Pia af Hallström: Soome reklaamitööstuses on head ajad, kliendid ehitavad taas brände

Pia af Hallström

Kui aastate viisi brändingule mitte tähelepanu pöörata, siis hakkab bränd kahanema. Pidevalt turunduse arvelt kokku hoides ja lühiajalisi eesmärke püstitades võib brändi tõsiselt haavata, ütleb Balticbesti žürii liige Pia af Hallström Soome agentuurist Wörks usutluses Hando Sinisalule.

Räägi palun paari sõnaga Soome turundustrendidest.

Soomes on viimasel ajal läinud asjad palju paremaks, meil on usku tulevikku ja oleme hakanud uuesti brände ehitama. Oli aegu, mil kõik üritasid lihtsalt müüa ja brändi ehitamisele eriti rõhku ei pandud. Loo rääkimine on tagasi, eelarved on tagasi ja isegi vanamoeline lineaarne TV kasvab üsna jõudsalt.

Praegusel ajal on väga hea turunduses töötada, ümberringi tehakse kvaliteetset tööd,  räägitakse lugusid, ollakse emotsionaalsemad ja läbimõeldumad

Paljud brändid üritavad praegu leida sügavamaid eesmärke oma väärtustes. Meie jaoks on alati põnev, kui brändil on eesmärk ja usk, et bränd suudab maailmas midagi muuta. Nii muutub kogu meie äri eetilisemaks ja huvitavamaks.

Soomes räägitakse palju sellest, et noorte loovinimeste jaoks ei ole turundaja amet just kõige ahvatlevam, meil on start-upid ja mängutööstus ning kõige andekamad loovinimesed saavad sealt  palju põnevaid pakkumisi. Seega turunduses ja reklaamis peame leidma uusi vahendeid ja asju, mis meid noorte jaoks põnevaks muudaksid. Vastutustundlik turundus võib olla see miski, mis noortes inimestes huvi tekitab.

Soome brändid on ka Eestis üsna tuntud, kas tooksid näite mõnest brändist, mis on viimati vastutustundliku  turundusega edukalt hakkama saanud?

Praegu teeme koostööd Serla pabersalvrättide brändiga. Nad võtavad ökoloogilisi väärtusi väga tõsiselt . See on midagi, mis on Skandinaavias väga kõrgelt hinnatud. Serla üritab praegu toota kõige ökoloogilisemat salvrätti ja neil läheb väga hästi, see on praegu Soomes turuliider.

Eestis kaebavad agentuurid siiani, et keegi ei ehita brändi ja kogu turundus on suuresti lühiajaliste  kampaaniate peale üle ehitatud. Mis pani Soomes asjad teises suunas liikuma?

Soomes on praegu majanduskasv, brändid olid oma eelarveid aastate viisi vähendanud ja võib-olla mõistsid nad mingil hetkel, et nii ei saa enam edasi minna. Kui aastate viisi brändingule mitte tähelepanu pöörata, siis hakkab bränd kahanema ja seda ka uuringud kinnitavad. Pidevalt turunduse arvelt kokku hoides ja lühiajalisi eesmärke püstitades võib brändi tõsiselt haavata.

Eesti agentuuride mure on tihti see, et kliendid ei osta nende  häid ideid. Kuidas teie kliente riske võtma meelitate ja oma innovaatilisi ja ebatraditsioonilisi ideid neile maha müüte?

Mõnes mõttes on see suurem filosoofia. Minu agentuur usub lean kontseptisooni, seega me teeme kliendiga koostööd, veedame koos palju aega ja reaalselt isegi töötame kliendi ruumides näiteks üks päev nädalas – või vastupidi, nemad tulevad meie juurde. Koos aega veetes tuleb ka usaldus ja see on väga oluline.

Mingeid imetrikke pole: saa oma kliendiga tuttavaks, õpi tundma ärikeskkonda, milles ta tegutseb. Mida rohkem te teineteist tunnete, seda lihtsam on häid ideid koost toimima panna.

Kõlab lihtsalt, praktikas on see ilmselt keerulisem. Agentuuridel on palju kliente ja meeskonnad ei ole nii suured, et oleks võimalik igale poole oma inimesi saata. Kuidas te sellele murele lahenduse leiate?

Maadleme ka meie sama probleemiga, meid on meeskonnas ainult 15 inimest, raske on leida loovinimesi, kes naudivad kliendiga töötamise pinget. Aga tegelikult niimoodi efektiivsus kasvab: kui töötada terve päeva ühe kliendiga, saab palju rohkem tehtud, kui tavaliselt agentuuri kontoris töötades (iga tunni aja tagant klienti vahetades).

Näost-näkku aeg on väga oluline. Unustage e-mailid, need panevad teid üksteist vihkama! Helistage, kui ei saa kohtuda ja kohtuge igal võimalusel. Näost-näkku kohtumised tasuvad end alati ära!

Allikas: bestmarketing.ee

Rahvusvaheline loovusfestival Balticbest 2018 toimub 31. augustil Tallinnas Eesti Filmimuuseumis. Seekordne üritus paneb omavahel võistlema väikeriigid. Kui varem oli konkurss avatud vaid Balti riikidele, siis nüüd ootame osalema ja omavahel võistlema Euroopa väikeriikide (alla 5-miljonilise elanikkonnaga) agentuure. Alla 5 miljoni elab inimesi Balti riikides, Sloveenias, Horvaatias, Iirimaal, Islandil, Küprosel, Maltal, Gruusias, Armeenias jm. Balticbesti konverentsi teemade ja esinejate valikul pöörame tähelepanu väikeste riikide turundusprobleemidele.

Hando Sinisalu

Hando Sinisalu on Best Marketing Internationali juht. Loe artikleid (21)