Lõpeta uudiste lugemine – see teeb sulle head!

Enne ja pärast

Uudiste lugemine teeb tervisele halba. Tekitab paanikat ja vaenulikkust, takistab loominguliselt ja sügavamalt mõelda, kirjutab Guardian. Lahendusena soovitab artikli autor uudiste tarbimise sootuks lõpetada.

Artiklis märgitakse, et viimaste kümnendite külluslik (loe: ebatervislik) elu on inimesi viinud korpulentsusele, kuid paljud veel ei mõista, et samasugust mõju nagu suhkur tervisele, omavad uudised meie ajule. Uudistulva on lihtne ära uppuda, meedia toidab lugejaid paljude väikeste triviaalsete teemadega, mis ei nõua kuigipalju mõtlemist. Raamatute või pikemate ajakirjaartiklite lugemise asemel rahuldutakse (tegelikku rahuldust saamata) vilkuvate uudisnuppudega, mis on kui erksavärvilised kommid meie ajule, otsustusvõimele.

Inimkond on uudiste tarbimisega jõudnud punkti, kus 20 aastat tagasi oldi liigsest toitumisest tingitud väljakutsega.

Miks on uudised toksilised meie meeltele?

Uudised on sageli eksitavad, vähetähtsad, neil pole mingit selgitavat mõju, need on toksilised kehale tekitades stressi ja eelarvamusi. Uudised pärsivad mõtlemist ja mõjuvad nagu narkootikum muutes inimeste närvirakke. Uudised on ajaraiskamine, need muudavad meid passiivseks ja tekitavad depressiooni.

Kõige lõpuks – uudised on loovuse surm. “If you want to come up with old solutions, read news. If you are looking for new solutions, don’t.”

Artikkel lõpeb autori tõdemusega, et ühiskond vajab ajakirjandust, aga teisel moel. Uuriv ajakirjandus, mis paljastab tõde, on alati asjakohane. Aga tähtsad teemad ei peaks tulema ainult uudiste formaadis, vaid ka läbi pikemate artiklite ja sügavuti minevate raamatute. Viimased 4 aastat uudistedieeti on autori kinnitusel toonud tema ellu vähem vahelesegamist, vähem ärevushäireid, kuid rohkem aega iseenda jaoks. Seda pole olnud lihtne teha, aga see on seda väärt olnud.

Originaalartikkel: News is bad for you – and giving up reading it will make you happier