Alar Ojastu: äkki mul on lihtsalt keskeakriis?

Foto: Shutterstock.com

Meestelt meestele suunatud seminaril “Aeg iseendale” võttis koolitaja Alar Ojastu vastu väljakutse rääkida ilma mingigi ettevalmistuseta, ehedalt ja avatult oma eraelust, muredest ja probleemidest.

Eellugu

Alljärgnev on üks minu elu isiklikumaid ülesastumisi üldse. 0 ettevalmistust 100% spontaansus. Ettekanne oli suunatud mehelt meestele ilma plaanita seda kunagi avalikult jagada. Salvestasin selle diktofoni vaid enda jaoks. Sellest ka madal heli kvaliteet. Ometi on olnud tagasiside selline, et mõistan, et jutt väärib jagamist ja võib luua väärtust ootamatutes kohtades.

2019. aasta oktoobris sain kutse, et Alar, palun tule esine ja räägi iseendast ja oma elust ja mõtetest nii, et sa mitte ühtegi sekundit ka ette ei valmistaks. Et sa lihtsalt laval räägiksid seda, mis tuleb. Isegi, kui mitte midagi ei tule, siis istu seal tund aega vaikuses, aga ära ette valmista, et räägi meestele ausalt ja ehedalt.

Alguses ma kartsin tohutult, et see tuleb väga halb ja seetõttu tegin kõik, et see kuidagi ei saaks levida: ei lubanud kohapeal lindistada ega kutsunud kaamerameest kaasa, salvestasin ainult diktofoni peale Elina jaoks. Nüüd aga on mul kahju, et ma seda parema kvaliteediga ei saanud salvestatud, sest see tegelikult tuli hea. Ja ma olen rõõmus, et mul on vähemalt helifail diktofonis alles.

Ja kuna see oli tõesti väga südamest südamesse jutt ja ma olen saanud selle kohta head tagasisidet, siis tekkis tunne, et äkki ma peaks seda oma sõpruskonnas jagama, et võibolla see saaks olla kasuks ka neile, kes seal ei olnud. Saime diktofoni salvestatud faili paremaks ja ma otsustasin, et lasen selle avalikku ringlusse.

Paar kommentaari, enne kui kuulama hakkad.

Kui sa oled harjunud mind kuulama võibolla äriteemadel, siis see esinemine, nagu sa kontekstist aru said, valmis kohapeal ja oli suunatud meestele ja siin räägib mees oma eraelust. Seega, kui sind minu eraelu ei huvita ja tahaksid pigem ettevõtlusnõu saada, siis see kuulamine ei ole sulle. Samuti ma palun, et kui sa oled naisterahvas ja kuulad seda, siis sa teadvustaks konteksti, et see on mehelt meestele. Ehk kuula teksti läbi selle filtri enne kui hinnanguid annad. Sa mõneti satud nagu telefonivestlust pealt kuulama.

NB! Ettekanne sisaldab roppusi ja ei ole sobilik lastega kuulamiseks.

Alar Ojastu

Alar Ojastu on sügavalt uudishimulik õppija, juhtimisinnovaator, arengukoolitaja ja inspiratsioonikõneleja. Ta on nõustanud sadu organisatsioone nii Eestis, mujal Euroopas kui ka Aasias ja Venemaal ning annab külalisloenguid ka Helsingi ning Peterburi ülikoolides. Äripäeva Personaliuudiste portaali ja Pärnu Konverentside korraldatud rahvaküsitluse põhjal valiti ta 2018. aastal Aasta koolitajaks. Loe artikleid (4)