Vestlussaade “1STAGE”Saskia Alusalu: “Läbikukkumisi ei tohiks karta – kõik õppetunnid on antud põhjusega”

Saskia Alusalu vestlussaates "1STAGE".

Vestlussaade “1STAGE” toob avalikkuse ette lood ägedatest Eesti inimestest, et näidata, kuidas nad töötavad, millised on nende harjumused ja kuidas nad on jõudnud selleni, kellena meie neid täna tunneme. Oma kuuendaks külaliseks on 1STAGE kutsunud ühe Eesti parima naissportlase – Saskia Alusalu. Mitmekümnekordne Eesti meister kiiruisutamises rääkis saates oma sportlaskarjääri tagamaadest.

Mõtteid vestlusest:

  • Oluline on lahti rebida ja näidata, et sportlase rolli all on ka inimene. Ükski medal ei tee sinust seda. Alles seejärel tulevad kõik muud asjad – rollid, saavutused.
  • See on meie enda valik, kas me võtame millekski aega või mitte. Ei saa tegelikult öelda (kuigi ma ise ütlen ka), et mul pole olnud aega raamatuid lugeda. Tegelikult ma valetan iseendale. Ma pole lihtsalt võtnud seda aega. Olen nende päevade jooksul pannud prioriteediks midagi muud. See on kõik enda valikute küsimus.
  • Läbikukkumisi ei tohiks karta – kõik õppetunnid on antud põhjusega. Paratamatult analüüsid ebaõnnestumisi rohkem kui õnnestumisi. Õnnestumise üle oled lihtsalt õnnelik. Ebaõnnestumise korral teed mingi analüüsi ja õpid rohkem.
  • Kõikidest ei pea sportlased tulema. Lihtsalt olla sportlik, terve ja liikuda – see on oluline sõnum, mida edasi kanda. Never give up läbisurumist on meile liiga palju tambitud. Kui mingi asi ebaõnnestub, siis äkki see ei ole sinu jaoks õige tee.
  • Eesti keeles öeldakse, et kõik teed viivad Rooma. Tegelikult on originaaltõlge, et Rooma viivad mitmed teed. Mis muudab seda mõtet absoluutselt. Kõik teed ei vii Rooma, aga sinna saab mitut teed pidi. Ei pea kõiki seinu maha lõhkuma. Ma ei tea, kas enda lõhkumine iga päev on asi, millega uhkustada.
  • Meie elu on üle võtnud to-do list. Kuhu sa jooksed? Kas sa ise ka lõpuks tead? Muidugi, ainult oodata ja mediteerida ka ei saa lõputult. Väga paljude asjadega on nii, et tuleb lihtsalt pihta hakata. Loomulikult on raske, kui sa midagi alustad. Kõik, milles on teadmatust, ongi raske. Aga me ei ole ju õnnelikud, kui oleme päev otsa sülepadja peal. Tahame areneda.

Vaata täispikka vestlust:

1STAGE’i eesmärk on vestelda edumeelsete inimestega, et jagada nende teadmisi ja harjumusi suurema kuulajaskonnaga. See ei ole intervjuu ega küsitlus. See on vestlus. Sukeldume sügavale meie külalise mõttemaailma. Nende intiimsete ja ausate vestluste eesmärk on olla inspiratsiooniks nii meile endale kui ka vestluse vaatajale. Meie külalised on pärit erinevatest eluvaldkondadest: meelelahutus, ettevõtlus, sport, kunstid, muusika, film, teater jpm.