Hille Hanso: Saudi Araabia ja Iraan – eile verised vaenlased, täna sõbrad, homme…?

Iraani usujuht Ali Khamenei ja Saudi Araabia kroonprints Muhammad bin Salman. Foto: Scanpix

Suhted Saudi Araabia ja Iraani vahel on poliitilist kliimat Lähis-Idas kaua tugevasti määranud. Kaks kaalukat riiki, mille poliitilised süsteemid on väga erinevad ja mis esindavad islamiusu erinevaid suundumusi, on piirkondlikes konfliktides alatihti vastaspooltele sattunud. Järgnevalt analüüsiksin, kuidas kahe riigi hiljutine leppimine võiks mõjutada Lähis-Ida regiooni ja geopoliitilist süsteemi laiemalt.

Saudi Araabia on unitaarriik ja absoluutne monarhia, kus kuningas on nii riigipea kui ka valitsusjuht (alates 2022. aasta septembrist on peaminister küll kroonprints Muhammad bin Salman). Valitsemisel järgitakse sunniitliku islami traditsiooni ja hanbali jurisprudentsi põhimõtteid. Enamasti toimuvad otsuste langetamiseks konsultatsioonid kuninga, ministrite nõukogu ja ülikuperede vahel. Saudi kuningriiki liigitatakse autoritaarseks riigiks.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)