Fotolugu: Homem com chapéu

Foto: Martin Lazarev

Kaabuga mees fotol “Homem com chapéu” jäi pildile juba 2009. aastal Aracaju nimelises rannalinnas, mis asub keset Brasiilia rannikut, kuulsast Salvadori linnast 200km kaugusel.

Täiesti tavaline tööline, kes korrastas pillirookatuseid rannakohviku juures. Huvitav on see, et mees ei rääkinudki midagi, aga andis sõbraliku noogutusega märku, et võin pildistada. Jätkas oma toimetamist ning vaatas mind sama kerge üllatusega… et miks peaks keegi blond võõramaalane teda pildistama. Tänasin ja läksin edasi oma rada.

Mind huvitab fotograafias inimene, moment ja detaili loomulik ilu. Valgus ja vari koos hetkes peituva juhusega. Järjest vähem proovin lavastada fotokaadrit ning reisides ringi võõrastel aladel “tänavafotograafina” polegi selleks tihti aega. Minu pildistamisstiili juures on palju vaatlemist ning otsinguid, huvitavat jälgimismängu ja ka ootust. Pildistan tavaliselt küllaltki lähedalt ja see tehnika loob kontakte ning reeglina algatab vestlust. Kõik see lisab reisimisele palju juurde, õpetab võõraid keeli ja kombeid.

Mõnel päeval kõnnin läbi kümneid kilomeetreid ja ei saa ühtegi fotot. Jõuan väsinud kehaga ööbimiskoha lähedale tagasi ning äkitselt tekib müstilise õhtuvalgusega rikastatud moment, kus kohalikud lapsed mängivad tänavatolmus või istub poe ees vana pime kerjus, kellel helkivad hõbedased juuksed. Neid hetki on kõikjal ja täiesti ettearvamatult. Mu kaamera on alati valmis ja silm ümbrust jälgides terav.

“Homem com chapéu” on üks foto, mida näeb Saaremaal Triigi Filharmoonia avaüritusel, kus on üleval 12 mustvalgest teosest koosnev fotonäitus. (Näitus on avatud 22.07–22.08).

Martin Lazarev on Eesti fotograaf, kes on kümme aastat elanud Brasiilias.