Reis. Kõikide võimaluste saar – Gotland

Foto: Tallink

Gotland on Läänemere saar, mille suurimaks linnaks ja tõmbenumbriks on selle läänekaldal asuv kunagine hansalinn Visby. Saar on koduks götalastele ning kohaliku keelena on kasutusele võetud üks rootsi keele murre, mida tuntakse Gotlandi murdena.

Kaunist Visby linna ümbritseb ringmüür, mis pärineb juba Hansa Liidu aegadest. Linn on arvatud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Gotland on tuntud ka oma 94 keskaegse romaani ja gooti stiilis kiriku poolest, millest enamik on taastatud ja kasutuses tänapäevani. Vanimad neist pärinevad lausa 12. sajandist.

Maastik on Gotlandi saarel imeline, lagedatele põldudele ja heinamaadele vahelduseks pisut mägine, kõikjal teid ääristamas vinged kiviaiad. Gotland on suurel määral põllumajanduslik – lehmad, lambad, hobused igal sammul.

Gotland on alati olnud turistide tõmbenumbriks oma salapära, lõputute seiklemis- ja puhkamisvõimalustega ning imekauni vana arhitektuuri ja põhjamaise loodusega. Ümbritsetud merest ja maismaast, on Gotland kõikide võimaluste saar.

Visbyt peetakse kõige paremini säilinud keskaegseks linnaks Põhja-Euroopas.

Säilinud on paarsada keskaegset maja siugjalt looklevate tänavate ääres, samuti kümnete tornidega linnamüür, millel pikkust ligi 3,5 km.

Tallink viib suvel Gotlandile ja Ahvenamaale

Läänemere suurim kruiisilaev Silja Europa teeb sel suvel kokku viis erikruiisi Tallinnast: neli Gotlandile Visbysse ning ühe Ahvenamaale Mariehamni.

Visby erikruiisid väljuvad pühapäeviti, 14., 21. ja 28. juulil ning 4. augustil Tallinnast kell 20.00.

Silja Europa jõuab Visbysse esmaspäeva hommikul kell 7.30 ning väljub õhtul kell 20.30, võimaldades Gotlandil veeta terve pika päeva. Laev jõuab tagasi Tallinnasse järgmise päeva hommikul kell 11.45.

Ekskursioonid sihtkohtades

  • AHVENAMAA RINGREIS

Meeleolukal ringreisil eestikeelse giidiga tutvume Ahvenamaa vaatamisväärsuste ja kohalike eluga. Esimene peatus on Mariehamni vaateplatvorm, kust näeb seda imearmsat linna oma täies hiilguses. Järgmisena sõidame Eckerö suunas, mis on olnud 17. sajandist alates tähtis sõlmpunkt Stockholmi ja Peterburi vahel. Reis viib edasi Bomarsundi kindlusesse, mille Briti ja Prantsuse väed Krimmi sõja ajal maatasa tegid. Bomarsund on üks oluline märk Vene Keisririigist Ahvenamaal. Edasi vaatame Kastelholmi kindluse varemeid – 13. sajandist pärinev kindlus oli Rootsi kuninga Gustav Vasa lemmikpaik. Selle kõrval asuvad Ahvenamaa vanema aja eluolu tutvustav Jan Karlsgårdeni vabaõhumuuseum ja vanglamuuseum. Ringsõit lõpeb Mariehamnis, kus teeme samuti väikese peatuse.

  • LÕBUS KOGUPEREREIS METSLOOMA-SAFARILE

Sõidame sadamast Käringsundi, kus külastame metsloomaparki. Retk toimub mugavas vagunis mööda Ahvenamaa maastikku. Safarisõiduk sõidab metsas umbes 45 minutit, mille käigus on võimalik näha punaseid hirvi, metssigu, jaanalinde ja laamasid. Ringreisi ajal peatutakse loomade juures ja neid saab vaadata väga lähedalt. Lisaks safaripargi külastusele teeme peatuse Eckerö posti- ja tollimaja juures; samas asub ka Mercedes Chocolaterie, kust on võimalik kaasa osta parimat käsitööšokolaadi, mis on tuntud nii Ålandi saarel kui ka kaugemal. Kaasas on eestikeelne giid, kes räägib saarest, selle ajaloost ja muust huvitavast ning tõlgib safariretke käigus.

Hakkas huvitama? Vaata hindu ja broneeri erikruiis Visbysse siin