Cannes Lionsi parimad reklaamid: Chaindrite / Sherwood. Termite-ator

Termite-ator  massimõrva ülistamine aastal 2019. See lugu viib kokku täiesti erinevad maailmad ja seda mitmes mõttes korraga. Lisaks putukate ja inimeste maailmale on siin liidetud vägivaldne absurdimultikas ja filmitud reklaamklipp, mis vahetavad omavahel tegelasi ja süžee-elemente.

Termite-ator on algselt pärit absurdsest action-multikast “Kass Oggy ja kurjad prussakad”, kus ta eriti võimeka ja kurja kõrvaltegelasena juba aastaid tagasi üles astus. Kõik, mis edasi juhtub, põhinebki sellel, et mängureeglid ja loogika tulevad multikamaailmast, aga tegelasteks on päris näitlejad.

Aga miks sellist mängu vaja on? Vastus näib lihtne.

Tänapäeva maailmas on hinnas pehmed väärtused. Igast elusolendist peaks hoolima, iga ettevõte räägib rohelisest mõttelaadist ja sellest, kuidas nad annavad oma panuse planeedi päästmisesse. Sellesse konteksti on termiiditõrjevahendit suhteliselt keeruline paigutada. Hoolimata sellest, et termiidid kuuluvad nende väheste liikide hulka, kelle tapmist 2019. aastal veel tabuks ei peeta, on mõte efektiivsest mürgiga tapmisest õudne. Siin tulebki mängu multikamaailm. Prussakaid materdav kass Oggy ei tekita mingeid suuri tundepuhanguid. Sarnane süžee päris näitlejatega tekitab juba mingeid tundeid, aga mitte nii suuri, et keegi plakatiga tänavale tuleks. See absurdne maailmade miksimine annab termiiditõrjevahendi tootjale võimaluse aastal 2019 ausalt välja öelda, et tema toode on mõeldud tapmiseks.

Kogu see jabur lugu on tegelikult väga peenelt välja töötatud detailidega. Kui enamik kliente sooviks näidata oma toote kasutajat superkangelasena, siis selles loos on oma kodu kaitsev peremees pigem värisevate kätega tossike, kes tänavajõugu liikmena käituvat termiiti kardab. Samuti antakse termiidile võimalus öelda, et Chaindrite’i vaht imeb. Need detailid panevadki tegelikult loo toimima. Vaatajal on sellise agressiivse sissetungijaga võitlemise kontekstis lihtsam samastuda tossikesega kui superkangelasega. See, et termiit algselt terve nahaga pääseb, aitab selgeks teha, kuidas toode toimib. Kui termiit kohe kartma hakkaks, siis oleks päris vahu kasutamisel pettumus suur. Pärast selle loo nägemist tekitab päris maailmas vahusena minemasibav termiit pigem rahulolu, sest kujutame ette, mis pesas juhtuma hakkab.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tegemist on meisterliku manööverdamisega uue ajastu tabude vahel. Mürk, mis tapab ilma kedagi solvamata.

Klipp: TERMITE-ATOR
Klient: CHAINDRITE / SHERWOOD CORPORATION
Teostaja: MULLENLOWE BANGKOK

Auhinnad: 
Cannes Lions 2019
Bronze – Other FMCG – Online Film – Sectors

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Ahto Aaremäe

Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht. Loe artikleid (7)