Fotolugu: parim kaamera on see, mis sul kaasas on

Enamasti ei mahu vikerkaar korraga kaadrisse. Telefonikaamera 17mm ülilainurk võimaldab kergesti selliseid pilte teha. | Foto: Jaak Nilson. Huawei P30 @17mm

See foto kuulub hetkepiltide hulka. Sõitsin Tartust välja Viljandi poole ja sisuliselt linnapiiril avanes kohe selline vaade.

Täisuuruses vikerkaart ei kohta just sageli. Enamasti jäävad ette kas majad või puud. Samuti ei saa suurt vikerkaart enamasti tervikuna kaadrisse, sest telefonikaamera põhiobjektiiv on ca 28 mm, kui võtta aluseks täiskaadriga kaamera.

Uutel telefonidel on aga olemas juba optlised suumid ning ka ülilainurk 17 mm. Tänu sellele saingi sellise tulemuse. Antud pildi kohta kohta võib tõesti öelda, et parim kaamera on see, mis sul kaasas on. Ja telefon on meil enamasti kaasas.

Olen üle 25 aastat töötanud elukutselise fotograafina ja ausalt öeldes ega vabal ajal kaamerat kaasas tassida küll ei viitsi. Isegi kõige väiksemat mitte.
See väike seade on aga säilitanud minu huvi fotograafia vastu ja olen saanud palju häid tabamusi just tänu sellele, et kaamera on kogu aeg taskus. Näiteks oma kahel Kuuba reisil pildistasin mõlemal korral ainult telefoniga ja kaasas olnud kompaktkaamera jäigi kohvrisse.

Olen avastastanud enda jaoks telefoniga pildistamise kui omaette tegevuse. Nüüdseks viin läbi juba paar aastat telefoniga pildistamise õpitubasid ja jagan oma kogemusi ka teistele.

Kui telefonikaameraga võetud pilt on ka tehniliselt korrektne, on isegi  40x60cm suuruses väljaprinditud fotod seinal ilusad vaadata.

Jaak Nilson on Eesti fotograaf ja fotokoolitaja, kelle loominguga saab tutvuda tema blogis ja Instagrami seinal – viimasel on peaaegu kõik fotod  telefonikaameraga võetud.