Janeck Uibo: ma pole turist, ma elan siin. Ajakirja #3 tutvustus

Edasi peatoimetaja Janeck Uibo.

Selleks, et head asjad juhtuma hakkaks, peab keegi selle asja endale südameasjaks tegema. Nii on kodus, nii on riigiasjadega. Ainult südamega näed hästi, ütleb rebane raamatus “Väike prints”. Turisti mõtteviis on teine, ta on läbisõidul. Kuidas on sinuga, hea lugeja?

Meie trükiajakirja kolmanda numbri kandva idee algtõukeks sai presidendi resideerumine Lõuna-Eestis sel sügisel. Üheskoos ümbritseva maailma väljakutsetega kerkisid silme ette märksõnad nagu kohalikkuse väärtustamine, “kohalolek”, päris vs. illusoorsus, ausus. Selline “kodus ja võõrsil” mõttekäik. Loodetavasti tõi presidendi maakondlik töönädal temaga kohtunud inimestele riigi lähemale ja tegi selle suhte isiklikumaks ning loodetavasti suurendas hoolimise ja tähelepanu tunnet, et kohalikud inimesed ja kohalikud olud lähevad korda.

Mõned lood, mida tahaksin esile tuua

Loomulikult peaintervjuu president Kersti Kaljulaidiga, usutlejaks meie kaasautor Mart Kase, kelle jaoks see oli üldse esimene intervjuu teha. “Siis on see küll väga kõrge lend, ma ütleksin,” muigas president seda kuuldes. “Aga mul on see ju ka esimene poliitiline amet,” võttis ta sõbralikult pinge maha. Selle intervjuu toimumine on kui omalaadne tõestus sellest, kui mõnusalt väikese hierarhiaga on meie ühiskond. Jutuajamine ei ole päevapoliitikast, vaid kantud Eesti (maa)elust.

Veel leiab ajakirjast vähemalt kaks sama põnevat intervjuud: esimene neist on konservatiivse mõtleja Hardo Pajulaga maailma käekäigust ning sellest, milles tema näeb ühiskondliku vastasseisu lahendusi, ning teine lavastaja Tiit Ojasooga, kes pärast NO99 lõpetamist jagab end Saksamaa ja Venemaa tegemiste vahel.

Majanduskülgedel analüüsib majandusteadlane Ardo Hansson eri riikide eelarvepoliitikat ja leiab, et riigi leebemad eelarvepiirangud on ohtlik teekond, mida mööda minna.

Kultuurikülgedel on mitu raamatuarvustust, vaatame otsa kinoklassikale ja filmile “Jokker”, kultuurisoovituste rubriigis jagavad kolmel lehel ajakirja alguses oma isiklikke soovitusi näitleja ja Ugala Teatri juht Garmen Tabor, režissöör Rain Tolk ning Edasi kaasautorid.

Elukülgedel leiab mitmete põnevate inimeste lugusid. Üks lugu on eestlasest välismaal ja teine välismaalasest Eestis. On pilguheit Tartu, Valgamaa ja Peipsiääre elule. Moekülgedel räägime missiooniga moest ehk disaineritest, kes lähtuvad oma loomingus uuskasutusest. Sommeljee Igor Sööt on kirjutanud pikema silmaringi avardava ja külmale ajale kohase teksti portveinidest, Kadri Kroon portreteerib üht esimest lääneliku filosoofiaga restorani Tallinnas, Itaalia restorani Controvento, mis tähistab parasjagu oma 25. sünnipäeva ja mis on hea näide sellest, kuidas oma stiilile truuks jäämine edu toob. Põneva ja sportlase vaatepunktist nähtuva loo on WRC ralli maailmameistriks kroonitud Ott Tänakust kirjutanud teine sarnase elukäiguga sümpaatne sportlane – Eesti üks parimaid maratoonareid Tiidrek Nurme.

Psühholoogiakülgedel räägime tõrjutusetundest ja ärevusest ning sellest, kuidas leida tee sisemise rahuni. Teemal “Mis on üldse päriselt?” mõtiskleb Tallinna Ülikooli professor Kristjan Port, ja huumoriküljel ei tee me seekord üldse nalja, Vello Nelikendkaks kirjutab oma sõpradest võõrtöölistest.

Aga, kõik lood on head, oleme püüdnud panna kokku terviku, kus lugemisväärset leiaksid erinevate huvidega inimesed. Need, kes on tähelepanumajandusest väsinud, kuid tahaksid siiski midagi lugeda. Kasulikku, huvitavat ning loodetavasti ka harivat.

Lõpetuseks on mul suur hea meel käesoleva ajakirjanumbri partneri üle. Uue kodanikualgatuse “Ise otsustan” (iseotsustan.ee) avalikustamine on omamoodi kvintessents ajakirjas käsitletud teemadele. Soovin neile edu Eesti ja maailma paremaks muutmisel.

Ettevõtlikku ja hoolivat meelt kõikidele lugejatele!

Edasi paberajakiri on müügil suuremates R-Kioskites ja jaekaupluste ajakirjandusletis üle Eesti. Täpsem info müügipunktide kohta. Ajakirja saab tellida siit.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)