Juhtimine ei ole võistlus populaarsuse nimel

Vast kõige tähtsam päev iga juhi jaoks on see, kui jõuab kohale arusaam, et meeskonna edukas juhtimine on olulisem sellest, et kõigile meele järele olla.

Foto: Creative Commons marfis75 Flickr
Foto: Creative Commons marfis75 Flickr

Juba kooliajast alates on enamiku inimeste soov olla see lahe tüüp, kes kõigile meeldib. Kes mingis eluetapis juhiks saab, tunneb mõnikord end „laheda koolijütsi“ asemel hoopis aga koolidirektorina, kelle juurde „vaibale“ sattuda ei taheta.

Karjääriredelil kerkides tuleb hakata aeg-ajalt tegema raskeid ja ebapopulaarseid otsuseid ning edu mõõdupuuks saab see, kuidas neid olukordi lahendada suudetakse.

Püüd kõigile meeldida on märk keskpärasusest.

Raskeid otsuseid hakatakse edasi lükkama, välditakse silmitsi seismist inimestega, kelle puhul tegelikult teist võimalust polegi ning ei julgeta inimestele pakkuda erinevaid lisahüvesid nende arenguvestlustest tulenevalt, sest kardetakse, et äkki keegi solvub.

Juht ei tohi igavesti otsuseid ja raskeid vestluseid edasi lükata. Peab olema otsusvõimeline ja tegutsema. See ju ongi juhi töö!

Kust leida julgust ja motivatsiooni rasketeks otsusteks?

Alljärgnevalt mõned punktid, mis aitavad selgusele jõuda, millised otsused ja sammud võiksid aidata.

  1. Võta vastutus

Lühidalt öeldes: kui Sa mitte midagi ei muuda, siis mitte midagi ei muutu. Edasi lükkamine hävitab Sinu tänase juhtimise efektiivsuse ja homse juhtimispotentsiaali. Keda Sa petad? Ainult iseennast. See, mis on Sinu suurim probleem täna, on Sinu suurim probleem ka järgmisel nädalal ja järgmisel kuul. Kui tahad sellest probleemist lahti saada, pead end kokku võtma ja astuma konkreetseid samme.

Ülesanne: Pane kirja 3 suurimat probleemi, mis hetkel lahendamist vajavad.

  1. Valmista end ette

Kas need vajalikud sammud muudavad Sind ärevaks? Tõenäoliselt, sest mugavustsoonist välja tulek on alati suur väljakutse. Teeme nüüd väikese kodutöö, et Sinu otsustuskindlust kasvatada.

Ülesanne: Võta üks eelmise punkti juures kirja pandud kolmest probleemist. Millist infot Sul veel lisaks on vaja, et sellele probleemile lahendus leida? Kes Sind selle probleemi osas aidata või nõustada saaks?

  1. Mõtle hoolikalt

Kui oled kahe esimese sammuga ühele poole saanud, siis mõtle, kuhu see info Sind viib. Mida Sa teada said? Kas täiendava info valguses on vajalikke otsuseid lihtsam teha? 

Ülesanne: Pane kirja kõige olulisemad pidepunktid, mille põhjal teha järgmisi samme. Kas piisav info adekvaatsete otsuste tegemiseks on olemas?

  1. Pane paika tegevuskava

Mida veel tegema peaksid, enne kui otsustavaid samme astud? Kas on veel võtmeinimesi, kellega rääkida? Või peaksid samm-sammulise strateegia lahti kirjutama? Või ehk mõne eksperdiga konsulteerima?

Ülesanne: Pane omale kirja kolm järgmist sammu, mida teed. Lisa iga sammu juurde tähtaeg, mis ajaks see tehtud peab olema. Kui tähtaega kirja ei pane, on probleemi lahendamist lihtne jälle teadmata ajaks edasi lükata…

Nõuanded, mis aitavad otsuseid päriselt ellu viia

Eeltoodud otsused ja sammud ei ole kunagi lihtsad ära teha. Siinkohal Sulle mõned nõuanded, mis seda protsessi Sinu jaoks lihtsamaks aitavad teha.

Tegutse kohe. Kuigi juht peaks alati üritama teha kaalutletud ja kiirustamata otsuseid, tuleb siiski aeg-ajalt ette ka olukordi, kus tuleb kiirelt tegutseda. Sellistel hetkel tuleb juhinduda oma kogemusest ja instinktidest. Teel olles saab asju paremaks muuta.

Ole enesekindel. Ära sea enda otsuseid kahtluse alla, Sa ainult raiskad sellega oma aega ja energiat. Juhina pead õppima vähem „tahavaatepeeglisse“ vaatama. Langeta otsuseid ja liigu edasi.

Mõtle tulemusele. Sinu teod peaksid olema motiveeritud kasust, mis neist otsustest sünnib. Kas see tõstab kogu meeskonna moraali? Või kasvab hoopis produktiivsus? Mõtle sellele nagu hambaarstile minekust – Sa ilmselt ei oota sinna minekut kunagi, aga tulemus on alati väga kasulik.

Muutused on rasked, aga ebamugavad muudatused viivad tihti läbimurreteni. Igas väljakutses peitub võimalus kasvuks. Ja lõpetuseks, pea alati meeles – enamik probleeme ei ole nii hullud kui need esmalt tunduvad.

Julget otsustamist!

 

Algis Liblik

Algis Liblik on endine TV3 müügidirektor. Pärast meediavaldkonnast lahkumist 2015. aastal töötas ta tudengitele majutust pakkuva kinnisvaraettevõtte 1Home Baltikumi tegevjuhina. Hetkel on ta FranklinCovey Eesti konsultant ning samal ajal peab ta motivatsiooniteemalist blogi makeit.ee. Algis kirjutab Edasile isikliku arengu põhitõdede, motivatsiooni, eesmärkide seadmise ja juhtimise teemadel. Loe artikleid (16)