Mart Kase: maaelu innovatsioon

Ma viisin ühe oma sikutalle Müraka reedel Põlvamaale Savernasse elama ning kohtusin siis seal ühe vanema proua Heliga, kel on lambad ja kitsed ning nüüd tulevad ka kitsetalled. Laupäeva hommikul teen siis sibulapeenart põllul – ja kui ma olen põllul, siis mul ei ole telefoni kaasas -, tulen siis tuppa tagasi ning vastamata kõnesid on telefonis hulgim. Üks neist on proua Helilt. Helistan kohe tagasi, sest tahan teada, et kuidas Mürakal läheb.

  • “Eks ta algul lammastelt ata-ata sai, aga siis võtsid kitsed omaks. Aga muidu on mul probleemid.”
  • “Mis on?” küsinud kohkunult, see proua Heli on terav tüüp.
  • “Ma pean ennast tagasi hoidma, et mitte kogu juustukera korraga pinstlisse pista! Ma loodan, et ma saan seda veel.”

Nimelt viisin prouale ka kera meie kitsepiimast tehtud toorjuustu. Räägime prouaga pikalt ning proua soovib, et ma talle kirjutaksin kõik lahti, et kuidas toorjuustu teha. Tema on teinud toorjuustu äädikaga, aga see pole see.

Kitsejuust

Vajun ma siis laupäeval mõttesse. Proua rääkis mulle, et kuidas ta on elus suurlaudas töötanud, aga 93ndal aastal tuli sinna oma vanaema tallu tagasi ning vahepeal oli tal ka üle 30 kitse. Saanu aru, et kui lihtne on kitsepidamist või ükskõik mida maal alustada praegu võrreldes ajaga 30 aastat tagasi või 50 aastat tagasi. Informatsiooni võimalused ja maailma avatus on tohutult muutunud. Tol ajal sa ei saanud kuskilt infot, kuidas teha kitsepiimast toorjuustu. Lihtsalt ei saanud, sul oli see elu, mis keerles ümber sinu küla. Maaelus on kõige rohkem muutunud see, et hakkajale inimesele on täna maailmas kogu informatsioon kättesaadav, kuidas oma valdkonnaga tegeleda. See on väga tähtis muutus.

On õnn elada ajal, kui saad ise leiutamise kõrval otsida infot, kuidas maailmas tehakse või kuidas sinu valdkond areneb. Selge on see, et põllumajandus on teema, kus toimub hetkel ja tulevikus väga suur innovatsioon. Head toitu ehk väärtuslikku toorainet pole kunagi maailmas liiga palju. Kui proua Heli ja tema põlvkonnakaaslased oleksid teinud oma töökuse juures 30 aastat tagasi startuppe, oleks Eesti täna Norra. Küsimus on informatsioonis, mida neil ei olnud.

Ja täna on küsimus, kust leida inimestes see eelmiste põlvkondade töökus, kui informatsioon on olemas.

Umbes selliseid mõtteid mõtisklesin ka pühapäeva hommikul, kui telefoni saabus Helilt sõnum: MÜRAKAS ON OMAKS VÕETUD EI MINGEID PROBLEEME TERVISI

Kommunikatsiooni avatus on hea asi. See on ka innovatsiooni, õppimise ja arengu alus. Elagu võimalused!

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogiMart kirjutab Edasis iganädalaselt elust Lõuna-Eestis.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)