Cannes Lionsi parimad reklaamid: Amazon Prime Video. Vikings – Great Shows Stay With You

Seriaalide puhul on kõige tavalisem reklaamivorm treiler. Reklaami mõttes on tegemist klassikalise tootekeskse lähenemisega. Kui tooteks on seriaal, siis tundub see igati loogiline. Paneme tulevast materjalist kokku lühiklipi ja üritame kõige iseloomulikumate kaadritega uue hooaja vastu huvi tekitada. Selle nurga alt vaadates on treiler võrreldav Selveri nädalapakkumiste klipiga, kus paremad palad surutakse ühte klippi kokku ja näidatakse, mis tulemas on.

Selle reklaamideseeria puhul astuvad autorid sammu edasi ja näitavad filmi mõju. Teisisõnu ei ole tegemist toote näitamisega, vaid näidatakse seda, kuidas seriaalivaatamine sulle mõjub. Enamikus teistes kategooriates on see suhteliselt tavapärane, aga seriaalide puhul on tegemist uue ja värske lähenemisega.

Nagu ikka, on oluline see, et jutustatav lugu oleks tõepärane. Tegelikult teab ju igaüks, et tavalise seriaali või filmi mõju lõppeb koos lõputiitritega, aga on ka selliseid, millest saadav emotsioon jääb kestma pikemaks ajaks. Olgu selleks siis action-filmist saadud adrenaliin, mille toel on parem trenni teha, või filmist üle võetud käitumismaneeride muutus, mis aitab meil lemmiktegelasega samastuda.

Filmide mõju pärismaailmale kinnitab suurepäraselt USA armee huvi panustada sõjaväe-teemaliste action-filmide tootmisesse. Armee jaoks ei ole kindlasti odav ega lihtne lisategevus ehtsate lahingkopterite või -laevade pardal filmimise korraldamine, kuid see tasub ära. Äratasuvus on seotud just filmi mõjuga, mis lihtsustab oluliselt armee värbamiskontorite tööd.

Suurt rolli mängib ka see, milliseid inimesi näeme seriaalide mõjul muutumas. “Viikingite” klipi puhul muutub heleda kampsuniga kontoritöötaja “metsikuks viikingiks”. See on tegelikult paljudele kontoriinimestele tuttav unistus. Tahaks bossi toodud lisatöö põrandale visata, rusikaga lauale lüüa ja võltsnaeratuse asemel hambaid näidata.

Luciferi vaatav noormees on samuti ilmselgelt ema reeglite järgi elav täiskasvanu, kelle elu uute käitumismaneeride mõjul muutub. Jack Ryani mõjul muutuv keskeakriisis mees jääb küll oma senise elu juurde, kuid muutub see, kuidas ta oma igapäevaseid toimetusi näeb. Ikea riiuli kokkupanemises võib näha ohtlikuks missiooniks valmistumist. Naelapüstol võib anda sama emotsiooni, mis päris püstol jne…

Kogu reklaamideseeria mängibki väga meisterlikult väikeste emotsioonide ja pilkudega muutumise näitamisele. Läbivaks jooneks on see, kuidas igapäevaselt teiste mõjuvõimu all elavad inimesed muutuvad. Tõenäoliselt on suur osa seriaalide vaatajaid just sellised inimesed, kes otsivad võimalust korraks oma igavakskiskuvast igapäevasest rutiinist põgenemiseks ja unistavad just sellistest muutustest, mida klippides näeme.

Kommentaari autor Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht.

Teisi kampaania klippe saab vaadata siit.

Klipp: VIKINGS – GREAT SHOWS STAY WITH YOU
Klient: AMAZON PRIME VIDEO
Teostaja: DROGA5 LONDON

Auhinnad:
Cannes Lions 2019
Silver Lion Campaign – Media / Entertainment – TV / Cinema Film – Sectors

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi üle nädala reedeti maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.