sõnu pastakast välja imema, AGA tegelikuses kruvis see lugu mul ikka täiega. Väga-väga head asja teete. Panin isegi pleilisti, soovitan lugejatel ka. Täielik hea-tuju-ja-live-life-to-the-fullest muusika. Superr,” võtab räppar bändi loo kiitvalt ette.

Steps To Synapse Villemdrillemist: “Esimese asjana meenub muidugi summitamine, mida kuuldes tahes-tahtmata hakkavad huuled kajana kaasa sum-sum-tum-tummitama”

“Villemdrillem ja Elina Born ei kuulu meie igapäeva pleilistidesse, aga on ometi artistid, kelle tegemistega oleme läbi peavoolu alati kursis olnud. Üha enam märkame, kuidas Eesti mõminaräpi maailm tungib vihaselt ka teiste popartistide repertuaari. Esimese asjana meenub muidugi summitamine, mida kuuldes tahes-tahtmata hakkavad huuled kajana kaasa sum-sum-tum-tummitama. Noor räppar mõjub kui nublu väikevend, kes käib suurema sugulase jälgedes ning kasutab juba ette tallutud samme ka oma karjääris. Mis on ka mõistetav, kuna nublu lõi oma debüütsingliga “Mina ka” Eesti räpiskenesse uue nurga, millega kuulajaid võluda. See on siis kasutada lüürikas juba tuttavaid fraase, rahvale tuntuid kohti ning muid väga relateable olukordi. Lisaks ka see lõdvade huultega jutustamine. Siin pole koht süüdistada Villemit, sest seda kuuleb ja näeb ka mujal räppimist sisaldavates eesti lugudes – ja see ju töötab!

Villemdrillem “niiea” ft. Elina Born

“Lugu “niiea” on ilmselgelt loodud siia ilma suvehitina ning kandub lüürikal, mis kirjeldab aastaajal mitte millelegi mõtlemise ning kohustustevaba olemise peale. Suvel ongi kõik kerge, mida annab edasi ka loo õhuline instrumentaal, mis jätab ruumi solistidele. Elina lauldud hookid ja huiked teevad sellest singlist tõelise suve sumeduse etaloni, eriti loo intros ja outros sämpeldatud kujul – suur pöial sellele!

Tahaks hitti kuulata autos oma koha peal jõnksudes, kuid paraku Villemdrillemi osa tõmbab rohkem istmesse kui sellest lahti. Arusaadav on toon ja stiil, millega ta räpib, kuid antud kontekstis jääb monotoonsus igavaks ning pidurdavaks. Born oleks justkui see, kes tahab pidu ja suveõhtut käima tõmmata, aga Villem ei jaksa, ei viitsi ja tahaks võtta iisilt. Mitte selles loos. Oleme mõminaräpi teema puhul märganud storytelling elementi, mis paneb vahel teist korda uuesti kuulama ja kaasa laulma. Seekord jääb sellest vajaka. Aga mis sellest, et meil “niiea” polnud kuulates – lool on juba kümneid tuhandeid kuulamisi ning see peaks juba enda eest rääkima,” analüüsib Steps To Synapse Eesti muusika digiedetabeli üht vallutajalugu, millel nüüseks üle 100 000 kuulamise Spotifys.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)