Kadi Kibbermann: jälgin Edasit teadlikult. Intervjuu tellimiskampaania võitjaga

Kadi Kibbermann tegelemas oma hobi kalligraafiaga Anu Purre kunstistuudios. Foto: Kadi Kibbermann, erakogu

Juulis ja augustis toimus ajakirja Edasi esimene tellimiskampaania ja kõikide aastatellimuse teinud lugejate vahel loositi välja aastane õpe Tallinna Ülikooli Avatud akadeemias. Õnnelikuks võitjaks osutus Kadi Kibbermann, kes õpib Eesti Kunstiakadeemias tekstiilidisaini eriala magistriõppes ning on ka tööalaselt EKA-ga seotud. Esitasime võitjale mõned küsimused.

Palju õnne auhinna võitmise puhul – aastane õpe Avatud akadeemias! Tänaseks on kooliaasta peale hakanud, millise kursuse Te endale valisite ja miks just selle?

Tänan, see oli ootamatu, kuid väga meeldiv üllatus!

Valiku tegemine Jaapani ühiskonna ja kultuuri kasuks tuli üsna kergelt. Seda põhjusel, et mõningane huvi oli mul Jaapani vastu ka juba varasemalt olemas. Impulsi saareriigi paremaks tundmaõppimiseks andsid paar aastat tagasi loetud Haruki Murakami teosed. Kuid suurem huvi Jaapani vastu tekkis peale  Mia Kankimäki raamatut “Asjad mis panevad südame kiiremini põksuma”. See raamat koos mitmeaastase kalligraafiaõpinguga Anu Purre juures hakkas minus tekitama mingit sügavamat teadmistejanu Jaapani suunal ning loodan selle kursusega seda karikat täita.

Milline on Teie meediatarbimine, milliseid väljaandeid loete, jälgite?

Pideva uudistevoo jälgimine on viimastel aastatel oluliselt vähenenud, kuna terade eraldamine sõkaldest võtab liiga kaua aega – infomüra on liiga suur.

Igapäevaelu olulisemate teemadega hoian ennast kursis laupäeviti postkasti tuleva Postimehega. Lisaks Edasile on tellitud ka Imeline Teadus. Erialast informatsiooni ammutan eelkõige internetiavarustest. Veebis jälgin lisaks Edasile ka lehekülgi Bioneer, Kultuurikaleidoskoop, Novaator, Alkeemia jm.

Milline on Teie Edasi avastamise lugu, n-ö esmakohtumine? Kuidas on see suhe ajas muutunud? Kui tihti Edasit loete?

Esmakohtumist enam ei mäleta, kuid miski siiski võitis minu usalduse. Kui varem oli Edasi artiklite jälgimine rohkem juhuslik, siis tänasel päeval on see juba teadlik. Päris igapäevaselt ma siiski Edasit ei jälgi, kuid olles võtnud aja lugemiseks, loen huvipakkuvaid artikleid tagantjärele. Erilist rõõmu tundsin, kui Edasi alustas ilmumist ka paberväljaandena. Olen inimene, kes eelistab lugemist pigem paberkandjal. Ikka ja jälle leian end sirvimas juba loetud Edasi väljaannet, et leida üles mõned mõtteterad, mis kuidagi südamelähedased olid.

Millise mulje Teile ajakirja kaks esimest pabernumbrit on jätnud? Millised lood silma jäid ja enim meeldisid?

Kiituseks teie väljaandele on reklaami vähesus. See teeb minu jaoks ajakirjast naudinguga loetava ajakirja. Esiletõusvaid artikleid on minu jaoks mõlemas numbris palju ning oleks ebaõiglane teiste lugude suhtes midagi konkreetset välja tuua.

Suurt huvi pakkusid mõlemas numbris hariduse ja kasvatuse teemalised lood, kuna ka meie peres on nii põhikooli kui ka gümnaasiumiealine laps. Aga kindlasti ka elu, filosoofia, kirjanduse, disaini, muusika ja foto rubriigid.

Mida ütleksite oma sõbrale, kes pole ajakirjast Edasi veel midagi kuulnud, miks ta seda ajakirja lugeda ja tellida võiks? 

Mulle avaldab muljet selle väljaande võimekus tuua lugejateni just need teemad, mis eristuvad väga selgesti igapäevasest uudisteportaalides ja päevalehtedes ilmuvatest. Artiklid on väga erinevatest valdkondadest, kuid ometi on nad paeluvad kõigile, olenemata erialast ja huvidest.

Kui peaksite tarbija ja potentsiaalse kliendina soovitama Edasit reklaamiandjatele, siis mida Te ütleksite, miks Edasi on väärtuslik reklaamikanal?

Minu kui lugeja jaoks tundub toimivat põhimõte, et mida vähem reklaami, seda enam pööran ma sellele vähesele tähelepanu. Ning Edasi, kui innustav ja hariv ajakiri, on teadlikumale tarbijale, kes hoolib ja hindab kvaliteeti. Kui reklaam on suunatud sellisele tarbijale, siis on see õige koht!

Mida Teile meeldib teha vabal ajal?

Ma ei oskagi sõnastada, mis on minu jaoks vaba aeg. Tunnen end hästi, kui olen pidevas liikumises. Ning kõike, mida ma teen, püüan teha nii, et mind valdaks rahulolu. Olgu selleks töö, kodused toimetamised, õppimine, hobid või perega aja veetmine.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)