Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – august

Viimsi Artiumi välisvaade. Foto: Artium

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Dokumentaalfotograafia. Fotod serva pealt

19. augustil lükatakse Tallinnas käima uus festivaliformaat piiriäärsetest konfliktidest. Alustatakse Ukraina dokumentaalfotograafiaga.

21. oktoobrini toimuv On The Edge Fest on pikema perspektiiviga projekt, mis võtab luubi alla elu sõjategevuse või muu ühiskondliku probleemi küüsis.

Ukraina dokumentaalset fotokunsti koondav väljapanek vaatleb varjatud pingeid ning geopoliitilisi, psühholoogilisi ja identiteediga seotud hirme nii ühe riigi enda piires kui suhetes naaberriikidega. Juba sügisel 2021 paika pandud teema muutus veel asjakohasemaks tänavu 24. veebruaril, kui Venemaa alustas täiemahulist sissetungi Ukrainasse ning muutis me kõigi elu igaveseks. Ukraina autorite loomingu esitlemine Eestis on nii sümboolne kui tegelik toetusavaldus – väljapanekuga kaasneb korjandus.

Väljapaneku fookus on suunatud kaheteistkümnele Ukraina autorile: Shilo grupp (Sergiy Lebedynskyy ja Vladyslav Krasnoshchoki), Maxim Dondyuk, Anna Melnikova, Kirill Golovchenko, Dmytro Kuptiyan, Xenia Petrovska, Mikhail Palinchak, Sergei Vaganov, Yana Sidach, Taras Bychko ja Andrii Mur, kelle projektidest on tervikliku komplekti kureerinud fotokunstnik ja OKAPI galerist Temuri Khvingia ning Eestis elav Ukraina tänava- ja dokumentaalfotograaf Andrii Mur. Väljapanek valmib koostöös festivaliga Odessa Photo Days (Kateryna Radchenko) ning fotograafide ühenduse ja online-galeriiga Untitled (Mikhail Palinchak).

Festivali toimumiskohtadeks on OKAPI Galerii, Telliskivi Loomelinnaku Väligalerii, täiesti uus eksponeerimispaik ehk Balti jaama kunstitänav ning Gruusia restoran Lendav Maaler.

Uus kultuurimaja. Viimsi Artium

19. augustil avaneb uus rahvusvahelist kava pakkuv kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium. 1. oktoobrini vältav avakuu toob publiku ette Eesti tippkultuuri, Soome parima tantsukunsti, Läänemere maade jazzmuusika ja muud.

Artiumi sisevaade.

Avafestival esitab kollaaži kõigest sellest, millist programmi on võimalik tulevikus Viimsi Artiumis näha nii etenduskunstide, muusika, tantsu, filmi kui visuaalkunsti vallas. Kava koosneb kolmest tasandist – rahvusvaheline kultuur, Eesti tippkultuur ning kohalikud ja kogukondlikud sündmused,” ütleb Viimsi Artiumi juht Kristiina Reidolv.

Mõni näide. 25. augustil esitletakse Soome riikliku tsirkuseauhinnaga pärjatud nüüdistsirkuse ja visuaalteatri truppi Race Horce Company ja Rauli Dahlbergi, kes ületab oma soololavastuses “O’DD” gravitatsiooni ja füüsikaseadused, demonstreerides, et inimvõimetel pole piiri.

26. augustil ühendavad Viimsi Artiumi suures saalis loomingulised jõud põhjamaised loojad Kristjan Järvi ja Mick Pedaja. Muusikajuhi ja dirigendi Kristjan Järvi käe all viiakse publik muusikalisele teekonnale Põhjamaine palve”, milles segunevad Kristjan Järvi 2020. aastal ilmunud album Nordic Escapes” ja Mick Pedaja sel kevadel ilmunud kogumik Pray”.

30. augustil esitletakse Viimsi Artiumis soome rahvusvaheliselt tuntuima kaasaegse tantsu koreograafi Tero Saarineni lavastust “HUNT”. Igor Stravinski balletist “Kevadpühitsus” inspireeritud “HUNT” esietendus aastal 2002, Veneetsia Biennaali tellimusel. Lavastust on esitatud kokku 83 linnas ja 32 riigis. 2022. aastal valmis ikooniliseks saanud lavastusest uusversioon – seekord on laval tantsijad Auri Ahola või Atte Kilpinen. Etendusele järgneb kohtumine maineka koreograafi Tero Saarineniga ning linastub dokfilm “Rooted with wings” Saarineni loomingust (režissöör Thomas Freundlich).

1. septembril esitletakse Tero Saarinen Company kaksiklavastuse “HZ I HUNT” järgmist osa “HZ”, mille on lavastanud noor andekas koreograaf Johanna Nuutinen. Etendusele järgneb Eesti muusiku Maarja Nuudi kontsert “Hinged”.

Muusika. Egiptuse uus heli

11. augustil esineb Tallinnas Sveta Baaris tunnustatud Egiptuse muusik, kunstnik ja etendaja Abdullah Miniawy, kaasa teeb Taani artist HVAD. Esineb ka Eesti artist Artjom Astrov ehk Benzokai. DJ-dena lähevad pulti Compound Minerals, Yallah & DJ Holy Mountain.

Ühiskondlikult aktiivse peosarja “Shelter” käigus Eestisse saabuv Abdullah Miniawy (sündinud 1994) on autor, kelle jaoks kunstis ja kultuuris piire pole: ta on kirjutaja, laulja, helilooja, näitleja, kunstnik ja tihti kõike korraga. Ta on esinenud mainekatel sündmustel ning kohtades nagu Avignoni teatrifestival, Londoni Institute of Contemporary Arts, Müncheni Haus Der Kunsti muuseumis jne.

Muusikas ühendab ta egiptuse traditsioonilise laulu moodsa elektroonikaga ja tulemus on ilus, efektne ning samas lausa õõvastavalt põhjatu. Kuula siit:

Kino. Brad Pitt kehva palgamõrvarina

David Leitchi (“Atomic Blonde”, “Deadpool 2”) filmis Killerite kiirrong (“Bullet Train”) mängib Brad Pitt Ladybugi ehk Lepatriinut, palgamõrvarit, kel ei vea.

Ladybugi uusim missioon on toonud ta ohtlikule seiklusele maailma kiireimasse rongi, kus teda ootavad surmavad vastased. Järgneb metsik peatusteta reis läbi tänapäeva Jaapani. See kõik on aga meeldivalt tobe, stiilne ja vaatemänguline. Muudes osades Sandra Bullock, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Bryan Tyree Henry, Michael Shannon, Andrew Koji, Logan Lerman, Zazie Beetz jne.

Puhas meelelahutus, aga, nagu öeldakse, kvantiteetne! Kinos 5. augustist.

Kirjandus. Raamat vaesusest ja armastusest

Arturo Bandinile, ülemaailmse majanduskriisi ajal Colorado väikelinnas elavale Itaalia sisserändajate vanimale pojale, osutub talv rängaks. Kui isa näiliselt pere hülgab, jääb teismelise Arturo ülesandeks killud kokku korjata, ehkki tema sisimas möllab segadus, südame on vallutanud esimene armastus ja hinges pakitsevad võimatuna näivad unistused.

Moodsa ameerika kirjanduse meistriteos Oota kevadeni, Bandini” on värvikate tegelastega poeetiline ja liigutav lugu rõhuvast vaesusest, frustreeritud maskuliinsusest, traagilistest armusuhetest ja tormilise noorukiea katsumustest.

John Fante (1909–1983) alustas kirjutamist 20-aastaselt ja avaldas esimese lühijutu kolm aastat hiljem. Esikromaan “Oota kevadeni, Bandini” ilmus 1938. aastal ning on sissejuhatus Bandini-tetraloogiasse, kuhu kuuluvad ka “The Road to Los Angeles” ja “Ask the Dust”. Viljaka stsenaristina töötas Fante ka terve rea Hollywoodi filmide juures.

1955. aastal haigestus Fante diabeeti. 1978. aastal tõi see kaasa pimedaksjäämise, kahe aasta jooksul amputeeriti mõlemad jalad. Ta jätkas kirjutamist, dikteerides naisele Joyce’ile Bandini-tetraloogia viimast osa “Dreams from Bunker Hill”, mis ilmus 1982. aastal. Fante suri aasta hiljem. PEN tunnustas Fantet 1987. aastal postuumselt elutööauhinnaga.

Kirjanik Charles Bukowski nimetas John Fantet oma jumalaks – meheks, kes avaldas sügavaimat mõju tema kirjanikuteele. Ta pühendas Fantele luuletusi ning olevat loometee algul tihti teistele hõiganud: “Ma olen Arturo Bandini!”