Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – detsember

A-Galerii aknal näeb Ive-Maria Köögardi näitust “Uitmõtted”, Ivar Kaasiku näitust “Tuhk, tolm ja teemant” ja Jaanika Pajuste näitust “Seda ma tahan, seda ma saan”.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik huvitavaid ja meeleolukaid aasta viimase kuu sündmusi on teie ees.

Mood ja disain

2. detsembril avati A-galeriis (Hobusepea 2) kolm aknanäitust, mis peegeldavad ehtekunstnike maailma sisutihedust ja ka autoriehte mängulisust ning töömahukust. Need on märgilised sümbolid, mis ühendavad. See on lugupidamine, kus võtmesõnadeks on originaalsus ja meisterlikkus. Esimeseks esinduslikuks väljanäituseks ja aknanäitustega võõrustajateks on valitud kolm erinevat Eesti Kunstiakadeemia põlvkonda, kolm erinevat maailmakäsitlust. Neid kõiki ühendavad mineraalid, kivimid, vääriskivid ja värvide tundlikkus. Aknal näeb Ive-Maria Köögardi näitust “Uitmõtted”, Ivar Kaasiku näitust “Tuhk, tolm ja teemant” ning Jaanika Pajuste näitust “Seda ma tahan, seda ma saan”.

Jaanika Pajuste ehete retsept kunstniku enda sõnul on järgmine:

  • 50 dl vaiku
  • 10 sl värvi
  • 20 dl mängulisust
  • 50 tl leitud esemeid
  • 10 tl Barbiesid ja Ken’e
  • 5 tl kitši
  • 100 sl kulda ja teemante

(dessertlusikas (dl), teelusikas (tl), supilusikas (sl))

Kino

Vallo Toomla dokumentaalfilm “Marju Lepajõe. Päevade sõnad” on inimlik ja oma lihtsuses vägagi poeetiline kummardus ühe meie kaasaja suurima akadeemiku, tõlkija ja mõtleja Marju Lepajõe elule ning mõttelaadile. Autor on Lepajõe endise õpilasena suutnud pääseda lähedale oma õpetaja eluvaatele. Film on korraga nii mõtlemapanev kui ka siiras. Pildid professorist, kes demonstreerib oma sigaretikogu ja räägib veinijoomise ning mõttevabaduse seostest, tekitab vaatajaski suuremat soovi silmaringi laiendamise järele. Film haritlasest suure algustähega.

Vaimuka sarmiga mõtestab portreteeritav meie kaasaega, mil inimese vajadus ja võime süveneda on taandunud teisejärguliseks. Ka ülikool, õpetatuse ja kultuuri pühakoda, on kaotamas oma vaimset mõõdet ning tähendust. Milline on haritlase koht teda mittesoosivas maailmas? Režissöör jäädvustas Marju Lepajõed aasta vältel ja tegu on autori esimese dokumentaalfilmiga.

Linastused kinodes Sõprus ja Elektriteater.

“Tegelikkuses, kui on valikuhetked, saab toetuda vist ainult sisetundele, südamele. Nii endastmõistetavalt räägitakse ikka, et noor inimene “peab teadma, mida ta tahab”, aga suuremat osa sellest, millega praegu tegelen, ei oleks mina keskkooli lõpetades osanud küll kuidagi tahta. Ei osanud uneski näha, kui huvitav võib elu olla.” – Marju Lepajõe intervjuust Toomas Haugile, Looming 10/2017

Kirjandus

Veronika Kivisilla “Salutatio”.

Veronika Kivisilla viies luulekogu on harvaesinevalt helge luuleteos, mis kõneleb mitmetest läheduse vormidest. Viis, kuidas autor maailma vaatleb, on ennekõike armastav, soe osavõtlikkus. Kord nukker, kord naljakas on pea kõik, mida ta kirjeldab, kuidagimoodi tuttav – ometi kõlades mitte kordamise, vaid pigem meeldetuletusena. Aeg, aeg, sa sala sahisev liiv.

Veronika Kivisilla on üks tuntumaid eesti luuletajaid, kelle sulest on ilmunud mitu luulekogu ja ka sõnaraamatuid ning õpikuid. 

Muusika

11. detsembril toimub esimene kontsertõhtu Von Krahli uuest kontsertsarjast Krahl Sessions. Teineteise muusikast läbi põimunud ühise kavaga astuvad sel õhtul lavale R&B/souli laulja-laulukirjutaja Anett ning kohaliku R&B skeene eredaim täht Yasmyn.

Anett x Yasmyn.

Krahl Sessionsi kontsertsarja formaat on omanäoline, pannes ühiseks kontserdiks lavale kaks erinevat artisti, kes teineteise loomingut täiendavad. Aneti ja Yasmyni muusika saab selleks õhtuks eraldi ja erakordsed arranžeeringud, akustilise ja erilise hingamise ning esitusele tulevad ka seni avaldamata lood. Esimest korda kuuleb just sel õhtul elavas esituses Aneti uut singlit “Write About Me”, mis on kirjutatud koostöös Frediga (Frederik Küüts) ja osaleb Eesti Laulu poolfinaalis, ning lugusid Yasmyni tulevaselt EP-lt.

Piletid leiab Ticketerist.

Anett x Fredi “Write About Me” – Eesti Laulu poolfinaalis osaleva loo uus video:

Teater

“Paratamatus ühel ajal”. I Foto: Herkko Labi/Von Krahl.

Von Krahli teatris alustas sel sügisel uus trupp ning lavastaja roll ühes Eesti olulisimas avangardteatris on nüüd Lauri Lagle käes. Detsembris tuleb teater ja uus trupp välja tema värske lavastusega “Paratamatus ühel ajal”. Trupis on nii varemgi Von Krahlis töötanud näitlejaid kui ka mitmed NO99 teatri näitlejad.

Lavastus “Paratamatus ühel ajal” on leppimine ühes vaatuses. See algab hetkel, mil kõik on lõppemas. Tegelased on kogunenud ning valmistuvad millekski. Ent uued horisondid ei avane veel niipea. Nagu meie eludki, pole see lavastus jutustus, vaid hetked elatud eludest – ning nendest, mis alles ees. Laval on Von Krahli uus trupp: Mari Abel, Ingmar Jõela, Rasmus Kaljujärv, Mart Koldits, Jörgen Liik, Markus Truup ja Marika Vaarik. Lavastaja Lauri Lagle, kunstnik Kairi Mändla, valguskunstnik Siim Reispass, helikunstnik Artjom Astrov, videokunstnik Maria Elisaveta Roosalu ja dramaturg Eero Epner.

Rain Tolk soovitab etendust Edasi paberjakirjas #3: “Lauri Lagle on Juhan Ulfsaki kõrval teine lavastaja, kelle etendused proovin enamasti ära vaadata.  “Paradiis” on siiani üks sümpaatsemaid asju, mille saatel teatrisaalis olen vananenud. Von Krahli uus trupp tõenäoliselt teeb veel midagi suurejoonelist;  midagi mille pärast ei ole piinlik teatris veedetud aja pärast. Sest olgem ausad: enamasti on tunne, et elu saab otsa ja teatrisse absoluutselt ei taha minna.  Lauri Lagle rikub uhkelt seda reeglit.”

Varia

Niguliste muuseumis saab detsembris osa pühadeprogrammist, kus endale sobivat leiab nii muusikasõber kui ka lastega pere. Detsembri jooksul on kavas nii orelimuusika, eriekskursioonid, kuraatorituurid näitusel “Neitsi Maarja. Ema, naine, jumalanna”, aga ka erinevad töötoad ja temaatilised loengud. Samuti on juba mitmendat aastat järjest kirikus avatud Shishi ehitud uhke jõulupuu. Lisainfo ja programm.