Marko Mihkelson: diktaatori pakutud rahu on vabaduse surm

Foto: Shutterstock

Paljud Ukraina toetajad näivad siiralt uskuvat, et kahurite asemel peaksid juba praegu rääkima diplomaadid. Diktaatoritele kujutab vabadus aga surmaohtu ja seepärast tähendaks nendega sõlmitav rahu vaid sõja jätkumist.

Kes ei tahaks, et suur sõda Euroopas asenduks võimalikult ruttu rahuga? Kuid kui räägitakse rahust, siis kas me ikka saame selle tähendusest ühtemoodi aru? Kahjuks mitte. Seni, kuni ohul ei ole eksistentsiaalset iseloomu, on rahu mõiste paljudele vaid teoreetiline ning rahu kaitsmine ühiskondlikku heaolu kahjustamata kaalub üles tervete rahvaste vabaduse hinna. Vähim, mida vaba maailm usaldada saab, on diktaator Putini pakutud rahu. See tähendaks allutatutele vabaduse kaotust ja teistele sõja jätku.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (85)