Eesti Vabariik 100: Globaalsed eestlased. #17 – Erika Ilves: kosmos ei ole enam abstraktne asi

Erika Ilves

Globaalsed eestlased on Rainer Sternfeldi juhitud veebisaade Memokraadis eesmärgiga luua mälupilt Eesti mõtlejatest üle maailma. Podcasti seekordne külaline on kosmose-ettevõtja Erika Ilves, kelle ettevõte OffWorld ehitab kaevandusroboteid, mis praegu toimetavad Maa peal, kuid kelle eesmärk on need tulevikus saata esialgu Kuule, seejärel asteroididele. Erika teekond juristina jõudis kesta vaid üürike aasta aega, kuni ta avastas, et seda ta siiski teha ei soovi. Nii saigi temast kõigepealt ärikonsultant, kes reisis ja elas maailma eri paigus, töötades põnevate projektide kallal. Kosmose-ettevõtluse ning futurismini jõudis Erika läbi inimkonna eksistentsiaalseid riske uuriva raamatu loomise ning sellest saates räägimegi:

  • Mida kaevandavad kaevandus-robotid Maal ning miks peaks minema Kuule ning asteroididele?
  • Kuidas on tema mõtlemine kosmosesse aja jooksul muutunud?
  • Kui suur on kosmosetööstus ning kuhu see liigub?

Kosmos ei ole enam abstraktne asi. See on koht nagu Kaug-Ida või Austraalia. Tegelikult me enam sõna “kosmos” ei kasuta. Seal on väga spetsiifilised kohad, kuhu me läheme ning kus on plaanis igasuguseid asju teha.

Mõtteid vestlusest:

  • “Kui hakkasin kirjutama raamatut inimkonna tulevikust, siis hakkas vaikselt kohale jõudma, et kosmosest tuleb üsna mitu eksistentsiaalset riski nagu supernoova plahvatused, gammakiirgus ja üle 10km asteroidid. Kui üks neist juhtub, siis riskime kogu tsivilisatsiooni lõpuga. See oli minu jaoks väga hirmuäratav mõte.”
  • “Mida rohkem ma raamatu uurimisel globaalseid katastroofe vaatasin, siis tundus, et ühel planeedil elamine on üpriski hooletu. Kosmose asustamine tundus väga mõistliku elukindlustusena.”
  • “Kosmose asustamisega ei saa me leevendada vaid eksistentsiaalseid riske, vaid aidata kaasa ka maapealsetele arengutele.”
  • “Kui ma olin jurist ja tegin enda tööd hästi, siis keegi ei pannud tähele ja kui ei teinud, siis asjad läksid kohe viltu. Mina tahtsin alati midagi ehitada, aga juuras oli see keeruline.”
  • “Mina loodaksin küll oma elu ajal näha kas tuhandeid või vähemalt sadu inimesi Kuu ja Maa vahel, ning tuhandeid Marsi peal”
  • “Esimene asi mida me Kuult tagasi Maa lähedusse toome on vesi, sest seda saab raketikütusena kasutada ning sellega võime päris radikaalselt madaldada kosmosetranspordi hinda.”
  • “Kui me unustaksime ära kogu selle müra, et mis tehnoloogiaid me kasutasime läbi aegade, ning vaataksime, kuidas inimesed nägid ennast — see on sunniks meid minema kuskile põhjalikumale tasemele.”

Saade on salvestatud 27. veebruaril 2017. aastal üle Skype’i.