Moedisainer Mariliis Pikkar: praktiliselt iga pruut küsib, kuidas kleiti ka hiljem kanda saaks

Foto: Mait Jüriado

Moemaja Marimo loovjuht ja disainer Mariliis Pikkar on Eesti üks hinnatumaid pruutkleitide valmistajaid, kes oma minimalistliku käekirjaga pulmakollektsiooniga ka rahvusvahelistel messidel välismaistele edasimüüjatele silma jääb.

Kui eritellimusel valmistavad pruutkleite paljud moemajad, siis pulmakollektsioon valmib vähestel. Rääkisime Mariliisiga keset suve- ehk pulmahooaega sellest, kuidas trendid pruutkleitide maailma mõjutavad ning mis nippide abil praktilise meelega pruudid oma kleite hiljem veel aastaid kannavad.

Millal pulmahooaeg moemaja jaoks algab?

Pulmakollektsioonid valmivad jaanuaris-veebruaris, märtsis käisime oma kollektsiooniga esimesel välismessil. Nii et loominguline töö moedisaineri jaoks algab sügisel. Samal ajal tulid meil ka tegelikult esimesed pruudid selleks pulmahooajaks kleite tellima, kuigi pulmi ei peeta Eestis enam üldse mitte ainult suvel.

Oskad oma moemaja pealt imselt päris hästi öelda, kui pikalt Eestis pulmi ette plaanitakse?

Väga erinevalt. Pulmakleiti tullakse tellima kahest aastast kahe nädalani enne pulmi. Olen ise pruutpaaridele proovinud rõhutada, et neli-kuni kuus kuud oleks mõistlik planeerimisaeg pruutpaari rõivaste puhul.

Kui ma mõtlen kevadistel Eesti moebrändide kollektsioonidel nähtud pruutkleitide peale ja vaatan neid kleite siin, siis pigem tundub, et need on nii oma materjalivalikult kui hinnaklassilt sellised, mida kantakse suurtes ja elegantsetes pulmades?

Eestis pannakse pulmakleidile suurt rõhku ka siis, kui külalistering on väga väike. | Foto: Laura Strandberg

Meil on pruudikollektsiooni kleite ostetud tegelikult ka ainult kitsas pere ringis pulmade pidamiseks. Just mai lõpus oli meil pruutpaar, kellele tegime nii naise kleidi kui mehe ülikonna rätsepatööna, naise õde tellis ka kleidi ning tegelikult oligi pulmas peale nende vaid paar lähemat pereliiget. Inimesed soovivad oma pulmadest ilusaid fotosid ja videot, nii et riietusele pannakse rõhku ka väga väikeste pulmade puhul.

Oled käinud sel kevadel paaril messil, kas saab ka mõned üldisemad trendid pruutkleitide juures välja tuua?

Mind ennast tegelikult üllatas, kui palju näeb veel ikka suurt pitsivahtu. Ja paari võimaliku Saksa edasimüüja puhul jäi kõlama ka see, et keskmise kliendi hinnapiir on kusagil 800 eurot kleidi eest. See üllatas.

Eestis pannakse kleidile suurt rõhku, pruudid on väga teadlikud kangaste osas, eelistatakse siidi – hinnapiir on pigem alates 1000 eurot, sageli 1500 – 2000.

Ja seda isegi siis, kui pulm on väga väikses ringis. Aga odavaid valmiskleite on turul jätkuvalt väga palju.

Mind muidugi rõõmustab, et Eesti klient on teadlikum. Pruudikollektsiooni tegemine annab disainerile suurema loomingulise vabaduse – saab kasutada luksulikumaid kangaid, ei pea nii väga hinnapiiri jälgima. Muidugi, meil on kollektsioonis ka kleit, millele on käsitsi peale tikitud üle 4000 Swarowski kristalli – selle hind on üle 4000 euro ja Eestis sellele väga turgu me ei näegi – plaan on ikkagi liikuda väljapoole.

Kui tihti Sa kuuled pruudilt küsimust, et kas saaks teha sellise kleidi, et seda saaks veel pärast ka kanda?

Praktiliselt iga kord. Enamus pruute soovib kleiti, mille saab hiljem lühemaks teha. Üks pruut, kes abiellus veebruaris, just tegi oma kleidi lühemaks, et seda nüüd juunis lõpuaktusel kanda. On muidugi ka neid, kes on alguses mõelnud, et teevad kleidi lühemaks, aga pärast ei raatsi. Või siis tuleb mõte, et seda sobiks ja saaks ju näiteks kümnendat pulmaaastapäeva tähistades veelkord kanda.

Paljud pikad siidkleidid saavad tegelikult pildistamise käigus kannatada. Eestis pildistatakse tihti looduses, kõrge rohu sees ja metsas – muld ja niiskus võivad valge siidkleidi niimoodi ära rikkuda, et kõige mõistlikum ongi see lõpuks lühemaks teha.

Mu kaks kõige esimest küsimust kliendile ongi enamasti, et kus ja mis aastaajal on pulmad. Kui laulatus on ikka metsa all, siis ei ole mõtet pika sabaga maas lohisevat kleiti teha. Rannas on samas jälle alati ilus vaadata pikka lendlevat kleiti.

Romantilised fotod maakodudes ja kõrges rohus lõppevad kleidi jaoks tihti lühemaks tegemisega. | Foto: Laura Strandberg

Kas kleiti lühemaks tegemata on tegelikult üldse olukordi, kus pruutkleiti veel kanda sobiks?

Väga palju kantakse pulmades ka muid värve kui valge, just selle mõttega, et kleiti saaks pärast veel kanda. Tegime just ühe hõbedase ja teise rohelise kleidi, neid saab õhtukleidina kindlasti kanda veel.

Siidkleitide puhul on veel võimalus lasta neile hiljem siidimaal peale teha.

Samuti on meil kollektsioonis näiteks vööga kleidid, mille vööd on vahetatavad. Kui valge vöö näiteks punase või musta vastu vahetada ja sinna juurde sama värvi kingad valida ning veidi veel aksessuaaridega mängida, siis näeb see täiesti teise kleidina välja. Paljuski on asi stiliseerimise küsimus ning siinkohal tuleb juba ka pruudil endal asjale loovalt läheneda. Pigem kohtan tihti seda, et hiljem ei raatsita kleiti kanda, kuna sellel on nii tugev emotsionaalne pulmaga seotud väärtus.

Kuid pulmariieteks ei piisa sellest, et vaid pruudil on kleit. Mida pruutpaar veel silmas peab pidama riideid valides?

Järjest levinum on muidugi lisaks pruudi ja peigmehe rõivastele pruutneitsite kleitide tellimine. Sageli leitakse need moemaja põhikollektsioonist, disaineri käekiri on ju sama. Valikul lähtutakse pruudi kleidivärvist, pulmade üldisest toonist, ka näiteks lillekimpude värvidest.

Reeglina pannakse paika kleit ja siis vaadatakse peigmehe ülikonda. Eestis tehakse praegu juba väga häid ja huvitavaid ülikondi. Meie ise pakume võimalust tellida ülikond rätsepatööna. Kuid on ka uusi Eesti brände, kes on keskendunud ainult meestele, pakkudes soodsamat mõõduülikonda, näiteks Errieri valik on tõesti hea.

Eesti tujukate suveilmade tõttu soovitab Mariliis Pikkar kohe läbi mõelda ka selle, mida kleidi peal kanda võiks. | Foto: Maiken Staak/ Marimo

Järjest levinum on ka nn teise päeva rõivaste tellimine. Linnast väljas pulmi pidades on külalised ja pruutpaar ka järgmisel päeval koos. Pärast minu enda pulmi on kliendid järjest rohkem hakanud nõu küsima mitte ainult fotograafide ja kingade valiku kohta, aga ka korralduslikke detaile. Ja just teise päeva ja selle garderoobi plaani võtmine ning läbimõtlemine on see, mida ma väga soovitan.

Meie pulm oli linnas, ent paljud külalised olid kaugemalt ja jäid ööseks. Õhtul niikuinii ei jõua kõigiga suhelda ja järgmine hommik on väga hea aeg, et vahetuid muljeid kuulda, rahulikult ning mõnusa emotsiooniga oma külalistega suhelda. Pulmapäev on midagi, mis tõstab emotsioonid lakke, seda on väga raske kirjeldada, kuid see tunne on väga hea.

Mida Sa pulmakülalistel soovitaksid kanda?

Oleneb pruutpaari rõivastest, aga külalistele ütlen ikka, et must ja valge on need, mida peaks vätlima. Ja muidugi peab lähtuma ilmast ja kohast.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)