Eesti disain suvitab Pärnus ja Haapsalus

Lilli Jahilo pop-up-poe leiab sel suvel Pärnust. Foto: Lilli Jahilo Moemaja.

Ilusate ilmadega ei sõida mere äärde mitte ainult suvitajad – ka Tallinna moestuudiod ja -majad ilmuvad juuli ning augusti jooksul välja kõikides populaarsemates suvituslinnades.

Eesti disainerite pop-up-poode on festivalide ajal või nädalavahetustel kuurortlinnades olnud näha ka varasematel aastatel, ent sel suvel võivad rõõmustada kõik, kes muidu Tallinnas asuvate disainerite loominguga tutvuma kuidagi ei jõua.

“Meie hakkasime pop-up‘e tegema juba ettevõtte alguspäevil, umbes kümme aastat tagasi, avades oma suvise filiaali Pärnus,” ütleb aastate eest Eesti esimese ühe brändi pop-up-moemaja teinud Lilli Jahilo. “Küll meil oli palju selgitamist, mis see pop-up on! Tõuke minna oma poega ajutiselt teise kohta andis asjaolu, et südasuvel on pealinnas vaikne, ollakse puhkuselainel. Miks mitte minna sinna, kus on melu ja elu ning rohkem aega käes.”

Sel suvel leiab Lilli Jahilo moemaja tegutsemas tavapärase Kalamaja aadressi asemel hoopis 16.–18. juulil Frost Boutique hotellis Pärnus.

Sisuliselt viib Jahilo tavaliselt suvitama kogu oma Tallinna moemaja, aga kureerib müügil olevat valiku hooaega ja konteksti arvestades. “On tavaks saanud, et loome suveks ka mõne erimudeli, mis suvisel pop-up’il müügile tuleb,” lubab Jahilo Pärnu moesõpru üllatada.

Pärnu ja Haapsalu on populaarseimad

Pop-up-poode külastavad nii olemasolevad kui ka uued kliendid, kuna formaat on oluliselt ligipääsetavam ning vabama õhkkonnaga. Aastatega on nii ürituste korraldajad kui ka moemajad ise sellele formaadile avatumaks muutunud.

Ka Kirill Safonov, kes viimastel aastatel on suved veetnud Kuressaares või Pärnus, jätkab pop-up-formaadiga tänavu suvepealinnas. Kuressaare ooperipäevade ärajäämine – see oli disainerite hulgas populaarseim aeg Kuressaares hüpikpoe avamiseks – jätab Saaremaa disainielu vaiksemaks.

Safonovi pop-up avaneb kolmel juuli nädalavahetusel koostöös Pärnu peatänava ääres asuva moepoega Siluett. “Mulle on see pop-up-poe pidamine rohkem suvine elustiil, tahan ise suvel rohkem reisida ja töö lihtsalt tuleb kaasa,” ütleb Safonov. “Eesti suvi on nii lühike – juunis, kui kõik on veel Tallinnas, ei ole suvekleite veel vaja, juulis ja augustis on kõik juba kusagil suvitamas.”

Safonov pole ainus, kes oma loomingu Pärnusse Siluetti kolib. See poeke on kujunemas tõeliseks Eesti disaini kaubamajaks, kus disainerid ise päriselt kohal viibivad ning klientidega suhtlevad. Oma kindla jah-sõna on lisaks Kirill Safonovile Pärnusse kolimise osas öelnud Anu Ling ja esmakordselt jõuab Pärnu peatänavale ka Diana Arno pop-up. Nimekiri ilmselt täieneb.

Ka moelooja Marilin Sikkal jagab suvel oma aega ja moemaja lisaks Tallinnale ka Haapsalu ning mitmete väiksemate ürituste ja festivalide vahel.

“Minu pood on Haapsalus juba kolmandat suve,” ütleb sel suvel kuurortlinnas oma poe uksed juba lahti teinud moelooja. Seekord on pood küll uues formaadis, jagades ruumi lounge’iga. “Naised saavad rahulikult kleite valida, kaaslased samal ajal nautida head jooki ja joogikõrvast.”
Lisaks on tal plaan viia oma moemaja valik juulikuus Pärnusse, samal ajal Reval Ladies tenniseturniiriga, ning Viljandisse pärimusmuusika kontsertide ajal.

Suur suvine moeetendus Pärnu südalinnas

Sügisesed ja kevadised Tallinna Moenädalad kipuvad muud sündmused varju jätma, ent sel aastal maagilisel kuupäeval 08.08 Pärnu peatänaval toimuv moeetendus võib moefännide kalendrisse püsivalt tuua veel ühe kohustusliku ürituse. Moešõu toimub Pärnu vanalinna Rüütli tänaval vabas õhus, ja on tänavu Eestis esimene suurem moesündmus, kuhu ka pealtvaatajad lubatud on.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)