Peter Kentie: moodne turundus tähendab meediaettevõtte mõtteviisi

Peter Kentie

Ärilehes esitas SEB panga majandusanalüütik provokatiivse küsimuse, kas “Inseneride kõrval vajame me ehk aga hoopis paremaid turundajaid?” Seda arvamust lugedes tuli mulle naeratus näole ja mõtlesin, et see on nii õigesti öeldud. Need mõtted esindavad minu jaoks liikumapanevat jõudu Eesti ja selle rahvuse tutvustamiseks.

Ma elan Eindhovenis, mis on tehnoloogiliselt arenenud piirkond Hollandi lõunaosas umbkaudu 750 000 elanikuga. Kogukond, mis 80ndate lõpus elas üle väga halbu majanduslikke perioode, mil Philips Electronics vedas alt 45 000 inimest ja DAF Truck läks pankrotti. Laostav aeg kohalike jaoks, mis kordus taaskord 2008. aasta majanduskriisi ajal, sest paljud äsja loodud inseneritööga tegelevad ettevõtted vajasid riigipoolset toetust. Kui majanduslik mõju seoses Lehman Brothers´i pankrotistumisega oli hajunud, tehti oluline otsus: Eindhoveni piirkond ei keskendunud mitte ainult maailmaklassi riistvara loomisele, vaid seadis aukohale ja investeeris ka pühendunud turundusprogrammi, et muuta Brainport Eindhoven globaalselt tuntuks. Seega võeti äri arengu toetamiseks vastu otsus aktiivselt turundada.

Eindhoveni piirkond on Hollandi kõrgtehnoloogia ja disaini keskpunkt ning võistleb teiste maailma tipplinnadega talentide ja ressursside nimel. Hetkel läheb neil väga hästi ja nende strateegia tekitada inimestes huvi üpriski väikese linnakese vastu toimib. Parimate inseneride ja disainitalentide nimel võisteldakse selliste linnadega nagu Helsingi, München, Boston ja isegi Silicon Valley.

Mõelge raamidest välja & andke hagu!

Mulle meeldib Eesti puhul sama, mis mulle meeldib ka oma kodulinna puhul – kombinatsioon paindlikkusest ja väljaspool raame mõtlemisest ning tegutsemisest. Need omadused on nii Eestil kui Eindhovenil. Mõlemad paigad on taastumas raskustest ja suundumas kõrgustesse. Nii Eindhoveni linn kui ka Eesti rahvus avaldavad hoolimata oma väiksusest maailmale muljet. Üritasin väga kasutada Eindhoveni turustamiskogemust Just Estonishing puhul – avatud mõttelaad ja üheskoos brändi loomine, mida inimesed ühiskonnas hindavad.

Kas näete paralleele? Eindhoven ja Eesti on oma mentaliteedi ja arengu poolest üpriski sarnased. Mõlemal on olnud raskeid aegu ja sellest paranenud, nüüd vaadatakse aga tulevikku ja mõeldakse raamidest välja.

Eesti peab seega oma saavutusi strateegiliselt ja aktiivselt turustama. Ülejäänud maailmal on Eestilt palju õppida – toetatakse e-residentide programmi ja seeläbi Eesti majandust ja tulevikku. Kuid me peame teadma, mida Eesti saavutab. Riik peab oma lugusid ja esinemisi jagama ja eelkõige enda nime tuntuks tegema! Kui mitte keegi ei tea, et oled olemas, siis miks peaks neid huvitama? Seega, andke hagu!

Kaasaegne turundus

Inglise keeles on sõna turundus tegelikult lühend sõnadest “market” ja “getting”. Kuidas siis toimida? Eestlaste fookus on tavaliselt identiteedil – logo, väline stiil, tööriistad. Brändile põhialuste loomine. See on oluline, ma ei eitagi seda. Kuid see on siiski vaid väike osake sellest tööst. Selle asemel, et passiivselt tööriistakarpi jagada, peab keegi hoopis proaktiivselt töötama brändi loomise ja ettevõtte ellu äratamise nimel.

Investeerige meediasse ja lugudesse, mis eristavad teid teistest!

Teil peab olema meediaettevõtte mõtteviis. Mis väärtus on esineda aulas viiesajale inimesele ja raisata sinna reisimisele oma väärtuslikku aega. Selle asemel keskenduge meediale, mis võimendab rikkalikku sisu ja lugusid!

Pidage meeles, et siinkohal on kaks olulist asja – omamine ja välja teenimine.

Selle asemel, et ehitada oma kommuun üles näiteks Facebookis, loo parem omaenese platvorm. Püüdke olla sõltumatud sotsiaalmeediahiiglastest ja juhtige kliendid omaenda lehele. Hoolitsege oma jälgijaskonna eest ja suhelge nendega. Looge iganädalane uudiskiri, jagage nippe ja trikke, kasutage juhtumeid, valige nädala e-resident, kuu väljakutse, parimad ettevõtmised, kummalised juhtumised, jagage saadud õppetunde ja muutke see kõik isiklikult kõnetavaks!

Seega omage isiklikku platvormi ja suhelge jälgijatega vahetult. See strateegia on õigustanud end selliste brändide puhul nagu Red Bull, Indochine. Sarnaselt nii B2B kui ka B2C turgudel. Saladuseks on avaldaja moodi tegutsemine ja mõtlemine. Strateegial on viis faasi:

Faas 1: Mõtle ja tegutse nagu platvorm
Faas 2: Vali oma peamine jälgijaskond
Faas 3: Avalda ja jaga paeluvaid, eristuvaid lugusid
Faas 4: Pühendu oma kogukonnale
Faas 5: Murra status quo’st läbi

Kui sellisesse strateegiasse investeeritakse, siis tuleb ümber hinnata müügi- ja turundusmeeskonna roll. Kaaluge sisuloojate palkamist. Teil tuleb investeerida platvormi ja hoolitseda oma väljavaadete ning järgijate eest. Juhtides neid läbi turundustunneli ja muutes nad püsiklientideks. Müües oma tooteid ja teenuseid nii kodus kui ka välismaal. Muutes kliendid austajateks ja ettevõtte saadikuteks.

Nii see mäng tänapäeval käib ning Eestil on olemas kõik vajalik, et seda strateegiat rakendada. See nõuab julgust ja tuleb olla vapper ning kannatlik. See on pikaajaline strateegia. Pikemas perspektiivis tasub see end ära neile, kes on olnud piisavalt julged ja investeerinud moodsasse turundamisse.

Tõlge: Liina Paas

Peter Kentie

Peter Kentie on Eindhoveni linna turundamise ja kohabrändingu eest vastutava ettevõtte Eindhoven Marketing tegevdirektor. Ta on kogemustega turundaja, graafiline disainer, e-resident ja EST-kontseptsiooni autor. Tema missioon ja pühendumus on võimendada positiivset mõtteviisi. Loe artikleid (3)