Edasi #12 kaanepildi autor Kristel Sergo: linna mitmekesisus on võluv

Edasi esikaas, kevad 2022

Edasi linnateemalise kevadnumbri kaant kaunistab Kristel Sergo illustratsioon. Lühiintervjuus räägib autor selle töö sünnist, linna tähendusest talle ning ka oma käekirjast ja eeskujudest.

Edasi paberajakirja kevadnumber on saadaval suuremates kioskites üle Eesti ja jaekaupluste ajakirjandusletis. Kõiki seniseid pabernumbreid saab osta Edasi e-poest ja ka digiajakirjana.

Meie seekordne number tiirleb linna teema ümber. Mida tähendab linn sinule?

Kui ma mõtlen linna peale, siis see tähendab mu jaoks tihedust, kihte, saginat, askeldamist, pidevat arengut ning muutusi. Ja kõige selle taga on inimesed, palju inimesi. Ühelt poolt on kogu see sagimine hästi põnev, teisalt on raske vaikust leida.

Ajakirja esikaanel on sinu illustratsioon, mis tehtud spetsiaalselt Edasi kaane jaoks. Kuidas see töö sündis?

Soovisin edasi anda linna tihedust ja kihte ning kindlasti paigutada ka inimesi sinna vahele oma igapäevaseid käike askeldama. Inspiratsioon linna ja selle kihtide loomiseks tuli jalutuskäigust linnas – ületada tuleb sõiduteid, märgata linde tee ääres ja loomi akendel, inimesi ruttamas või rahulikult jalutamas, ja avastades edasi liikudes, et oled rännanud kohta, kus elumajad on muutunud kõrgeteks kontorihooneteks. Linna mitmekesisus on võluv.

Kes või mis on sinu enda kunstnikukäekirja kõige enam mõjutanud? Ja kes on su lemmikud, eeskujud kunstis?

Ma tunnen ennast hästi visandiraamatutes, st paberil, mille saab mugavalt kotti visata ja igale poole kaasa võtta. Üks osa minu loomingust on nii linna kui ka inimeste vaatlemine, argihetkede võlude avastamine ja siis nende ülesjoonistamine visandiraamatusse. Need visandid võivad edasi viia muude töödeni, näiteks maalideni, kus tekib veel põnevaid kihte värvide ja visandite omavahel kokku panemisega. Mulle tundub, et mind mõjutabki väga palju keskkond mu ümber.

Kunstnikukäekirja on mõjutanud kunstnikud, kes kasutavad meisterlikult ja elavalt joont – inspireerivad on näiteks Egon Schiele, David Hockney, aga ka paljud loojad, kes oma loomingut ja selle valmimise protsessi sotsiaalmeedias jagavad.

Kui sa ei elaks Tartus, siis millises maailma linnas sa võimaluse korral sooviksid elada?

Kuna olen õpingutega seoses elanud semestri Austrias Linzis, siis selline mõned kuud võõras keskkonnas elamist annab päris mõnusa aja võõra linnaga tutvumiseks. Ma tahaks kogeda mõned kuud ka New Yorki, selle monumentaalsust ja tohutut hulka erinevaid inimesi. Või siis natuke lähemal Berliini. Ja kui nende suurte linnade maitse on suus, siis tahaks jõuda elama hoopis linnast välja, metsa ja mere äärde.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)