Huumor. Taavi Aas Porto Franco 40-miljonilisest laenust: “Võtame altkäemaksu nüüd ainult ärimeestelt, kellel on raha”

Majandusminister Taavi Aas juba teab, kuidas altkäemaksu küsida.

Vahendame portaali Lugejakiri.ee kokkuvõtet Eesti Vabariigi valitsuse töödest ja tegemistest.

Valitsus otsustas neljapäeval, et Tallinna kesklinna suurt kaubandus- ja ärikeskust arendav Porto Franco saab riigilt ligi 40 miljonit eurot ülisoodsat laenu. Majandusminister Taavi Aas kinnitas, et Keskerakond on oma vigadest õppinud ja enam tundmatutelt rahatutelt isikutelt altkäemaksu ei võeta.

Majandus-ja kommunikatsiooniminister Taavi Aasa sõnul on Keskerakond saanud õppetunni Jana-Helen Juhaste juhtumist, kus meedia avastas, et antud isikul polegi raha ja tegelik rahaandja ja Keskerakonnalt kinnisvaraarenduseks soosivaid otsuseid oodanud isik oli keegi muu.

Peasekretär Mihhail Korb enam altkäemakse ei kogu

„Loomulikult oli Jana-Helen Juhaste ja tema antud 50 000 eurose altkäemaksu juhtum häbiplekk Keskerakonnale,“ nentis minister Taavi Aas. „Eriti veel see, et asi avalikuks tuli.“

„Selle organiseerimise taga oli erakonna peasekretär Mihhail Korb, kes kahjuks pole siiani aru saanud kõigist altkäemaksu võtmise peenetest nüanssidest, mida tutvustas erakonnale juba Edgar Savisaar,“ märkis Aas. „Amatöör,“ hindas Aas Korbi tööd toona.

„Aga oleme erakonna juhtkonnaga maha istunud ja teinud otsuse, et enam me nii riskantseid altkäemakse vastu ei võta, kuigi raha on meil ju ikka väga vaja erakonna võlgade tasumiseks,“ sõnas Aas.

Aasa sõnul jätkatakse senist altkäemaksupoliitikat, aga nüüdsest tehakse seda rohkem usutavamal tasemel.

„Erakonna juhatus otsustas, et enam meil riskida ei tasu – nüüdsest võtame altkäemaksu ainult neilt ärimeestelt, kellel ka tegelikult raha on,“ kinnitas Aas.

Altkäemaksu summa jäi siiski samaks

„Kui meie poole pöördub mõni rikas ärimees, kes soovib linnalt või riigilt mingeid teda soosivaid otsuseid, siis tegelikult on meil taks aastaid olnud sama ja paigas,“ selgitas majandusminister Taavi Aas.

„Kuidagi tuleb erakonnani toimetada 50 000 eurot ja sealt edasi lähevad asjad juba väga libedalt. Kuna Juhansoni asi tuli vahele ja see pälvis ka suurt tähelepanu, siis seekord pidime oma strateegiat muutma. Uueks motoks sai,  et iga ärimees, kellel ka reaalselt on raha ja kes on valmis oma projektide eest toetama valitsuserakondi nende võlgade tasumisel, ootab vääriline tasu,“ selgitas Aas.

„Seega võtsime meie Hillarilt (ärimees Hillar Teder, toim) vastu 50 000 eurot ja Isamaa sai 30 000 eurot, et nad silma kinni pigistaks,“ märkis Aas.

Vist on kõik seaduslik?

Küsimusele, et kas nad ei karda, et Kapo võib hakata asja uurima ja nii Keskerakonna kui Isamaa jaoks lõpeb asi halvasti, vastas Taavi Aas nii: „Me oleme oma vigadest õppinud – viimane kord varjasime ja vassisime selle Juhaste 50 000 euro teemal ja saime omad vitsad kätte, aga seekord otsustasime minna avalikustamise teed – võtsime jah Tederilt pappi altkäemaksuks, aga me ju võtsime seda avalikult!”

„Viimane kord, kui mina seadust lugesin, siis seal on ju kirjas, et kui sa avalikult tunnistad, et võtad mingi hüve eest raha, siis on kõik okei. On ju nii seaduses kirjas?“ küsis majandusminister Taavi Aas ja vastas ise: “Muidugi on.”

Lugejakiri.ee

Lugejakiri on Eesti kõige usaldusväärsem ja tõsiseltvõetavam uudisteallikas. Loe artikleid (20)