Interjöör. Eile raske tehaseelu, täna šikk kontorimelu

Refleks Designi kontor Rotermanni kvartali viljaelevaatori hoone katusel. Foto: Kaie Kiil.

Mitu Tallinna vana tootmis- ja laohoonet, kus kunagi tõsised töömehed askeldasid (ilmselt mitte tänastele valgus- ja ohutusstandarditele vastavas keskkonnas), on uue elu saanud šikkide kontoritena, kuhu tööle minemine pole mingi vastumeelne kohustus, vaid puhas rõõm.

Kontor katusel

Rotermanni kvartalis asuv endine viljaelevaator.

Kas oled märganud seda pöörast kontorit Tallinna südalinnas Rotermanni kvartalis endise viljaelevaatori katusel ja mõelnud, kuidas see kõik küll seestpoolt välja näha võiks?

Elevaatori 100 m pikkusel kitsal hoonel puuduvad pikikülgedel aknad, mistõttu oli muinsuskaitsealuse hoone renoveerimine ja sellele uue funktsiooni leidmine keeruline. Tänavatasapinnal leiab hoonest erinevad äripinnad, akendeta korrustel asuvad tantsustuudiod ning katusealustel korrustel kontoriruumid.

Tallinna üks omanäolisemaid kontorikeskkondi on ajaloolise “vintskapi” vormi järele aimav klaasist juurdeehitus hoone katusel, kus paikneb kolmel korrusel tunnustatud disainibüroo Refleks Design kontor.

Refleks Designi terrass. Foto: Kaie Kiil.

Telliskivi mänguline maailm

Telliskivi on ühtedele ihaldusväärne töökeskkond, teised ei suuda ära imestada, kes seal tööl käia tahavad – samas on sealsetesse kümnetesse ja kümnetesse büroodesse vähesed arvamuseavaldajad ise sisse vaadanud.

Endise Tallinna Raudteetehase territooriumil laiuva Telliskivi Loomelinnaku üks stiilsemaid kontoreid, disaini ja kommunikatsiooniagentuuri Ad Angels ning digitoodete kavandamise ettevõtte DUX kontor paistab silma oma tööstuspärandit ja moodsat kontorit mänguliselt siduva lahendusega. Telliskivi Loomelinnakus asuvas avatud planeeringuga kontoris on kahel korrusel lisaks töötsoonile ruumi nii meeskondlikeks tegevusteks kui ka klientidega kohtumisteks. Büroo kujundus paistab silma mitmete leidlike ning omanikele iseloomulike lennukate lahendustega.

Härjapea jõe äärse tootmishoone totaalne muutumine

Rotermanni ja Telliskivi tööstusmaastike kõrval läheb meelest, et praegu elegantne Maakri asum (Tallinna City) oli kunagi tänu seda läbinud kiirevoolulisele Härjapea jõele Tallinna tööstuse süda, mille igal majal on oma pikk ja kirev lugu rääkida. Siin asus omal ajal värvimistöökoda ning vesiveskitega naha- ja paberitööstused, mille paljudel põnevatel majadel on nüüd nende ajaloost veelgi põnevam uus elu. Maakri tänaval asuv Worklandi avatud kontor on üks neist.

Endise, kuni 1990ndate aastateni tegutsenud paberitööstuse 19. sajandi lõpust pärinevas tootmishoones on end 2019. aasta suvest sisse seadnud Tallinna kõige uuem koostöötamiskeskus, Workland Maakri. Kahekorruseline keskus pakub 2–6-kohalisi privaatseid kontoriruume, töökohti avatud koostöötamis- ehk coworking-kontoris, koosolekuruume, podcast’i-ruumi heli salvestamiseks ja hubaseid ühiskasutatavaid alasid puhkamiseks ning tutvuste loomiseks.

Worklandi interjööri loonud UDDU jälgis hoonele sobivat industriaalset disaini, seda nii materjalivalikus kui ka vormikeeles, luues inspireeriva ning unikaalse keskkonna produktiivseks tööks.

Workland Maakri. Foto: Workland/Terje Ugandi.

12-meetri kõrguse laega büroo Lutheri tehases

20. sajandi alguses projekteerisid Tsaari-Venemaa tipparhitektid Vassiljev ja Bubor Veerenni asumisse Baltimaade ühe kaasaegseima tööstushoone – Lutheri Masinasaali. Sajand hiljem kavandasid Eesti tipparhitektid Grossschmidt ja Tomomi sellesse uue asjastu büroohoone, kus täna tegutseb Äripäeva kontor.

Võimas, samas elegantne betoonkonstruktsioon (kõrgus ca 17,5 m) ühes suurte külgseintes asuvate akende (ca 4 m x 2,5 m) ja kogu hoone kesklöövi katva klaasist katuselaternaga oli luksus, mida tollastes tööstushoonetes ei kohanud – ega kohta liiga tihti ka tänastes kontorites.

Lutheri tehase masinasaalist on saanud büroo.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)