Silvia Pärmann: disainiikoonid odavmööbli võistluselt

Paimio on tänaseks ilmselt üks kuulsamaid Alvar Aalto toole ja üldse üks tuntumaid toole. Foto: Artek.

Disainiikoonide DNA on üllatavalt sarnane. Näiteks 1930-40. aastate lõpp olid maailmas keerukad ja komplekssete probleemidega kümnendid: ühiskonnas kerkisid esile seninägematud ja -kogematud probleemid, millega ka disain pidi arvestama. Mitu toona ellu kutsutud disainikonkurssi andsid aga nii hea tulemuse, mida keegi ennustada ei oleks osanud: ligi sada aastat hiljem on võidutööd ikka veel tootmises ning naudivad globaalset populaarsust. Samal perioodil või pisut hiljem sündisid ka paljud Eesti disaini ikoonid.

Mitu suurepärast näidet on meie lähedalt ning jõudnud ka paljude eestlaste kodudesse: näiteks Aino Aalto klaasid “Bölgeblick”, mis osalesid Soomes Karhula klaasitehase disainikonkursil 1932. aastal ja mida täna toodab Iittala; Rootsi mööblidisaini kaanepoiss, iga kodu säästuriiul String; osana Alvar Aalto Soomes Paimios asuva turberkulooshaigete sanatooriumi arhitektuurikonkursi tööna projekteeritud tugitool Paimio; Charles ja Ray Eamesi tool La Chaice, mis kerkis esile New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseumi 1948. aasta konkurssil „International Competition for Low-Cost Furniture Design“. See viimane oli ellu kutsutud maailmasõjajärgsete Ühendriikide muutuvaid sotsiaalseid olusid silmas pidades, otsesõnu öeldes odavalt toodetava mööbli leidmiseks. 

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)