Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Janek Mäggi: juht, pane inimesed endasse armuma!

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcasti seekordseks vestluskaaslaseks on kommunikatsiooniekspert Janek Mäggi. Ta on asutanud kommunikatsioonibüroo Powerhouse ning on seal toimetanud juhi ja konsultandina juba 17. aastat. Janekiga räägimegi, kuidas paremini kasutada kommunikatsiooni juhtimises.

Mõtteid vestlusest:

  • Kui me räägime kommunikatsiooni olulisusest juhtimises, siis võiks ju lausa küsida, millega siis juht üldse tegeleb? Tal on ju ainult kaks põhitegevust: otsustamine ja kommunikatsioon. Põhimõtteliselt koosneb juhtimine ikkagi eelkõige nendest kahest dimensioonist. Kõigepealt info kogumine ja levitamine, mis moodustab siis esimese grupi tegevusi, ja siis selle info baasil otsuste tegemine. Minu arust seal ju muud ei olegi.
  • Kui nüüd küsida, kuidas juhtidel nende oskustega on, siis utreeritult võiks öelda, et pooltel juhtidel, kes on ametisse saanud, mõttetöö korrastamise ja selgete sõnumite edastamise võime sisuliselt puudub. Räägime näiteks ministritest kui riigi tippametnikest. Kui sa ei suuda oma mõtteid adekvaatselt formuleerida, miks sa seda tööd siis üldse teed? Vaata mõne poliitiku väljaütlemisi ja sa saad aru, et neil puudub tunnetus, mida ühiskond ootab, mis päriselt sobib ja mis ei sobi ning mis on vastuvõetav ja mis mitte. Kui sul ei ole sellist peenetundelisust, siis see näitab, et juhtimise kvaliteet on erakordselt madal.
  • Kõrgetes juhtimisrollides on vaja hästi spetsiifilisi kommunikatsiooni-oskusi. Oskusliku kommunikatsiooniga on võimalik väga palju ära teha. Kui sa ikka suudad panna inimesed endasse armuma, seda selle sõna kõige paremas tähenduses, siis nad on valmis sinu eest piltlikult öeldes kasvõi surema. Napoleon teadis ka oma tuhandet lähemat kaasvõitlejat inimlikul tasandil, sh nende perekondlikke detaile, ja oskas neid inimestega suheldes veenvalt ära kasutada. Inimestele meeldib, kui neist teatakse, neid hoitakse ja armastatakse — see on väärikuse ja tõsiseltvõetavuse küsimus.
  • Siinkohal tuleb muidugi tõdeda, et absoluutselt igal inimesel, kes on väärikal ja olulisel positsioonil, tuleb ennast erinevates lõikudes ikka ja jälle ületada. Sellist juhti, kellel on absoluutselt kõik olulised omadused olemas, mina veel kohanud ei ole. Ikka on mingi arengukoht. Need kõik on küll arendatavad oskused, kuid kahjuks paljuski juhtide poolt alahinnatud. See on teadlikkuse ning töö ja vile küsimus.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)