Merili Ginter: lapsed & noored on oma panuse andnud – nüüd on kord suurte käes

Võtmehoidja

Heategevusprojekt “Meie panus”, mis sai alguse 2 aastat tagasi, on kogunud praeguseks üle 15 500 euro ja aidanud sellega kümnel esimest tüüpi diabeeti põdeval lapsel insuliinipumpa soetada. Tänu algatusega kaasnenud meedia tähelepanule, eraldati 2016. aasta riigieelarvest 75 000 eurot lisaks. Kõlab justkui oleks tegu täiskasvanute poolt ellu viidud initsiatiiviga, aga ei – seda kõike on eest vedanud ettevõtlikud gümnasistid Merili Ginter ja Triin Karis. Merili Ginter tutvustab Edasis inspireeriva algatuse sündi ja senist edulugu.

Kui otsisime 9. klassi lõpul Triinuga väljakutseid pakkuvat tegevust, ei osanud me ette kujutadagi, et soov teisi aidata saab sellisel määral teoks. Unistasime küll suurelt, kuid poleks iial uskunud, et peagi parandame kümne lapse elukvaliteeti, kohtume presidendiga või kirjutame oma kogemustest raamatu. Nüüd võime vaid saavutuste peale õlgu kehitada ja tõdeda, et igapäevane pühendumusega töö tagab edu.

Esimesel hooajal korraldasime mitmeid erinevaid sündmusi, näiteks käsitööesemete kogumispäevi, müüke kaubanduskeskustes ja laste laulupidu Tartu raekoja platsil. Teisel võtsime konkreetsema suuna ning kogusime koolidelt üle Eesti öökullist võtmehoidjad. Kolmandal, käesoleval aastal, on oma panuse andnud lausa 38 kooli. Sealjuures on hinnanguliselt paar tuhat õpilast kaasa löönud meie ettevõtmises ja valmistanud kas tööõpetuse tunni raames või vabatahtliku tegevusena mõne heategevusliku käsitööeseme.

Rakvere Reaalgümnaasiumi 10. klassi õpilased heegeldasid lausa terve klassiga (nende seas ka 14 poissi, kellest enamik elus esimest korda heegelnõela kätte haaras) öökulle ning kirjutasid meile: “Meie panus” projekti idee on väga ilus, ja see, mida te korda saadate, on nii oluline. Hea, et Eestis leidub inimesi, kes päriselt hoolivad ja midagi korda saata soovivad. Aitäh, et andsite meilegi võimaluse hoolida ning aidata.” Sarnaseid lugusid on jagatud meiega erinevatest Eesti nurkadest, aktsioonis on osalenud näiteks nii Saaremaa, Ida-Virumaa kui ka Võrumaa noored.

Lisaks mitmetele kaunitele tänusõnadele on avaldatud soovi teada saada, mil määral projekt sel aastal lapsi aidata suudab. Selle nädala jooksul on laekumas üle 1000 võtmehoidja-linnu, kuid suuremale osale pole kahjuks uut pesa veel olemas. Kui aga iga öökull leiaks endale ruttu kodu, siis saaks 5 diabeediga last enne jõule endale elukvaliteeti tõstva insuliinipumba!

Aita palun lastel aidata teisi lapsi ning soeta oma perele, kallimale, sõbrale, töötajale või koostööpartnerile jõuludeks headtegev võtmehoidja!

Sulle oleme tänulikud mina, diabeetikud ja nende pered, mitu tuhat õpilast, mitmed õpetajad ning mitukümmend vabatahtlikku. Anna oma soovist teada meilil meiepanus@gmail.com või kirjutades Facebooki lehele “Meie panus”.

Merili Ginter

Merili Ginter on Miina Härma Gümnaasiumi abiturient. Koolivälisel ajal korraldab heategevusprojekti "Meie panus", on õpilasesinduse president ja noorteprojektis Changemakers Academy 2018 mentor. Lõõgastumiseks meeldib Merilile küpsetada, matkata või pilte teha. Loe artikleid (1)