Romi Hasa: mis on Soomes kuum septembris 2016

Edasi kõigi aegade esimene Helsingi kiri on kooliaasta alguse puhul tähestiku vormis: millised asjad, nähtused ja tegelased on Soomes kuumad septembrikuus 2016?

Allas

Augustikuus Helsingi kesklinnas, Kauppatori kõrval avatud vabaõhuujalate kompleks pakub enneolematut võimalust nautida ujumist ja linnasüdame ning sadama melu sama-aegselt. Kolmest basseinist kahes on soojendatud magevesi ja ühes soojendamata merevesi. Allase loojad said inspiratsiooni kuuldavasti Berliinist.

Värskelt külastajatele avatud vabaõhuujulate kompleks Allas Sea Pool ootab huvilisi aastaringselt otse Helsingi südames. I Foto Romi Hasa
Värskelt külastajatele avatud vabaõhuujulate kompleks Allas Sea Pool ootab huvilisi aastaringselt otse Helsingi südames. I Foto Romi Hasa

Justin Bieber

Justin Bieber astub Hartwall Arena publiku ette 26. ja 27. septembril ja Soome teismelised jooksevad Kanada poptähele tormi: kahest kontserdist esimese 13 000 piletit müüdi välja hetkega ja teisele kontserdile on saadaval veel vaid üksikud pääsmed.

Chisu

Soome nn noorema põlvkonna üks huvitavamaid naislauljaid esineb Helsingis 4. novembril ja 9. detsembril.

Digitaalsed hinnasildid

Konkurents Soome elektroonikakaupade turul on nii tihe, et Power-nimeline tehnikapoodide kett on uudse ”relvana” kasutusele võtnud digitaalsed hinnasildid. Power lubab oma klientidele alati soodsamat hinda kui konkurendid ja et hindu oleks võimalik vajadusel ühe näpuliigutusega korrigeerida, on sildid keti kauplustes mitte paberist, vaid elektroonilised.

Escape (exit) room’id

Soome firmapidude ja peigmeeste-õhtute uueks hitt-ajaviiteks on külaskäigud escape room’idesse. Tegemist on täiskasvanute mängutubadega, kus seltskond suletakse kokkulepitud ajaks kinnisesse ruumi lahendama erinevaid nutikus-ülesandeid. Lahenduseni pääseb, kasutades vaid toas olemas-olevaid vahendeid ja vihjeid ning tehes omavahel koostööd.

Foodora

Helsingis kogub kiiresti populaarsust restoranitoidu koju/kontorisse/piknikule tellimise võimalus. Foodora lillade termos-seljakottidega jalgrattakullerid toimetavad tuhandeid eineid päevas ja kuuldavasti on juba restorane, kus rohkem toiduportsjoneid läheb kulleri seljakotti kui oma saalis istuvatele sööjatele. Sama teenust pakub Wolt.

Guggenheim

Muuseum, mille rajamist kavandatakse Helsingi kesklinna, otse mereranda ja mille finantseerimine Soomes väsimatult kirgi kütab.

Hävikkiruoka

Järjekordne toidumaailmaga seotud kuum trend on söögikohad, mis teevad roogasid nö ülejääkidest –  ainetest, mille kauplused muidu ära viskaks.

Iittala

Soomlaste suur uhkus, disainibränd Iittala uuendas oma Pohjoisesplanadi’l asuvat esinduspoodi.

Jäähoki

17. septembrist 1. oktoobrini kestab Kanadas Torontos jäähoki World Cup. Ajavahe tõttu saavad soomlastest hokifanaatikud soovi korral harrastada öist telekavaatamist.

Kohv

Soomlased on alati olnud suured kohvijoojad. Värskeim trend on, et igas korralikus kontoris peab olema nö kohviku tasemel masin, mis valmistab joogi värskelt jahvatatud ubadest ja ideaalis kasutab ka värsket piima.

Löyly

Näitleja Jasper Pääkköse ja tema parlamendisaadikust koostööpartneri Antero Vartia rajatud disain-rannasaun-restoran, mis on palju tähelepanu äratanud muuhulgas oma ülimodernse puitarhitektuuri poolest.

Metroo

Üks pidev probleemide allikas! Helsingi metroo laiendamine on graafikust kõvasti maas ja rongide juhtimise automatiseerimise plaanist ei tulnud midagi välja.

Nyhtökaura (inglise keeles pulled oats)

Müstiline uus toiduaine, mis on tehtud kaerast ja kaunviljadest ja mõeldud ”asendama” liha ning mis on nii populaarne, et on kogu aeg poodidest otsas. (Valio vastas nyhtökaura fenomenile piimast tehtud ”hakkliha-asendaja” turuletoomisega. Huh-huh…)

Olümpiafiasko

Soome sai Rio olümpiamängudel vaid ühe medali (pronksi) ja see on soomlaste meelest nii kohutav läbikukkumine, et siiamaani käib meedias ajujaht – kes ikkagi on fiaskos süüdi?

Pokémonid

Vahel tundub Helsingis ringi jalutades, et Pokémone mitte otsivad inimesed on jalutajate hulgas juba vähemuses.

Ruska

Imeline sügisnähtus (eriti Põhja-Soomes), mil loodus värvub oranzhi 50 eri varjundisse.

Suomenlinna saar

Populaarne turismiobjekt, mis sel suvel sai uue hingamise kui Helsingi üks paremaid Pokémoni-jahimaid.

Teurastamo

Umbes nagu Helsingi Telliskivi – hipsterite lemmik-kogunemispaik – kimp söögi-joogikohti (+eriüritused) vanade punatellis-tööstushoonete keskel.

Urban Nature

Uus, kauni kujundusega tasuta jagatav Helsingi linna kaart, mis keskendub linna roheliste osade tutvustamisele.

Veganlus

Vegan-hamburgerid, toorkoogid, vegan-menüüd lasteaedadesse, vegan-riiulid suurtes toidupoodides… kõik veganlusega seonduv on põhjanaabrite juures jätkuvalt ülitrendikas.

W

Wolt – vt F, Foodora

X Factor

Soome lauljatari Saara Aalto edukas esinemine Briti X Factor talendisaates oli Soomes üks selle sügise meelelahutusmaastiku esiuudiseid.

Yrjönkatu ujula

Koht, mis figureerib alati kõigis ”Helsingi kõige paremini hoitud saladused” nimekirjades – Soome vanim, 1928. aastal avatud imekaunis siseujula. NB! Eraldi päevad naistele ja meestele!

Zoo

Helsingit külastavate perede alatine lemmik, Korkeasaari loomaia-saar on avatud aastaringselt. Uute südametemurdjatena ootavad külastajaid ülinunnud kõrberebased.

Åland

Ålandis ehk Ahvenamaal peetavad sügisese saagikoristusaja pidustused on populaarne siseturismimagnet.

Ässä Somex kommiassortii

Emoji’de-kujulised kummikommid Fazerilt… 😉 🙂

Öky

Soome keeles ei ole eriti ö-ga algavaid sõnu, aga ”öky” on soomlaste lemmik-eesliide kirjeldamaks midagi üliägedat: ökytalo, ökyvene, öky-Mersu (megamaja, megapaat, megamersu) jne

Edasi Helsingi-kirjasaatja Romi Hasa (39) on endine Eesti ajakirjanik, nüüdne Soome koduperenaine, kes elab Helsingi agulis koos muusikust abikaasa, kolme lapse ja koeraga ning vaatleb Eesti elu väikselt distantsilt.

Romi Hasa

Romi Hasa on Edasi Helsingi-kirjasaatja. Romi on endine Eesti ajakirjanik, nüüdne Soome koduperenaine, kes elab Helsingi agulis koos muusikust abikaasa, kolme lapse ja koeraga ning vaatleb Eesti elu väikselt distantsilt. Loe artikleid (14)