Fotolugu: Slava Ukraini

Kiievi vabatahtlikud ehitavad Püha Olga monumendi kaitseks liivakottidest barrikaade. Foto: Erik Tikan.

Viibisin 29. märtsist kuni 8. aprillini Ukrainas ning külastasin Kiievit, Harkivit, Butšat ja Tšernihivit. Nägin enneolematuid purustusi ja surma, kuid eelkõige tavalisi inimesi, kes selles sõjakeerises proovivad ellu jääda.

Erik Tikan on Levila pressifotograaf ja dokumentalist. Ta teenis aastal 2013 Afganistanis ning on pärast seda kajastanud erinevaid konflikte üle maailma. Tema tööga Ukrainas saab pikemalt tutvuda siin.

Fotolugu on esmalt ilmunud Edasi paberajakirja suvenumbris, mis on saadaval suuremates kioskites üle Eesti ja jaekaupluste ajakirjandusletis. Kõiki seniseid pabernumbreid saab osta Edasi e-poest.

Brovarõ haiglas kohtusin Vasõli ja tema abikaasa Zinaidaga. Nad varjasid end keldris, kui Vene väed nende koduküla Bohdanivka okupeerisid. Sõdurid tulid keldrisse, viisid Vasõli endaga kaasa ning tulistasid teda jalga. Ta pidi enne arstide hoole alla jõudmist mitu päeva kannatama. Tema vigastused olid nii suured, et jalg tuli amputeerida. Foto: Erik Tikan.
Harkivi linn on olnud pideva pommitamise all sõja esimestest päevadest saati. Linnas on tohutud purustused ning paljud elanikud on põgenenud. Foto: Erik Tikan.
Harkivi metroojaam on muudetud pommivarjendiks. Paljud on seal elanud juba üle kuu aja. Foto: Erik Tikan.
Harkivi vabatahtlik võitleja Oleg pidas enne sõda fotostuudiot. Kohe kui sõda algas, otsustas ta anda oma panuse ning liitus tsiviilkaitseüksusega. Foto: Erik Tikan.
Sõja esimestel päevadel sattus Vene vägede soomuskolonn Kiievi lähistel Ukraina armee varitsusse. Maantee ääres seisvad hävitatud masinad kuuluvad nüüd kohalikele lehmadele. Foto: Erik Tikan.
Tšernihivi linna äärsed külad on nüüdseks Vene okupantide käest vabastatud. Kohalik naine näitab oma pommikilde täis maja. Foto: Erik Tikan.
Üliõpilased Donetski oblasti erinevatest ülikoolidest. Nad pidid sunniviisiliselt liituma Vene armeega, kus neile anti nõukogudeaegne varustus. Paljud surid kehvade elutingimuste ja arstiabi puudumise tõttu juba enne lahinguid. Foto: Erik Tikan.
Kiievi linna elanikest vabatahtlikud ehitavad kultuurimälestiste ümber liivakottidest barrikaade, et kaitsta neid Venemaa õhurünnakute eest. Taustal on kuulus Kiievi monument Püha Olga. 1930ndate alguses Püha Olga hävitati bolševike poolt, kuid see taastati 2000. aastal. Foto: Erik Tikan.
Butša linnas on Vene armee ehitanud endale improviseeritud Grad-raketiheitja. Foto: Erik Tikan.
Tšernihivi linnas on paljud elanikud endiselt ilma vee ja elektrita. Kohalikud vabatahtlikud sõidavad bussiga ringi ning jagavad hädasolijatele vett. Foto: Erik Tikan.
Hoolimata tohututest purustustest elu Tšernihivis tasapisi taastub. Foto: Erik Tikan.
Raketitabamuse saanud hoone Tšernihivi linnas, rünnaku tagajärjel hukkus kuni 50 inimest. Foto: Erik Tikan.
Tšernihivi linna staadion hävitati Vene armee õhurünnaku käigus. Foto: Erik Tikan.