Cannes Lions parimad reklaamid: Apple. Barbers

Apple’i klipi “Barbers” puhul on tegemist tüüpiliselt “hea” reklaamiga – lihtne lugu, arusaadav kontekst, mõnus tempo. Mis antud reklaamile aga koorekihi oreooli loob, on muusika, mis hoiab üleval tuju, dikteerib tempot ning haakub suurepäraselt klipi visuaalse stiiliga.

Afroameeriklaste juuksurisalongist on alati jäänud mulje kui jutupaunikutest ristsõnahuviliste pühakojast (meenutagem siin kasvõi legendaarseid muidusööjatest juuksurikülastajaid filmis “Prints Zamundast”), kus elu keeb tihti kõrgematelgi temperatuuridel kui Harlemi kiriku pühapäevasel palvusel.

Tõenäoliselt sarnaneb siin klipis esitatud juuksuri igapäevaelu rohkem reaalsusele, lisades nii omakorda narratiivile ka olulise mõõtme – kui tahad edukaks saada, pead leidma “võtme”, mis sind konkurentidest kõrgemale upitaks. Antud klipis puhub juuksur oma ärile iPhone 7 Plus portreefotodega uue elu sisse. Teisisõnu, suurepärase ja koloriitse kinematograafia abil (Apple’ilt ei ootakski vähemat) esitletakse Apple’i toote lisafunktsiooni kui elukvaliteeti tõstvat imevidinanat – puhas turundus!

Mis antud reklaamile aga koorekihi oreooli loob, on klipi muusika – äge valik. Alles oma elutee lõpul väärt tunnustuseni jõudnud Nigeeria funk-guru William Onyeabori “Fantastic Man” hoiab üleval klipi tuju, dikteerib tempot ning haakub suurepäraselt klipi visuaalse stiiliga, tehes sellest reklaami, mida inimesed võivad ennastunustavalt 4-5 korda järjest vaadata. Eelkõige seepärast, et vaataja alateadvus jääb ihalema klipi hetke, kus “äge biit sisse tuleb”.

Siit ka väike moraal: vältigem geneeriliste ja hingetute audiopanga lugude kasutamist. Vastasel juhul jääb reklaam ühte jalga lonkama ning pinnapealsus kumab läbi, vähemalt intelligentse tarbija jaoks. Apple’i klipp “Barbers” on cool. See on Apple’i reklaam – mida sa siit ootasid?

Klipp: BARBERS
Klient: APPLE
Teostaja:  APPLE

Auhinnad: 
Cannes Lions 2018
Gold – Film Craft – Editing
Gold – Film Craft – Direction
Silver – Film Craft – Cinematography
Silver – Film Craft – Production Design / Art Direction

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Tiit Liblik

Tiit Liblik on Havas Creative loovkirjutaja. Loe artikleid (1)