Kodukujundus: tippdisainerid toovad keraamilised plaadid igasse eluruumi

Patricia Urquiola Mutinale disainitud kollektsioon.

Keraamiline plaat, mis oli aastaid taandatud köögi ja vannitoa põrandaid ning seinu katma, on korraga igal pool – elutoa põrandal ja seintel, kaminatel ja ahjudel, köögis tööpindadel. See ei ole trend, ütlevad disainerid, kes on kaasa aidanud silmapaistvate plaadikollektsioonide sünnile – see on keraamilise plaadi renessanss.

Plaadid ei kao loomulikult ka vannitoast ega köögist, ent nende kasutusala laieneb veelgi. Väga kergelt hooldatava keraamilise plaadi kasutamine köögi tööpinnal ei ole midagi uut. Möödunud sajandil tõrjusid selle kõrvale ühelt poolt soodsamad ja vastupidavad uued materjalid ning teiselt poolt luksuslikud marmor ja kivi.

Viimaste aastate kõige silmatorkavam plaaditrend – ülisuured keraamilised plaadid, mille pikem külg võib olla isegi kuni kolm meetrit – on need tööpindadele tagasi toonud. Sisearhitektid projekteerivad juba kööke arvestusega, et tööpinna saaks katta ühe plaadiga. Selle kõrval on tagasi tulnud ka tööpindade katmine väiksemate plaatidega. Uued graafilised plaadid võimaldavad luua väga kauneid mustreid ning ühevärviliste väiksemate plaatidega mängides saab kujundada huvitavaid geomeetrilisi vorme.

Studio Job lõi meeldejääva kollektsiooni Itaalia tootjale Bisazza.

Efektseinad, kaminad ja ahjud

Graafilised mustrid on keraamiliste plaatide maailmas teine tugev trend, mis on toonud plaadid kodu kõige avatumasse ja külalistele nähtavamasse ruumi – elutuppa. Kui seni olid kõik harjunud efektseina luues mõtlema vaid tapeetide ja värvide peale, siis tippdisainerite loodud plaadikollektsioonid annavad võimalusi kujundada keraamilise plaadi abil elutoa seinale tõelisi kunstiteoseid.
Ehkki plaati on alati peetud jahedaks materjaliks, lubavad praegused värvid ja mustrid luua väga sooja atmosfääriga ruume, samas kui minimalistid saavad kujundada lakoonilisi ja puhtaid seinapindu.

Prantsuse disainerite duo, vennad Ronan ja Erwan Bouroullec lõid kollektsiooni Rombini, mille plaate omavahel kombineerides saab luua efektseid seinapindu – aga ka kaminaid.

Kodu tervikuks siduvad põrandad

Vahemeremaades alati väga populaarsesse võimalusse katta põrandad keraamilise plaadiga kõikides eluruumides on Põhjamaades siiani kerge umbusuga suhtutud. Me kõik tahame palja jalaga põrandale astudes tunda mõnusat soojust. Ent põrandaküte annab nii elutoa kui isegi magamistubade põrandate kujundamiseks palju enam võimalusi kui lihtsalt parkett või vaibad.

Plaatide kasuks ei räägi mitte lihtsalt nende ülimalt lihtne puhastamine ja korrashoid. Kaasaegsetes avatud planeeringuga kodudes saab igasse ruumi sobiva keraamilise plaadi abil markeerida erinevaid tsoone. Või siis vastupidi, liita erinevad ruumid, nagu näiteks elutoa ja terrassi, sama põrandaplaati kasutades visuaalselt üheks tervikuks. Rääkimata mustritest, mida plaatide abil luua saab – vaibamustritele ei jää tänane plaadidisain kindlasti mitte alla.

Disainimaailma hetke ühe kuumima nime Patricia Urquiola Mutinale loodud kollektsioon Tierras.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)