Ain Mihkelson: eesmärkideni jõudmisest

Käes on aeg, kus paljud on andnud uue aasta lubadusi ja mõtlevad, kuidas sel aastal need ikkagi täide viia. Ja isegi need, kes ei andnud lubadusi, võivad mõelda, kuidas uuest aastast teha midagi enamat. Viia täide mõni suurem unistus või tuua enda ellu midagi uut ja ilusat.

Aja jooksul on mul olnud võimalus katsetada erinevaid lähenemisi nii enda peal kui näha kõrvalt klientide eludes toimivat. Alljärgnev ongi kokkuvõte nendest kogemustest.

Millised jäljed soovid sina uuel aastal maha jätta?
Kes need jäljed siia jättis, kes neid jälgi mööda käis?

Enne eesmärgi poole liikuma hakkamist küsi endalt – miks ma seda tahan?

Aga tegelikult?

On see sinu enda sügavam soov või tuleb see lihtsalt sotsiaalsest survest (näiteks naabrimehel ju on)? Võid kasutada ka 5-e miksi tehnikat – küsi endalt, miks ma seda tahan. Ja kui vastus käes, siis küsi selle sama vastuse kohta, miks ma seda tahan. Ja nii edasi.

Näiteks – tahan kaalust 5 kilo alla võtta. Miks ma seda tahan? Siis ma näen ilusam välja. Miks ma tahan ilusam välja näha? Siis teised kiidavad mind. Miks ma tahan, et teised mind kiidaksid? Jätka vähemalt 5 vastuseni.

Lisaks selgusele annab sügavamate põhjuste välja uurimine sulle ka motivatsiooni juurde eesmärgi või unistuse poole liikumiseks.

Kui tahad jõudu veelgi juurde saada, küsi endalt, kuidas selle eesmärgi saavutamine teisi aitab?

Sinu lähedasi, kogukonda, maailma? Kuidas see mõjutaks sinu enda ja teiste elusid pikas perspektiivis? See annab sinu elule ja eesmärgile laiema perspektiivi.

Visualiseerimine

Kui põhjus olemas ja soov kindel, on aeg kasutusele võtta minu lemmiktehnika – jõustav visualiseerimine.

Võta endale umbes pool tundi, rahusta meeled ja mõtted, hingates silmad kinni sügavalt ja rahulikult umbes 3-5 korda. Kui tunned end rahunenuna, kujuta endale vaimusilmas ette, kuidas sa oled oma unistuse või eesmärgi saavutanud. Nii värviliselt ja elutruult, kui vähegi suudad.

Mida sa näed, kui sul on see, mida soovisid?

Mida sa kuuled enda ümber ja mis lõhnasid tajud? Kuidas su keha end siis tunneb? Mis emotsioone ja tundeid sa siis tunned? Kuidas sa ennast kõrvalt näed?

Lase endal seda pilti nautida ja tule selle juurde korduvalt tagasi. Alguses iga päev, näiteks õhtutel enne uinumist või hommikul kohe peale ärkamist. Hiljem piisab mõnest korrast nädalas, kui see pilt on sinu „omaks“ saanud ja sa seda juba elad. Eriti oluline on pilti meenutada neil hetkedel, kui tundub, et sa ei taha või viitsi tegutseda.

Hilisemaks meelde tuletamiseks on hea luua endale mingi visuaalne joonistus, kollaaž, mõni sobiv sümbol vmt, mille saad panna endale kuskile silma alla.

Plaan & esimesed sammud

Kui pilt on olemas, on aeg luua plaan, kuidas sa selleni jõuad.

Mis etapid on vaja läbi käia ja mis järjestuses? Kuid ära sellega üle pinguta- kõige olulisem on paika saada esimesed väikesed sammud, mis sa liikuma saamiseks tegema pead. Elu teeb oma korrektuurid ja sa ei suuda kõike nagunii ette näha.

Kõige olulisem – nii kui esimesed sammud on paigas, tee need ka ära. Nii saad liikuma ja kindlust ning hoogu juurde.

Otsi tuge

Järgmiseks on hea oma soov välja öelda kõva häälega, ka teistele inimestele. Veel parem, kui ütled selle välja otsuse või lubadusena. Mina teen seda või olen see vmt. Lisaks endale teatud sotsiaalse kontrolli panemisele võid üllatuda, kuidas inimesed sulle abi pakuvad. Nii võid saada hoogu veel juurdegi.

Lubadus anna pigem tegevusele kui lõpptulemusele.

Kalamehe näitel – kalamees saab lubada, et ta läheb iga hommik välja. Kuid palju ta aasta lõpuks või sel päeval täpselt kalu kätte saab, ei ole võimalik ennustada. Nii on ka sinu eesmärgiga.

Kriitiline on luua endale tegevusi toetav rutiin. Meie tahtejõu varud on piiratud samamoodi nagu füüsilisegi jõu varud ja seetõttu ei saa tahtejõule üleliia lootma jääda.

Enda näitel – kui kunagi võtsin jooksumaratoni läbimise eesmärgiks, leppisin endaga kokku, et kohe peale töölt tulekut lähen jooksma, olgu siis ilm milline tahes. Oluline on, et sul ei jääks aega kõhklemiseks või mõtlemiseks, vaid saaksid vajaliku tegevuse kohe ära teha. Võid siduda selle kindla kellaaja või mingi muu tegevusega. Näiteks peale hommikusööki teen alati selle asja ära.

Uute kasulike harjumuste loomiseks soovitan soojalt Charles Duhhigg’i raamatut „Harjumuse jõud“. Kui sa muud ei jaksa lugeda, siis hea lühike kokkuvõte on selle raamatu lõpus olevas lisas.

Mida veel vajan eesmärgi/unistuse saavutamiseks?

Läbi tasub ka mõelda, mis “varustust” ja teadmisi ma vajan? Mida ma vajan selleks, et eesmärk saavutada? Kelle toetust ma vajan? Mida ma pean juurde õppima ja kus ma seda teha saan?

Kuidas ma ise ennast toetada saan?

Viimane küsimus on eriti oluline enda tahtejõu teadlikuks treenimiseks. Kui ma ei viitsi, kuidas ma siis ikkagi teen ära endale lubatu? Millega ma end motiveerin? Nendele küsimustele on parem ette vastata, enne kui oled hoogsalt liikumas. Madalpunktis ei jaksa sa ilmselt neile küsimustele vastuseid otsida ja on hea, kui plaan on juba ette paigas.

Hirmudest

Kui tegu on millegi suurega, tulevad tõenäoliselt ka hirmud mängu. Kas ma ikka suudan? Mida teised arvavad? Mis saab, kui välja ei tule?

Nendele küsimustele tuleb ausalt otsa vaadata. Mis on kõige hullem, mis juhtuda saab? Mis siis saab, kui ma ei tee oma unistust teoks? Kuidas see minu ja minu lähedaste elusid mõjutab? Millest ma ise ilma jään ja teised ilma jätan?

Hirmude puhul on hea moodus keskenduda tegevusele endale, mitte lõppeesmärgile.

Ma teen igal juhul need ja need tegevused ära, ükskõik siis milline see lõpptulemus tuleb. Ja vajadusel astun ka hirmudele vastu, tehes need enda jaoks parasjagu väikseks, et ei jääks nende taha kinni.

Näiteks mägedes ronides hoiad suunda küll tipule, kuid keskendud ikkagi enda ees oleva sammu tegemisele. Ja siis järgmisele. Küll sa need järgmised sammud ka ära teed, kui oled nii kaugele jõudnud.

Tegutse, päriselt!

Tee iga päev midagigi, mis sind soovitud vallas edasi aitaks. Kasvõi 10 minutit. Loe vastaval teemal või räägi sellest kellegagi või otsi võimalusi teisi toetada, kes sama teed käivad. Nii õpid ise juurde.

Et oma igapäevastele tegevustele vürtsi anda, loo oma ellu ka nn „võistluspäevi“. Ehk siis päevi, kus sa saad ühelt poolt pingutada tavalisest rohkem ja vastu saad adrenaliini, rõõmu ning rahulolu heast sooritusest. Ja ära unusta ka vääriliselt tähistada enda edusamme koos heade sõpradega.

Kui tahad tõesti kindel olla, et sa oma tegevused ära teed, lepi kellegi usaldusväärse inimesega kokku, kellele regulaarselt „kannad ette“, mis sa ära tegid. Tundub küll veidi piirav aga see meetod tõesti toimib, kui muu ei aita.

Kui see kõik tundub aga keeruline, soovitaksin oma kogemuse pealt hea coach’i või treeneri appi võtta. Olen piisavalt palju näinud nii enda kui teiste peal, et see töötab.

Coachingut saab lihtsalt järele proovida ilma kohustusi võtmata Mõttekäikudel.

Ain Mihkelson

Ain Mihkelson on elukutseline coach ja mentor. Ain viib läbi visioonirännakuid ja erinevaid enesearenguga seotud töötubasid. Tema missiooniks on toetada inimesi päris elu loomisel ja oma kutsumuse järgi elamisel. Loe artikleid (14)