Vaata paremaid klippe: videokonkurss noortele “Edasi on ka minu mõte”

Selgunud on Edasi noortele mõeldud videokonkursi “Edasi on ka minu mõte” tulemused, vaata parimaid klippe!

Kevadel pakkusime noortele videotegijatele võimaluse panna end proovile ja teha Edasile reklaamklipp. Konkursile laekus 11 tööd, mida hindas 6-liikmeline žürii, kuhu kuulusid Edasi toimetus (4 inimest – Janeck Uibo, Valner Valme, Egle Taklai, Kadri Kroon), videohuviline gümnasist Sebastian Lotman ja Edasi kaasautor filmirežissöör Ilmar Raag.

Video eesmärk ja tingimused: Klipp pidi viima inimesteni teadmise, millist kasu ja väärtust Edasi neile loob. Saadetud tööde puhul hindasime julget loomingulist lähenemist, isikupärast väljenduslaadi, värskeid mõtteid ning kui sisuliselt ja eristuvalt video väljendab Edasi lubadusi ja brändi olemust. Me ei eeldanud konkursile esitatud töödelt professionaalse videofirma tehnilist taset. Konkursile olid oodatud videoklipid 15–25-aastastelt noortelt. Klipi maksimaalne pikkus pidi jääma maksimaalselt pooleteise minuti sisse.

Edasi peatoimetaja Janeck Uibo: “Meil on väga hea meel, et meie üleskutse nii palju vastukaja leidis, see eeldab ju ikka teatavat pingutust osalejatelt. Oli rõõm kogeda, et noored on teadlikud aeglase meedia olemasolust ja see läheb neile korda ning teisalt, meile meeldis see rõõm ja entusiasm, mis paljudest töödest vastu vaatas, oli näha ja tunda, et tegijad ka ise nautisid protsessi. Hindamisel püüdsime lähtuda mitte niivõrd tehnilisest täiuslikkusest, kuivõrd originaalsest ideest, samal ajal teostuse taset päriselt vältida ei saa, kõik kokku on tervik. Teadagi võib hea idee mõjulepääsu pärssida tagasihoidlikum produktsioon, ja samas võib eeskujulik teostus võita sümpaatia hoolimata keskpärasest ideest, kusagil on tasakaalupunkt. Suur tänu kõikidele osalejatele nende emotsioonide eest! Hindamisel eristusid 7 klippi teistest oluliselt (punktide seis väga tasavägine!) ja see pilt, mis siit vastu vaatab, peegeldab hästi Edasi mitmekülgsust.”

Ja võitjad on:

Esikolmik

Esikoht läks jagamisele võrdse punktisummaga (30p) klippide “SUPP VÕI EDASI?” (autorid: Liisi Kauber, Artur Talpsepp, Liis Tooma ja “KES SAAB EDASI?” (autorid: Johann ja Jakob Mürk, Karolin Holz, Kadri Pahtma; helilooja Gabriele Rigo; meigikunstnik Marta Mueuer; operaator ja värvimääraja Nicholas Amorim; režissöör, idee autor, kostüümikunstnik ja näitleja Linda Maria Saar.) vahel. Mõlema töö autorid saavad auhinnaks 400€.

Kolmas koht (23p) läks tööle “ELU KUNST” (autor: Eliise Sallaste), auhinnaks 200€.

Lisaks saab esikolmik valida meeskonna peale ühe lisaauhinna, milleks on kas Edasi paberajakirja aastatellimus või Edasi veebiajakirja tellimus pooleks aastaks. Või siis soovi korral valida meelepäraseid auhindu Edasi toodete ja meenete seast (kokku 100€ võistkonna peale).

Neli eripreemiat

Lisaks otsustas žürii anda välja 4 eripreemiat, mis olid ka väga tasavägeises heitluses, 4.–5. koht (21p) läks jagamisele tööde “SAMMHAAVAL EDASI” (autor: Roosi Mai Järviste, näitlejad: Margit Lillak, Roosi Mai Järviste) ja “ERIL(i)SUS” (autorid: Ott Rahuvarm ja Laur Teiva) vahel.

Samuti läks jagamisele 6.–7. koht (20p) tööde “EDASI, PAREM KUI TAGASI” (autor: Hendrik Randma) ja “KUHU EDASI?” (autorid: Marken Truu ja Reigo Eller) vahel.

Kõikide eripreemiate autorid saavad valida meelepäraseid auhindu Edasi toodete ja meenete seast (iga eripreemia vääringus kokku kuni 100€).

Kõik auhinnatud klipid avaldatakse Edasi veebiajakirjas ja Edasi YouTube’i kanalis.

Vaata parimaid klippe

Supp või Edasi?

“Videos kangastub lugu, kus vastanduvad kvaliteet ja kvantiteet, inimlikkus ja masinlikkus. Head lahendust teab vaid apteeker! Peategelase infomürasse ja tarbimiskultuuri uppunud tulevikunägemusele pakutakse alternatiivi mõtestatud ja sisuka ajakirjanduse näol.”

Kes saab edasi?

“Ühes täiesti suvalises kohas Eestimaal toimub iludusvõistlus, et selgitada välja riigi esindaja miss Universumi tiitlile. Konkureerivad alkohoolikust aadlipreili, töökas koduperenaine ja nunn. Kes saab edasi? Reklaami idee sai alguse ühest nimest: Magdalena Monday.”

Elu kunst

“Enne reklaami tegemist uurisin Edasit ning seejärel alustasin selle tegemist Edasi põhimõtetega. Tegin reklaami, mis motiveeriks inimesi olla paremad, kutsuks neid Edasi ajakirju lugema, panna nad mõtlema või meenutada neile, mis on elus tähtis ning anda alateadvuslikult sõnum, et inimesed ise kujundavad enda elu.”

Sammhaaval edasi

“Klipp kujutab teekonda igapäeva kärast sammhaaval edasi rahu poole. Endale võetud hetke poole, mida saab eriti hästi nautida Edasi ajakirja kvaliteetse ja läbimõeldud sisu seltsis.”

Eril(i)sus

“Video põhiidee oli luua kontrast infomüra ja vaikuse vahel, mida meie meelest sümboliseerib Edasi.”

Edasi, parem kui tagasi

“Video eesmärk oli tutvustada ajakirja meeldejäävalt, piisavalt tempokalt, et äratada huvi, aga samas säilitada Edasile omast puhtust ja kvaliteeti. Taustaks kasutasin Hiiumaa ilusat loodust, mis sobis suurepäraselt kokku ajakirja kujundusega. Katsetasin mitut erinevat viisi, kuidas töö tervikuks kokku tuua ja jõudsin lõpuks ideeni kasutada ajakirja looduses taustana, lisades end varem tõestanud tekstimulle.”

Kuhu edasi?

“Raske on valida, mida sa tahad, sest reklaame on nii palju, et see paneb pea valutama. Ei tule ühtegi head mõtet. Võimaluste rohkus paneb pea ringi käima. Edasi aitab aja maha võtta ja reklaamivabalt keskenduda sellele, mis on oluline. Istu maha ja loe ajakirja, kes teab, äkki tuleb siis mõte, kuhu sööma võiks minna.”