Gunter Pauli: jätkusuutlik eluviis tähendab oskust elada sellega, mis sul on. Veest ei saa rohkem vett teha

Taastava majanduse visionäär, ettevõtja ja innovaator Gunter Pauli. Foto: Sille Annuk, Scanpix

Gunter Pauli on globaalse haardega ettevõtja, kes on pühendunud taastava majanduse edendamisele ning näidanud, et see saab olla kasumlik kogukonnale ning taastada hävitatud ökosüsteeme. Ta on välja töötanud sinise majanduse kontseptsiooni, tutvustanud seda arvukates väljaannetes ning kõrgkoolides. Lisaks on ta välja töötanud kontseptsiooni lugude kaudu jutustamise kohta, loonud 365 valmi, mille abil on võimalik õppida kontseptuaalselt keerukaid nähtuseid majanduses, ühiskonnas, inimeste vahelistes suhetes ja ökosüsteemides. Majanduse, ökosüsteemide ja hariduse vahelistest seostest vestleb Gunter Pauliga ökoloog ja haridusteadlane Mihkel Kangur.

Oled globaalselt tegutsev ettevõtja, innovaator. Kuid su tegutsemine ei vasta stereotüüpsele ettekujutusele sellise haardega tegijast. Mis on olnud sinu käivitajaks jätkusuutlikkuse eestkõnelejana ja eestvedajana muu hulgas ka ärimaailmas?

Mihkel Kangur

Mihkel Kangur on Rakvere Riigigümnaasiumi õppe- ja arendusjuht, varasemalt töötanud Talllina Ülikooli vanemteadurina. Hariduselt ökoloogia doktor ja uurinud Eesti taimkatte arengut jääajajärgsel perioodil. Ökoloogia alaste uuringute tulemustest olen näinud, milline on olnud inimese mõju ökosüsteemidele ja millised võivad olla vastasmõjude tagajärjed meie ühiskonnale. Seetõttu olen viimastel aastatel üha enam keskendunud säästva arengu haridusele ja Gaia haridusele, lootuses, et meil on läbi hariduse võimalik muuta ühiskonna kurssi. Loe artikleid (48)