Investeerimisklubi podcast: lapsed ja investeeringud

Investeerimisklubi podcast’i seekordses saates tuleb juttu laste finantskirjaoskuse arendamisest, raha kogumisest ja säästmisest ning lastele investeerimisportfelli loomisest.

Miks ja kuidas luua lastele investeerimisportfell? Kuidas lapsed raha koguvad ja eelarvet peavad? Kust saavad lapsed teadmisi raha ja investeerimise kohta? Nende ja muude küsimuste üle arutlevad investor ja ettevõtja Marko Oolo, Rahandusministeeriumis rahatarkuse koordineerimisega tegelev Liisi Kirch, Eesti investeerimiskogukonna üks tuntumaid investoreid Jaak Roosaare ning kauaaegne investor Kristjan Liivamägi, kes õpetab ülikoolis rahandust ja omab doktorikraadi finantsökonoomikas.

Mõtteid vestlusest:

  • Kristjan lapse investeerimiskontost: “Kui sul on personaalne side kas investeerimisportfelli või ettevõttega, mis on sinu initsiaalidega, siis seal võib tekkida tugevam side ja võib-olla ka vastutus. Muidugi me ei tea, kas last tulevikus investeerimine või raha üldse huvitab, aga lisaks finantsidele saame me nii ka haridust edasi anda. Kui raha liigub lapse kontole ja laps annab laenu oma ettevõttele, saame selle kaudu õpetada näiteks juriidilisi teemasid, matemaatikat, raamatupidamist, väikest viisi ettevõtlust ja näidata ka ettevõtluse bürokraatlikku poolt – aruande esitamine, koostamine – see ei ole nii, et emme või issi teeb selle ära, see tuleb tulevikus ise ära teha.”
  • Jaak: “Ma olen mõelnud teha firma kõikide laste peale. Oleks põnev jälgida, kas nad lähevad siis tülli või lepivad sõbralikult üksmeeles mingeid otsuseid tegema.”
  • Liisi: “Ma olen mõelnud, et ostaks lapsele hoopis korteri, et kui ta ühel päeval ülikooli läheb, siis ta saab ise otsustada, kas ta tahab ise seal korteris elada või üürib seda välja ja saab üüritulu. See läheb kokku ka omavastutusega – ise vaatan, kuidas midagi teen, aga mingid kulud saaks ta sealt kaetud. Hea näide on see, et kui mina endale korteri ostsin, olin 21. Kui selle maha müüsin kasseerisin topeltsumma. Ja see oli minu oma. Ise pidin vaatama, millal teen remonti, kuidas remonti teen, kes seda remonti üldse teeb. Vastutuse mõttes oli see väga hea.”
  • Kristjan: “Miks me üldse lapsele raha kogume ja investeerime, on eelkõige seepärast, et kui ta oma iseseisvat elu alustab, siis oleks tal teadmised, oskused ja kogemus ka selles valdkonnas, mida Eesti koolisüsteem võib-olla väga hästi praegu edasi ei anna. Ja teiseks, tal on võimalus valida. Ta ei ole kapitalipiirangutest sõltuv. Näiteks kui ta tahab minna Saksamaale õppima kasvõi rongiinseneriks, siis tal on see võimalus olemas ja me ei pea talle ütlema, et ei, see ei ole võimalik, me ei saa seda teha. Hetkel meie eesmärk ongi lapse tulevikku ja haridusse panustamine.”

Investeerimisklubi on Eesti suurim avalik investeerimiskogukond nii alustavatele kui ka edasijõudnud investoritele, et üheskoos õppida, areneda, kogemusi vahetada ja jõukust akumuleerida.