Mihkel Kangur: milleks säästva arengu haridus?

Lõvi

Inimkonna ajalugu on ühiskondade, kultuuride tõusude ja languste jada. On piirkondi, kus korduvalt on tekkinud ja hääbunud mõni keerulise ühiskondliku korraldusega kõrgkultuur. Seni pole ühtegi näidet ühiskonnast mis oleks kadunud selle tõttu, et mõni taastumatu loodusvara on otsa saanud. Tõttöelda polegi ükski taastumatu loodusvara inimkonna ajaloos otsa saanud ja ilmselt seda ka kunagi ei juhtu.

Sageli on eelnenud mõne kõrgkultuuri langusele taastuvaks peetavate loodusressursside kvaliteedi või kättesaadavuse langus – kombinatsioon muutuvast kliimast, erodeeritud või viljakuse kaotanud mullastikust, bioloogilise mitmekesisuse vähenemisest, veevarude kättesaadavusest jne.

Mihkel Kangur

Mihkel Kangur on Rakvere Riigigümnaasiumi õppe- ja arendusjuht, varasemalt töötanud Talllina Ülikooli vanemteadurina. Hariduselt ökoloogia doktor ja uurinud Eesti taimkatte arengut jääajajärgsel perioodil. Ökoloogia alaste uuringute tulemustest olen näinud, milline on olnud inimese mõju ökosüsteemidele ja millised võivad olla vastasmõjude tagajärjed meie ühiskonnale. Seetõttu olen viimastel aastatel üha enam keskendunud säästva arengu haridusele ja Gaia haridusele, lootuses, et meil on läbi hariduse võimalik muuta ühiskonna kurssi. Loe artikleid (46)