Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – september

Postkaart. Konrad Mägi. Valgjärv.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kirjandus

Norra päritolu maadeavastaja, kirjastaja, alpinist ja kolme lapse isa Erling Kagge uus raamat “Vaikus müraajastul. Rõõm end maailmast välja lülitada” pakub võimalusi vaikseks mõtiskluseks ja avab vaikust mitmest küljest autori isikliku kogemuse ja seikluste pinnalt. Mis on vaikus? Kust seda leida? Miks on see just nüüd olulisem kui kunagi varem?

„Kui ma ei saa maailmast minema kõndida, eemale ronida või kaugele purjetada, olen õppinud end sellele sulgema. Selle õppimine võttis aega. Alles siis, kui taipasin, et mul on sügav vajadus vaikuse järele, sain hakata seda taga otsima – ja seal, sügaval liiklusmüra ja mõtete, muusika ja masinahäälte, nutitelefonide ja lumefreeside kakofoonia all ootaski ta mind. Vaikus.”

Autor lahendab kolme tundmatuga võrrandit läbi iseenda elu. Oma erakordseid kogemusi kirjeldades juurdleb ta, kuidas luua tänapäeva müra- ja inforikkas elukeskkonnas välist ja sisemist vaikust. Raamat on ilmunud enam kui 30 keeles. Erinevalt teistest illustreerivad eestikeelset väljaannet rahvusvaheliselt tunnustatud fotograafi Kaupo Kikkase mustvalged loodusfotod.

Teater

Uus kodumaine ballet “Keres” toob Estonia lavalaudadele loo kuulsast maletajast Paul Keresest. Keres, kellel on maailma maleareenil väärikas positsioon ja kes on nautinud lausa rahvuskangelase oreooli, aga on kandnud oma õlul ka kogu rahva ja riigi traagikat. Tegevmaletajana pidi ta üle elama oma riigi kaotuse, ebaõnnestunud emigratsiooni, nõukogude võimu lõputud kahtlustused ja ka süsteemi vastupanu võimalikul maailmameistriks tõusmisel.

Lavastuses kohtuvad kaks ideaalmaailma: male kui mängu ja mõtlemise ideaal ning ballett kui muusika ja tantsu imelise ühenduse kõrgeim vorm. Mõlema maailma kaunites kujundites on midagi võrratult klaari ja puhast. Koreograaf-lavastaja Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder, lavakunstnik Ülar Mark. Ballett etendub 3. ja 10. septembril Rahvusooperis Estonia, 9.septembril DRAAMA festivali raames Vanemuises. Piletid siit.

Kunst

KUMU-s on avatud seni mahukaim Konrad Mägi maastikumaalide näitus. Eksponeeritud on üle 40 maali enamikest Mägi loomeperioodidest. Fookuses on tema dramaatilised, intensiivse värvikasutuse ja tundliku loodustajuga teosed. Lõuna-Eesti põlislaante vahel kasvanud Mägi jaoks oli looduse maalimine alati katse tungida looduses peituvate salapäraste ja müstiliste jõududeni. Tema jaoks pakkusid nii loodus kui ka selle maalimine peaaegu et sakraalseid kogemusi, kuna äärmiselt tundliku natuuriga kunstnik otsis pidevalt kokkupuudet reaalsusvälisega.

Postkaart. Konrad Mägi. Valgjärv.

Kumu väljapanek ei ole retrospektiivne ega hõlma kõiki Mägi viljeletud žanreid, vaid keskendub tema maastikuvaadetele, mille kõrval tõusevad esile ka Itaalia perioodil Capril, Roomas ning Veneetsias valminud teosed. Näitusega kaasneb kataloog nii eesti kui ka inglise keeles. Näitust saadab ka põhjalik audiogiid ning võimalik on vaadata äsjavalminud tutvustusfilmi Konrad Mägi loomingu tähendusest. Kuraaatoriks on Eero Epner.

Kino

Visionäärist filmirežissööri, Spike Lee uusim film”BlacKkKlansman: Must mees klannis” on tõsielu sündmustel põhinev pöörane lugu reaalsest Ameerika kangelasest – afroameerika politseinikust, kes uurimise käigus teeskleb rassisti ja saab Ku Klux Klanni liikmestaatuse. vaimukaid dialooge, ajastutruud stiili, põnevust ja ülilahedat muusikat tulvil sotsiaalkriitiline linateos pälvis tänavu Cannes’i filmifestivalil grand prix ja publiku 6 minutit kestnud seisvad ovatsioonid. Film loob värvika pildi 70ndate lõpu rassirahutustes vappuvast Ameerikast, mis on oma probleemistikus valusalt aktuaalne vaatamine ka tänapäeval, mil rassismi ja paremäärmusluse teema on USA-s uuesti teravaks tõusnud. Film linastub kinodes üle Eesti.

Mood

13. septembril toimub Balti jaama ootepaviljonis ( Toompuiestee 37) moeetendus D_O_M – DISAIN ON MOES, kus neli Eesti moeloojat esitlevad rõivaid, mis kestavad ning mida tasub parandada ja pärandada.

Eve Hanson

Kontseptuaalse vaatemängu käigus näeb uue kodumaise rõivabränd ELLEN RICHARD kollektsiooni, mis lähtub põhimõttest, et vähem on rohkem. Brändi looja ja disaineri Kristi Pärna sõnul on ülimalt oluline, et tänases asjadest ülekuhjunud maailmas saame soetada endale toote, mida on võimalik vastavalt vajadusele või meeleolule kohandada ja mis täidavad mitmeid eesmärke.

Laval on ka taaskasutuse kui disaini ja eetilise moe Eestisse toonud Reet Ausi kollektsioon, kahe Kuldnõelaga pärjatud Eve Hansoni sel aastal turule tulnud omanimelise brändi tulevikku vaatav moeidee ning Helve Alla kollektsioon “TAASUUS”, mis toob rõivastesse unustusehõlma vajunud kultuuripärandi. XIX sajandil levinud argielu riietuse olemuse tingis elustiil. Tervikliku lavastuse komponeerib koreograaf ja lavastaja Helina Reinjärv. Helilise atmosfääri loob Rene Köster.

Arhitektuur

10. septembril avaneb võimalus tutvuda Tallinna tööstusarhitektuuri pärandiga Sossi mäel, mida seni on võimalus olnud lähemalt näha vaid vähestel. Vana tselluloositehase ala Tallinnas Sossi mäel muutub juba aasta pärast moodsaks ärikvartaliks Fahle Park. Seetõttu ongi just nüüd viimane aeg vaadata sisse tsaariaja lõpust pärit tööstushoonetesse ja otsida üles seal omal ajal voolanud Härjapea jõgi.

Seda põnevat ekskursiooni nii hoonete sees kui ümber juhib ajaloolane Jaak Juske. Tasuta ekskursioon algab Fahle restorani ees asuvast parklast kell 18. Loe lähemalt: Facebook

Festival

21.-23. septembril leiab aset esimene piirilinna festival Station Narva 2018. Muusika- ja linnakultuurifestivalil Narva linnas astuvad üles nii rahvusvahelised raskekaallased kui kultusnimed – alates legendaarsetest Liverpooli popnokturnide meistritest Echo & the Bunnymenist kuni Londoni tuleviku-techno produtsendi Actressi ja trip-hopi legendi Trickyni, lisaks valik Eesti, Venemaa ja Põhjamaade põnevamatest artistidest.

Muusikaprogrammi tulipunkt paikneb Kreenholmi saare suurejoonelises tööstuskompleksis, kus asus kunagi maailma suurim puuvillavabrik. Kohalike „häktivistide“ kodubaasis Art Club Ro-Ro avaneb aga võimalus maalilise Narva jõe ja piiritaguse Jaanilinna linnuse silueti taustal osa saada armastatud Eesti ja Vene bändidest. Lisaks toimub kolmkeelne stand-up etteaste ja keelekohviku tunnid, mida viib läbi Euroopa Komisjoni Esindus Eestis ning festivali viimasel päeval on ka eraldi programm lastele ja peredele. Lisaks pakub Station Narva kunstialaseid aktsioone ja kohaliku arvamusfestivali „BAZAR“ raames toimuvaid palavaid avalikke vestlusi Narva kunstiresidentuuris, kohalike avastamata talentide kontserte koduhoovides ja maitsvat tänavatoitu.

Muusika

Indie-artist Wild Nothing on üllitanud uue albumi. Uneleva, kohati melanhoolse kõlaga albumil kulgeb Jack Tatum indie-rocki ja dream-pop’i piirimail. Senistest albumitest veidi mitmekülgsema kõlaga plaat on kuulatav nii Spotify’s kui ka Itunes’is ning seda saab seotada ka artisti kodulehelt.

Rohkem muusikast: Edasi helifilter – september.