Gravel Grinder esitleb: Tanel Kangert ja Erkki Raasuke räägivad spordist ja rattasõidust

Gravel Grinderi idee autor Tanel Kangert käis Luminori tegevjuhi Erkki Raasukesega trennis ning puhkehetkel leidsid mehed ka aega lühikeseks intervjuuks. Tanel soovis teada, milline on spordi roll tähtsa pangajuhi elus ning mida ta sellega seoses oluliseks peab.

Intervjuu on esmalt ilmunud Gravel Grinderi kodulehel.

Kui tähtis roll on spordil sinu elus praegu ja kui oluline on see olnud varem?

Praegu on spordi roll minu elus hästi tähtis. Isegi nii tähtis, et kui sporti üldse ei oleks või seda oleks liiga vähe, siis arvan, et korraldaksin oma elu mingil määral ümber. Muidugi on aegu, kus peab tegema veidi vähem sporti, aga sellega ma nõus ei oleks, kui üldse ennast liigutada ei saaks. See on juba osa minust.

Kas sa tunned, et sinu positsiooni juures on sport juba pigem vajadus, mis aitab tööd paremini teha?

On küll, äärmiselt vajalik, nagu magamine või söök. Ilma selleta ei saa hakkama.

Kas rattasport on tulnud sinu ellu alles hiljuti või juba lapsepõlves?

Ei saa öelda, et see oleks mulle uus ala, nüüdseks on juba 15 aastat rattasporti tehtud. Need olid vist endised suusatajatest sõbrad, kes vedasid mind jooksma, suusatama ja rattaga sõitma. Sealt see alguse sai. Muidu olen korvpallitaustaga.

Mis on rattasõidu puhul sinu jaoks oluline, kas tulemus või protsessi nautimine?

Absoluutselt protsess. Kuna ma olen niiöelda hiline tulija, siis mu tulemused ei ole mainimist väärt. Aga rattaspordi juures on palju häid asju. Näiteks see, et kui sa panustad ka harrastajana sinna vähegi tunde sisse, saad ennast liikuma. Ja see on hästi lubav ala, kus vähemalt harrastajatasemel pole talent või koordinatsioon nii oluline. Mis mind veel paelub, on see, et tegemist on minu arvates äärmiselt elegantse alaga – see on puhas, tehniline, ilus ja hästi esteetiline.

Varustusest rääkides, kas ratas on sinu jaoks pigem tarbeese, mis võib mustaks saada ja peabki kuluma või peab see alati olema ilus, puhas ja läikiv?

Ma arvan, et olen seal kahe vahepeal. Ma usun, et ratas on tööriist, kuid samas üsna intiimne tööriist, seega ta peab olema puhas, korras ning kõik peab hästi toimima. Aga teiselt poolt ma kindlasti ei jätaks vihmaga sõitma minemata ning täkked tulevad ratta peale nii või teisiti. Kui tööriista kasutada, siis tööriist kulub. Aga nagu iga tööriistaga, siis lust on seda kasutada, kui ta on puhas, korras ja näeb hea välja.

Sind ei ole eriti näha suurtel rattamaratonidel ja -rallidel, kuigi vorm lubaks. Millistel võistlustel sa osaled?

Ma arvan, et peamine põhjus, miks ma pigem ei võistle, on see, et ma saan oma adrenaliinivajaduse töö juures kätte. Nii et ma läheksin iga kell enne sõprade pundiga niisama pikale rattatiirule, kui peaksin kellapealt kuskil stardis valmis olema. Sotsiaalne pool on minu jaoks nii palju tähtsam. Ausalt öeldes ka võistlustel osalen selle pärast, et sõbrad käivad, mitte selle pärast, et mul endal seal midagi saavutada oleks.

Otsustasite Luminoriga meie Gravel Grinderi võistlust toetada. Millest selline otsus sündis?

See oli pigem lihtne otsus. Esiteks on hea olla kaasas projektiga, mis kuidagi kõnetab, mis ei ole lihtsalt turundus või kaasa jooksmine. Teiseks meeldis meile see, et tegemist on täiesti uue formaadiga Eestis, ning meile meeldib minna kaasa projektidega, millel on suur potentsiaal kasvada ja populaarseks saada. Kui projektil on juba oma jalad all, siis võib-olla enam meid polegi vaja. Kolmandaks on ka väga inspireeriv olla eeskujuks teistele inimestele.

Osalema on tulemas ka Luminori töötajad. Kui oluliseks sa pead, et ettevõte toetaks töötajate sportlikke harrastusi?

Ma arvan, et see ei tohiks olla surve, kuid väike positiivne nügimine tööandja poolt võiks ikka olla. Näiteks praegu on meil käimas treppidest käimise võistlus, väga lihtne ja triviaalne asi, aga jällegi just see, mida on õige teha oma kontoritöö kõrvalt. Meil on ka oma spordiklubi. Ma arvan, et sport on üks esimesi asju, mida inimesed võiks teha, et olla rõõmsad ja terved, ning tööandja peab selleks nügimiseks nii vähe panustama, et inimesed teeks õiget asja.

Gravel Grinderil on oluline osa toitlustusel. Seoses sellega, kas jälgid toitumist ja kas mõnikord kulub peale treeningut ka väike õlu ära?

Õlu on väga hea jook, aga toitumine on osa tervisest, seega päris kõike ma ei söö. Samas on nii, et kui sa piisavalt liigud, siis nende toitude puhul, mis maitsevad, ennast tagasi hoidma ei pea.

Loe kruusateedel sõidetava rattaralli kohta lähemalt siit: Gravel Grinder