Eesti Vabariik 100: Globaalsed eestlased. #27 – Taavi Kotka: kuidas teha Eestit suuremaks?

Globaalsed eestlased on Rainer Sternfeldi juhitud veebisaade Memokraadis eesmärgiga luua mälupilt Eesti mõtlejatest üle maailma. Podcasti kahekümne seitsmes külaline on IT ettevõtja ning investor Taavi Kotka, kes on aidanud üles ehitada Baltimaade ühe suurima tarkvaraettevõtte Nortal (endise nimega Webmedia). Oma karjääri jooksul on Taavi märkimisväärselt kaasa aidanud Eesti e-riigi arengule – aastail 2013-2017 teenis ta Eesti riiki majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT asekantslerina ning on üks e-residentsuse idee autoritest.

Kuidas sai Paides kasvanud mees oma ettevõtluse- ning arvutipisiku? Kuidas Webmedia asutajaliige ning mis viis teda ja ta kollege e-residentsuse ideeni? Suurem osa saatest on pühendatud ettevõtlusele, tänasele ning homsele Eestile, e-residentsusele, ja Eesti kohale maailmas:

Mõtteid vestlusest:

  • “Üks asi on hea, kui sa oled 20-aastane ja teed startup’i. Sa oled nii loll, et sa ei oska karta midagi.”
  • “Oma riigi juhtimist me saaksime küll hüppeliselt parandada ja me peaksime seda tegema. Kui vaatata kui suur hunnik andmeid meil on – mida kõike võiks paremaks riigi juhtimiseks kasutada ja üleüldist juhtimist arendada, et see kõiks saaks meie riiki rikkamaks ja paremaks teha.”
  • “Tehnoloogiasektoris meil vabu töökäsi ei ole. Ja see tähendab, et me teeme midagi hästi, et meil on kõik inimesed rakkes.”
  • “Rääkides andmetest, et inimesed räägivad minuga alati e-residentsusest. Ma ise olen palju uhkem nn tuhande euro reformi üle. Esimest korda inimkonna ajaloos on demokraatlikus riigis olemas igakuised andmed oma majanduse toimimise kohta — millistel sektoritel läheb hästi, millistel ei lähe.”
  • “Me juhime riiki ainult kõhutunde ja emotsiooni pealt, mitte nii nagu peaks.”
  • “Meid eestlasi on nii vähe, see napp miljon. Ja samas me ikkagi tahame olla kosmoseagentuuri osa, me tahame kosmost vallutada, me tahame maailma vallutada, me tahame vara kõvasti juurde saada. See muud moodi ei tule kui me koos seda ei arenda – soomlased ei tule meid kosmosesse viima.”
  • “Ega seda riiki keegi teine koos ei hoia kui me seda ise ei tee. Ja veel parem kui meil on selleks tugi olemas, kui majandus on suurem kui me ise. Ega Šveits või Luksemburg ei saanud rikkaks ainult sellega, et teenindas vaid šveitslasi või luksemburglasi. Nad mõtlesid suurelt, nad mõtlesid globaalselt.”