Ajakirja #22 tutvustus: uus päev, uus võimalus

Sügis toob tunde, et kõik algab otsast peale. Mustrid, mustrid, mustrid. Kõik on juba olnud, kõike on juba nähtud. Edasine on vaid harjumuspäraseks saanud käitumise peenhäälestamine. Vaikne tiksumine. Kellele nautlemine, kellele olelusvõitlus. Kõik on ette määratud ja meie ülesandeks on teha nii nagu… ikka. Või kas ikka on? St, et kõik on ette määratud ja meie rolliks on vaid järgida Suurt Plaani.

Seda tunnet on küllap kõik elus kogenud, et mingis olukorras ühtäkki tabab meid teatav ilmutus, meeled lähevad erksaks, oot-oot – ma olen siin juba olnud, see asi on juba juhtunud mu elus. Mingi tuttavlik tunne, aga täielikku pilti, mis selles olukorras siis sai, ei suuda kuidagi meenutada… Kimbatus kasvab, aga vastust ei ole. Ja nii tuleb selle teadmisega (teadmatusega?) edasi elada. Kuni järgmise taipamiseni. Ja jälle kordub kõik samamoodi.

See meenutab mulle üht allegoorilist lugu kahest hiirest, kes labürindis iga päev kindlas kohas juustu käisid näksimas. Kuni ühel päeval juustu enam ei olnud. Üks jäi tuima järjekindlusega iga päev sama rada käima, lootuses, et täna on juust tagasi. Mida muidugi ei juhtunud. Teine aga otsustas hakata ringi vaatama ning nagu võite arvata – ta leidis juustu! See oli lihtsalt uude kohta viidud.

Võib-olla on see déjà vu tunde sügavam (tegelik?) tähendus andagi meile kerge müks: kuule, otsi edasi, ma annan sulle siin väikse vihje, et juust on olemas, aga see on nüüd teises kohas. Ei tasu tuima panna. Ärka üles, tegutse, ole uudishimulik! Ambitsiooni on vaja (ja seda on vaja nii humanitaaril, poemüüjal kui ka ettevõtjalMarju Lauristin), ega enne uusi galaktikaid ei avasta.

Ja kui jutt juba kosmosesse läks, siis sügisnumbri peaintervjuu on astrofüüsik Jaan Einastoga, keda usutleb Kristjan Port. See on üks tore esmakohtumine, millel vahva eellugu ka. Loodame, et see vestlus vitaalse akadeemikuga süstib lugejasse optimismi ja õpihimu. Meie elu on meie endi kätes ja teha.

Head avastamist ja endale põneva elu leiutamist. Iga päev on uus võimalus.

Janeck Uibo
vastutav väljaandja

PS. Septembris sai Edasi ajakiri 8-aastaseks ja tähistame seda kahekuulise sooduspakkumisega. Olen tänulik, kui seda infot oma sõpradega jagad ja aitad meil jõuda uute lugejateni. Rohkem infot pakkumise kohta leiab siit.

Varasemaid paberajakirja numbreid saab soetada Edasi e-poest.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (273)